Dtum
Login with Facebookk
1922 | Január

A pápa halála

A különböző távirati ügynökségek elétérő jelentései alapján a fővárosban már szombaton elterjedt a hír arról, hogy XV.ik Benedek pápa őszentsége meghalt. A hiradás ebben a formájában nem fedte a valóságot. A mai nap folyamán érkezett táviratok szomoru módon konfirmálják a tegnap még valótlan hírt, - e szerint XV. Benedek pápa vasárnap reggel 6 órakor meghalt. Az egyházfejedelem haláláról vasárnap éjszaka a következő ujabb táviratokat kaptuk:

Róma, jan. 22.
(Stefani.) Szombaton éjjel 12 óra 45 perckor monsignore Migone a beteg szobája mellett levő kápolnában misét mondott, mire a Szentatya megáldozott. Kevéssel utóbb még egy misét mondottak. Éjjel 1 óra 15 perckor Battisztini dr. kijelentette, hogy véleménye szerint a katasztrófa közvetlenül közel van. (MTI.)

Róma, jan. 22.

A pápa agóniája vasárnap reggel 5 óra 20 perckor kezdődött, a halál pontban 6 órakor állott be. (MTI.)

A végrendelet
Róma, jan. 22.
(Stefani.) A pápa végső akaratában meghagyta, hogy holttestét ne balzsamozzák be. A halott főpapi ruhájába öltöztetve három napig a trónteremben, aztán pedig két napig a Szent Péter-templomban lesz felravataloztatva. A pápa halála után Gasparri bibornok, mint camerlengo rögtön átvette az intézkedéseket. A pápa lakosztályát kiürítették és a nemzeti testőrség egy szakasza foglalta el Serrazzani parancsnoksága alatt.


A pápa könyvtári- és dolgozószobáját azonnal lepecsételték. A pápai államtitkár hivatalosan közölte XV. Benedek halálát a külföldi államok kormányaival és a diplomáciai testülettel. A bibornokokat telefonon értesítették a gyászesetről.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
XV.Benedek Pietro Gasparri bíboros  Xi.Piusz
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98