Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1922 | Április

Hogyan lenne vége ruhainségünknek?

Irta: Gyárfás Józsefné

A szükség a falu népével elővétette a régi porlepte rokkákat.
A gyáripartól megölt takácsmesterség kezd újból fellendülni. Oly határokban is, ahol évtizedek óta már nem termesztették, ismét láthatni kender- és lenvetéseket. De ezek rostja csak vásznat ad, hol van még a többi ruhanemű? Pedig de elkelne az utóbbi is, mert manapság, aki nincs igen jó móddal megáldva, bizony rongyosan jár, vagy az utolsó ünneplőjét nyüvi. 

Pedig nem volna ez így, ha mint a kendert és lent, a gyapjút is házilag dolgoznók fel. Földrészünknek, Európának nyugatra fekvő országaiban: Belgiumban, Északfranciaországban stb., újabban különösen a németeknél egész vidékek vannak, hol a kisemberek egy-két birkájuk gyapjújából kötött, illetve horgolt harisnyákban, kendőkben, sapkákban, kabátkákban stb. és a magukszőtte posztóból varrott ruhákban járnak. És ez a házi szőttes nem talán durva daróc, hanem igazi posztó. Ha nem is a legfinomabb fajta, de jó tartós és meleg, akárki is elviseli szivesen, mert van olyan szép, hogy városi ember sem vall vele szégyent. 

Nálunk a kisember kecskét tart, a fenti vidékeken pedig a fríz-juhot karolták fel. Ha gyapjúja finomságra nem is elsőrendű, de maga a friz-juh igénytelen; csak sok friss levegőt, szabadban való mozgást kíván télen is. Azonkívül, hogy értékesebb a gyapjúja, előnye még a mi rackánkkal szemben, hogy gyorsabban fejlődik, már az első évben ellik; ellése átlag két bárány, évi tejhozama legalább 200-300 liter, sőt a legjobb anyabirkák hazájukban 1000 liternél is több tejet adnak egy esztendőben. A mi rackánkból még jó, ha egy évben 40-50 litert fejnek ki; azonkívül csak egyet ellik! A magyaróvári m. kir. gazdasági akadémia gazdaságában már évek óta sikerrel tenyésztik a friz-juhot, mint a kassai gazdasági akadémián is. Csak érteni kell hozzá, akkor sikerrel tenyészthető. 

A fent említett országokban azután a vidéki lakosság a juhairól nyirt gyapjút házilag egyszerű módon megmossa és megtisztítja. Ha nem akarja a gyapjút természetes szinében feldolgozni, van arra festék, mellyel megadhatja neki a kívánt szint. Azután a fonás megkönnyítésére a gyapjút a kézi gerebennel szétfésüli és rendes rokkán fonallá fonja.

Az élelmes német gyárosok a mieinkkel körülbelül egyforma rokkákon kívül gyártanak a fonáshoz egyszerűbb és kisebb készülékeket is. Ilyen a varrógépre szerelhető fonókészülék, továbbá a „Pók”-nak nevezett kis rokka, mely asztalra felsrófolható. Előnye, hogy rajta fonva, a könyököket az asztalon lehet nyugtatni, tehát nem fárasztó a vele való munka. Gyermek is elhajthatja. A nyert fonalat vagy felkötik, esetleg felhorgolják mindenféle ruhaneműnek, vagy összeállnak és hozatnak kis helyet elfoglaló, könnyen kezelhető házi szövőszéket. Az újabb német házi szövőszékeken pár heti gyakorlat után óránkint fél méter posztót szőnek 110 cm. szélességben. 

De nemcsak posztót lehet rajtuk szőni, hanem kender- és lenszövésre is valók. Velük tehát minden elkészíthető, amire ilyenekből házban és gazdaságban csak szükség van: vászon, törülköző, ágyhuzat, abrosz, függöny, ruhaszövet, mindenféle takaró és pokróc, jó erős zsák, heveder stb. 

Persze mind ebbe bele kell tanulni. Németországban külön tanítónők vannak, kik faluról-falura járva megtanítják a népet szőni-fonni és a hozzávaló felszerelés beszerzésében segítségre vannak. 

Nálunk pedig, ami a gyapjú házi feldolgozását illeti, semmi sincsen!
Mi a gyapjúnk kétharmadát eladjuk a külföldnek és jó drágán vásároljuk vissza silány posztóban. Semmi gyapjút sem kellene kiengednünk, mind itthon kellene feldolgoznunk. Ha nem megy gyárakkal, meg kell teremteni a házi ipart! 

De mi csak beszélünk, politizálunk, torzsalkodunk, szidjuk az állapotokat és azalatt leszakad a ruha rólunk! A német nép pedig dolgozik és segít magán! Nem tanulhatnák ezt el tőle? Mert ha valaha, úgy ma igaz a régi magyar mondás: „Segíts magadon és megsegít az Isten is!”

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Pók nevű kis német rokka; mellette az asztalon kis motola Német házi szövőszék A Mária Valéria-barakkban létesített új angol foglalkoztató műhely;
HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Tolvajfilozófia Tolvajfilozófia
Ne tessék hinni, hogy az a tolvaj, aki már mesterségévé tette, hogy...
A néppárt A néppárt
A néppárt, mely a politikai zavarokban határozottan nem foglalt...
Semlegességből háborús részvétel Semlegességből háborús részvétel
A világháború kezdetén az Egyesült Államok valóban, őszintén a...
A japán császár halála A japán császár halála
Mucsuhito japán császár, kinek súlyos megbetegedéséről már mult...
Csendőrök verték szét a szudétákszövetség gyülését Csendőrök verték szét a szudétákszövetség gyülését
A német lapoknak Kariszbádból azt jelentik, hogy ott tegnap...
Gera „Testvér” sír és tagad Gera „Testvér” sír és tagad
A politikai rendőrségen megkezdték Gera „testvérnek”, a...
A perzsák is velünk harcolnak A perzsák is velünk harcolnak
Perzsia is harcba szállt közös ellenségeink ellen s a vitéz Dárius...
Vörös Vince bevonult Vörös Vince bevonult
Az MTE kitűnő atlétáját behívták katonai szolgálatra és mult héten...
Itt a háboru! Itt a háboru!
MTK kontra FTC – Üllői-ut kontra Hungária-ut. Beadványok,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98