Dtum
Login with Facebookk
1921 | Október

A kávé és a tea koffeintartalma

 Ha a fogyasztásra kész feketekávét az ugyanilye teával összehasonlítjuk, megállapíthatjuk, hogy míg a kávéból rendszerint 6%-os kivonatot készítenek, addig a teából csak 1 1/4 %-ot, ami által a kávé és a tea koffeintartalmában mutatkozó különbség kiegyenlítődik.1 A kávé átlag 1, a tea mintegy 6 % koffeint tartalmaz.

Egy csésze kávé ugyanannyi koffeint tartalmaz, mint egy csésze tea, azonban e két élvezeti szer az emberi szervezetre nem egyforma hatású. A kávé a szervezetet jobban izgatja, mint a tea. Mindkét élvezeti szer a koffeint nem ugyanazon alakban tartalmazza, mert míg a hideg víz a kávéból ugyanannyi koffeint lúgoz ki, mint a forró, a teából a hideg víz a koffeinnak csak nagyon csekély részét oldja ki. Ennek okát mindenesetre abban kereshetjük, hogy a teában a koffein csersavhoz kötve, csersavas koffein alakjában található. s ez a vegyület hideg vízben igen nehezen oldható.

A kávéban a koffein a csersavhoz hasonló vegyülethez van kötve, a mely sok tekintetben különbözik a teában levő vegyülettől. A tea csersavas koffeinját gyenge savak kicsapják. A gyomornedv tehát e csersavas koffeint is megalvasztja, a miért is a koffein csak akkor szívódhatik föl, a midőn a bél lúgos kémhatású nedvével kerül érintkezésbe. A kávé koffeinvegyülete ellenben úgy savanyú, mint lúgos folyadékokban oldható, minden valószínűség szerint tehát már a gyomorban szívódik fel.

Ezzel magyarázható mindenekelőtt e kétféle ital serkentő hatásában mutatkozó különbség. A különböző kávéminőségek kémiailag egymástól nem különböztethetők meg. Henry L. Smith 1 lágy és kemény víz felhasználásával kilúgozási kisérleteket végzett indiai, kínai és ceyloni teákkal. A forrázatok a szokásos módon készültek. Lágy vízül lepároltat használt, a kemény víz pedig nátriumbikarbonát, calciumibikarbonát, gipsz hozzáadásával készült. Bepárolta a forrázatokat és elmérte a kivonatot.

A kisérletek eredményeiből kitünt, hogy a nátriumbikarbonát hozzáadása jelentékeny mértékben fokozta az oldhatóságot. A kivonatok elemzéséből kitünt, hogy a kínai tea csersavai jóval nehezebben oldhatók, mint a Ceylon-teáéi-
Dr. Windisch Rikárd.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A kávéfa virága A kávéfa gyümölcse
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Gróf Apponyi a tanárokért Gróf Apponyi a tanárokért
Gróf Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter a községi és...
Vilmos császár a brit tengeri hatalomról Vilmos császár a brit tengeri hatalomról
Az angol flottáról ezt mondta a császár: - Mi mindig követni fogjuk...
Pesti rokonára hagyott húszezer pengőt egy johannesburgi asszony, akit három férje és fia meggyilkolása miatt felakasztottak Pesti rokonára hagyott húszezer pengőt egy johannesburgi asszony,...
Érdekes levél érkezett pár nappal ezelőtt egy londoni ügyvédi...
Óriási aczélmágnes Óriási aczélmágnes
A modern nagy vasgyárakban a vas- és aczélanyagot oly óriási...
Motoros szán Motoros szán
Senki sem tagadhatja, hogy szeretjük a – kényelmet. ...
Nem sok jót igér a keleti konferencia Nem sok jót igér a keleti konferencia
Még nem tünt el minden remény a keleti konferencián, de a helyzet...
A marmota A marmota
A marmota minden évben 8 hónapot alszik. A marmota körülbelül akkora...
Hackenschmidt győzött Hackenschmidt győzött
Angliának sportszenzációja volt ismét. Szombaton mérkőzött...
A szerb király botrányos bejelentése A szerb király botrányos bejelentése
Szerbia királyáról már egynehány év óta száll a hir, hogy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98