Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1921 | Október

A kávé és a tea koffeintartalma

 Ha a fogyasztásra kész feketekávét az ugyanilye teával összehasonlítjuk, megállapíthatjuk, hogy míg a kávéból rendszerint 6%-os kivonatot készítenek, addig a teából csak 1 1/4 %-ot, ami által a kávé és a tea koffeintartalmában mutatkozó különbség kiegyenlítődik.1 A kávé átlag 1, a tea mintegy 6 % koffeint tartalmaz.

Egy csésze kávé ugyanannyi koffeint tartalmaz, mint egy csésze tea, azonban e két élvezeti szer az emberi szervezetre nem egyforma hatású. A kávé a szervezetet jobban izgatja, mint a tea. Mindkét élvezeti szer a koffeint nem ugyanazon alakban tartalmazza, mert míg a hideg víz a kávéból ugyanannyi koffeint lúgoz ki, mint a forró, a teából a hideg víz a koffeinnak csak nagyon csekély részét oldja ki. Ennek okát mindenesetre abban kereshetjük, hogy a teában a koffein csersavhoz kötve, csersavas koffein alakjában található. s ez a vegyület hideg vízben igen nehezen oldható.

A kávéban a koffein a csersavhoz hasonló vegyülethez van kötve, a mely sok tekintetben különbözik a teában levő vegyülettől. A tea csersavas koffeinját gyenge savak kicsapják. A gyomornedv tehát e csersavas koffeint is megalvasztja, a miért is a koffein csak akkor szívódhatik föl, a midőn a bél lúgos kémhatású nedvével kerül érintkezésbe. A kávé koffeinvegyülete ellenben úgy savanyú, mint lúgos folyadékokban oldható, minden valószínűség szerint tehát már a gyomorban szívódik fel.

Ezzel magyarázható mindenekelőtt e kétféle ital serkentő hatásában mutatkozó különbség. A különböző kávéminőségek kémiailag egymástól nem különböztethetők meg. Henry L. Smith 1 lágy és kemény víz felhasználásával kilúgozási kisérleteket végzett indiai, kínai és ceyloni teákkal. A forrázatok a szokásos módon készültek. Lágy vízül lepároltat használt, a kemény víz pedig nátriumbikarbonát, calciumibikarbonát, gipsz hozzáadásával készült. Bepárolta a forrázatokat és elmérte a kivonatot.

A kisérletek eredményeiből kitünt, hogy a nátriumbikarbonát hozzáadása jelentékeny mértékben fokozta az oldhatóságot. A kivonatok elemzéséből kitünt, hogy a kínai tea csersavai jóval nehezebben oldhatók, mint a Ceylon-teáéi-
Dr. Windisch Rikárd.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A kávéfa virága A kávéfa gyümölcse
HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Kecskeméti kath. nagytemplom művészi átalakítása Kecskeméti kath. nagytemplom művészi átalakítása
A kecskeméti katholikus nagytemplomot mintegy negyedmillió korona...
Hadik János az államkölcsönelőleg fölhasználásáról Hadik János az államkölcsönelőleg fölhasználásáról
Egy délutáni lap szombati számában arról adott hirt, hogy gróf Hadik...
Apa és fia Apa és fia
A neveket nem írjuk ki. Nem fontosak s nélkülök is igaz ez a történet...
Hátszeghy József nyerte a válogató tőrversenyt Hátszeghy József nyerte a válogató tőrversenyt
A RAC vasárnap délelőtt rendezte I. osztályú tőrversenyét a...
A Stromfeld-ügy tárgyalása A Stromfeld-ügy tárgyalása
Ma reggel kilenc órakor folytatta a hadbíróság Stromfeld vezérkari...
Rövid hírek Rövid hírek
Elhalasztják Magyarország felvételét a Népszövetségbe. Genfből...
London ma reggel ismét borúlátó London ma reggel ismét borúlátó
London ma reggel ismét borúlátó. A külpolitikai érdeklődés feszülten...
Hogyan lehet őszinte kritikával sok pénzt keresni Hogyan lehet őszinte kritikával sok pénzt keresni
A Reimann – listára esküsznek az osztrák mozisok. Ezt a listát...
Új nedvességmérő  3. Új nedvességmérő 3.
A szélső állások meghatározása czéljából vegyünk fedővel lezárható...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98