Dtum
Login with Facebookk
1921 | Október

A kávé és a tea koffeintartalma

 Ha a fogyasztásra kész feketekávét az ugyanilye teával összehasonlítjuk, megállapíthatjuk, hogy míg a kávéból rendszerint 6%-os kivonatot készítenek, addig a teából csak 1 1/4 %-ot, ami által a kávé és a tea koffeintartalmában mutatkozó különbség kiegyenlítődik.1 A kávé átlag 1, a tea mintegy 6 % koffeint tartalmaz.

Egy csésze kávé ugyanannyi koffeint tartalmaz, mint egy csésze tea, azonban e két élvezeti szer az emberi szervezetre nem egyforma hatású. A kávé a szervezetet jobban izgatja, mint a tea. Mindkét élvezeti szer a koffeint nem ugyanazon alakban tartalmazza, mert míg a hideg víz a kávéból ugyanannyi koffeint lúgoz ki, mint a forró, a teából a hideg víz a koffeinnak csak nagyon csekély részét oldja ki. Ennek okát mindenesetre abban kereshetjük, hogy a teában a koffein csersavhoz kötve, csersavas koffein alakjában található. s ez a vegyület hideg vízben igen nehezen oldható.

A kávéban a koffein a csersavhoz hasonló vegyülethez van kötve, a mely sok tekintetben különbözik a teában levő vegyülettől. A tea csersavas koffeinját gyenge savak kicsapják. A gyomornedv tehát e csersavas koffeint is megalvasztja, a miért is a koffein csak akkor szívódhatik föl, a midőn a bél lúgos kémhatású nedvével kerül érintkezésbe. A kávé koffeinvegyülete ellenben úgy savanyú, mint lúgos folyadékokban oldható, minden valószínűség szerint tehát már a gyomorban szívódik fel.

Ezzel magyarázható mindenekelőtt e kétféle ital serkentő hatásában mutatkozó különbség. A különböző kávéminőségek kémiailag egymástól nem különböztethetők meg. Henry L. Smith 1 lágy és kemény víz felhasználásával kilúgozási kisérleteket végzett indiai, kínai és ceyloni teákkal. A forrázatok a szokásos módon készültek. Lágy vízül lepároltat használt, a kemény víz pedig nátriumbikarbonát, calciumibikarbonát, gipsz hozzáadásával készült. Bepárolta a forrázatokat és elmérte a kivonatot.

A kisérletek eredményeiből kitünt, hogy a nátriumbikarbonát hozzáadása jelentékeny mértékben fokozta az oldhatóságot. A kivonatok elemzéséből kitünt, hogy a kínai tea csersavai jóval nehezebben oldhatók, mint a Ceylon-teáéi-
Dr. Windisch Rikárd.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A kávéfa virága A kávéfa gyümölcse
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Nyári zivatar Nyári zivatar
Az ötnapos rekkenő hőség után vasárnap este óriási vihar vonult el a...
Darvas Lili huszonnégy órája és három szerződtetési ajánlata Pesten Darvas Lili huszonnégy órája és három szerződtetési ajánlata...
Darvas Lili, aki most a bécsi Rivierát viszi sikerre, megnézte a...
Elkészült a főváros fürdőfejlesztési programja Elkészült a főváros fürdőfejlesztési programja
A főváros legutóbbi közgyűlésén Szendy Károly dr. polgármester...
Keletafrikai divathölgyek Keletafrikai divathölgyek
A férjek nemcsak ideát Európában törik magukat, hogy feleségüknek uj...
Az osztrák kormány kiáltványa Az osztrák kormány kiáltványa
A választások előtt álló Ausztria népéhez kormánya kiáltványnyal...
A szarvasmarha életkorának meghatározása A szarvasmarha életkorának meghatározása
Hogy egy szarvasmarha még a növekvési korban van, azt elárulja az,...
Honnan kaptak pénzt a román nemzetiségi bankok? Honnan kaptak pénzt a román nemzetiségi bankok?
Ismeretes, hogy a pénzválság legsulyosabb napjaiban, a mult év őszén,...
Pataki József - A magyar színészet története Pataki József - A magyar színészet története
Pataki József íróasztala felett, míg ezt a munkáját írta, a...
Az orosz-japán háború Az orosz-japán háború
Az orosz hadsereget ismét hatalmas kudarcz érte a Humho folyónál. A...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98