Dtum
Login with Facebookk
1921 | Október

A kávé és a tea koffeintartalma

 Ha a fogyasztásra kész feketekávét az ugyanilye teával összehasonlítjuk, megállapíthatjuk, hogy míg a kávéból rendszerint 6%-os kivonatot készítenek, addig a teából csak 1 1/4 %-ot, ami által a kávé és a tea koffeintartalmában mutatkozó különbség kiegyenlítődik.1 A kávé átlag 1, a tea mintegy 6 % koffeint tartalmaz.

Egy csésze kávé ugyanannyi koffeint tartalmaz, mint egy csésze tea, azonban e két élvezeti szer az emberi szervezetre nem egyforma hatású. A kávé a szervezetet jobban izgatja, mint a tea. Mindkét élvezeti szer a koffeint nem ugyanazon alakban tartalmazza, mert míg a hideg víz a kávéból ugyanannyi koffeint lúgoz ki, mint a forró, a teából a hideg víz a koffeinnak csak nagyon csekély részét oldja ki. Ennek okát mindenesetre abban kereshetjük, hogy a teában a koffein csersavhoz kötve, csersavas koffein alakjában található. s ez a vegyület hideg vízben igen nehezen oldható.

A kávéban a koffein a csersavhoz hasonló vegyülethez van kötve, a mely sok tekintetben különbözik a teában levő vegyülettől. A tea csersavas koffeinját gyenge savak kicsapják. A gyomornedv tehát e csersavas koffeint is megalvasztja, a miért is a koffein csak akkor szívódhatik föl, a midőn a bél lúgos kémhatású nedvével kerül érintkezésbe. A kávé koffeinvegyülete ellenben úgy savanyú, mint lúgos folyadékokban oldható, minden valószínűség szerint tehát már a gyomorban szívódik fel.

Ezzel magyarázható mindenekelőtt e kétféle ital serkentő hatásában mutatkozó különbség. A különböző kávéminőségek kémiailag egymástól nem különböztethetők meg. Henry L. Smith 1 lágy és kemény víz felhasználásával kilúgozási kisérleteket végzett indiai, kínai és ceyloni teákkal. A forrázatok a szokásos módon készültek. Lágy vízül lepároltat használt, a kemény víz pedig nátriumbikarbonát, calciumibikarbonát, gipsz hozzáadásával készült. Bepárolta a forrázatokat és elmérte a kivonatot.

A kisérletek eredményeiből kitünt, hogy a nátriumbikarbonát hozzáadása jelentékeny mértékben fokozta az oldhatóságot. A kivonatok elemzéséből kitünt, hogy a kínai tea csersavai jóval nehezebben oldhatók, mint a Ceylon-teáéi-
Dr. Windisch Rikárd.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A kávéfa virága A kávéfa gyümölcse
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98