Dtum
Login with Facebookk
1922 | Július

Kina: Magyarország export piaca

Mr. P. Chu, a kinai World News Agency szerkesztője és a kinai publicisztika egyik legkiválóbb képviselője, a mult hét folyamán Budapesten járt és benyomásait a következőkben foglalta össze: 

Budapesti tartózkodásom folyamán alkalmam volt a magyar nemzet vezetőivel megismerkedni. Igy elsősorban Horthy Miklós kormányzó ur főméltóságával, aki több mint háromnegyedórás magánkihallgatáson fogadott és a legnagyobb közvetlenséggel és szivélyességgel beszélgetett velem, megemlitve azokat az emlékeket, melyek őt Kinához füzik. Azt a meggyőződést meritettem ebből a találkozásból, hogy Horthy Miklós igazi hatalmas egyéniség, kinek férfias jellemenergiája és páratlan hazaszeretete a legbiztosabb záloga annak, hogy Magyarország vezetése a legjobb kezekbe van letéve.

Találkoztam ezenkivül gróf Bethlen miniszterelnökkel és gróf Bánffy külügyminiszterrel, kivel annak idején még Génuában volt alkalmam megismerkednem, valamint a különböző parlamenti pártok vezetőivel. Legjobban gróf Apponyi Albertnek az a kijelentése hatott rám, hogy az ellenzék, bár a kormánytól lényeges politikai nézeteltérések választják el, mindig kész a kormánnyal együtt dolgozni az ország gazdasági talpraállitásán. Ahol a pártok felett álló hazafiasság ily megkapó módon nyilvánul meg, ott nem kell kétségbeesni az ország jövője felett. 

A politika mellett azonban igyekeztem az ország jelenlegi gazdasági viszonyait annyira, amennyire az idő rövidségéből telt, megismerni. Szakszerü kalauzolás mellett több nagy gyárat tekintettem meg és többször bámulatba ejtett a magyar iparnak eddig előttem egészen ismeretlen, magasfoku fejlettsége. A helyszinen számitásokat végeztem és ugy találtam, hogy számos árucikket, nevezetesen mezőgazdasági gépeket, villamossági berendezéseket s hasonló müszaki gyártmányokat Magyarország sokkal olcsóbban szállithatna nekünk, mint bármely más állam.

Ha Kinába visszatérek, igyekezni fogok kételkedőink figyelmét a magyar behozatal óriási jelentőségére figyelmeztetni és meg vagyok győződve, hogy Kina az ő 500 millió főnyi lakosságával és hatalmas behozatali szükségletével még igen jelentékeny tényezője lehet a magyar regenerációnak. Az a szorgalom és ügyesség, amit a legtöbb magyarországi üzemben tapasztalhattam és a magyar faj hatalmas életképessége és élni akarása minden bizonnyal meg fogják találni a helyes utat, amely a távoli kelet piacai felé vezet. 

A meghatottság és hála érzésével megyek vissza hazámba, ahol mindig hirdetője leszek a sulyos megpróbáltatásokban is oly nagy és nemes magyar rokon nemzet iránti szeretetnek és ragaszkodásnak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kinai küldöttség a MÁV gépgyárában Kínai hivatalnokok
Cikk-ajánló
Egy híres megtréfálás Egy híres megtréfálás
Londonban egy év leforgása alatt sok minden történik. Borzasztó...
Kétféle dohány van Kétféle dohány van
Kétféle dohány van mindössze, leveles és bankjegyalakú. Míg a leveles...
Zsákvászon, imprimé, gomb és gallérnélküli kabátok, újra rövid délelőtti ruhák és óriási kesztyűluxus a tavaszi Párizs első kirakataiban Zsákvászon, imprimé, gomb és gallérnélküli kabátok, újra rövid...
A nagy divatszalonokban zárt ajtók mögött és a legbennfentesebb...
Az athéni fiók-olimpiád
Tudvalevő, hogy a modern olympiádok között, melyeket négy évenként...
Fényes revánsot vett az FTC a prágai kudarcért Fényes revánsot vett az FTC a prágai kudarcért
A vasárnapi hatalmas szélvihar ellenére a Hungária-úti pályán óriási...
Csalások a katonai szállítások körül Csalások a katonai szállítások körül
A szegedi vasúti állomáson szétágazó vasúti csalás nyomára jöttek,...
A hüvösvölgyi rablógyilkosság A hüvösvölgyi rablógyilkosság
Friedrichkeit Ferenc bünügyében, mint ismeretes, a mult héten a...
Meghalt Nicu Filipescu, a román háború keverője Meghalt Nicu Filipescu, a román háború keverője
Meghalt Nicu Filipescu, a román háború keverője, s most, hogy még nem...
A magyar – olasz atlétikai viadal A magyar – olasz atlétikai viadal
A magyar atlétika első nagy sikerét könyvelhette el vasárnap. Nem az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98