Dtum
Login with Facebookk
1922 | Július

Kina: Magyarország export piaca

Mr. P. Chu, a kinai World News Agency szerkesztője és a kinai publicisztika egyik legkiválóbb képviselője, a mult hét folyamán Budapesten járt és benyomásait a következőkben foglalta össze: 

Budapesti tartózkodásom folyamán alkalmam volt a magyar nemzet vezetőivel megismerkedni. Igy elsősorban Horthy Miklós kormányzó ur főméltóságával, aki több mint háromnegyedórás magánkihallgatáson fogadott és a legnagyobb közvetlenséggel és szivélyességgel beszélgetett velem, megemlitve azokat az emlékeket, melyek őt Kinához füzik. Azt a meggyőződést meritettem ebből a találkozásból, hogy Horthy Miklós igazi hatalmas egyéniség, kinek férfias jellemenergiája és páratlan hazaszeretete a legbiztosabb záloga annak, hogy Magyarország vezetése a legjobb kezekbe van letéve.

Találkoztam ezenkivül gróf Bethlen miniszterelnökkel és gróf Bánffy külügyminiszterrel, kivel annak idején még Génuában volt alkalmam megismerkednem, valamint a különböző parlamenti pártok vezetőivel. Legjobban gróf Apponyi Albertnek az a kijelentése hatott rám, hogy az ellenzék, bár a kormánytól lényeges politikai nézeteltérések választják el, mindig kész a kormánnyal együtt dolgozni az ország gazdasági talpraállitásán. Ahol a pártok felett álló hazafiasság ily megkapó módon nyilvánul meg, ott nem kell kétségbeesni az ország jövője felett. 

A politika mellett azonban igyekeztem az ország jelenlegi gazdasági viszonyait annyira, amennyire az idő rövidségéből telt, megismerni. Szakszerü kalauzolás mellett több nagy gyárat tekintettem meg és többször bámulatba ejtett a magyar iparnak eddig előttem egészen ismeretlen, magasfoku fejlettsége. A helyszinen számitásokat végeztem és ugy találtam, hogy számos árucikket, nevezetesen mezőgazdasági gépeket, villamossági berendezéseket s hasonló müszaki gyártmányokat Magyarország sokkal olcsóbban szállithatna nekünk, mint bármely más állam.

Ha Kinába visszatérek, igyekezni fogok kételkedőink figyelmét a magyar behozatal óriási jelentőségére figyelmeztetni és meg vagyok győződve, hogy Kina az ő 500 millió főnyi lakosságával és hatalmas behozatali szükségletével még igen jelentékeny tényezője lehet a magyar regenerációnak. Az a szorgalom és ügyesség, amit a legtöbb magyarországi üzemben tapasztalhattam és a magyar faj hatalmas életképessége és élni akarása minden bizonnyal meg fogják találni a helyes utat, amely a távoli kelet piacai felé vezet. 

A meghatottság és hála érzésével megyek vissza hazámba, ahol mindig hirdetője leszek a sulyos megpróbáltatásokban is oly nagy és nemes magyar rokon nemzet iránti szeretetnek és ragaszkodásnak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kinai küldöttség a MÁV gépgyárában Kínai hivatalnokok
Cikk-ajánló
A Kormány a nemzethez A Kormány a nemzethez
A magyar kormány az olasz árulás következtében a nemzeti erő...
Itt a pengő! Itt a pengő!
Köztudomású, hogy jövő évi január hó 1-én életbe lép a kötelező...
Hogyan készül a beszélőfilm? Hogyan készül a beszélőfilm?
A szereplő (A) hangját és képét egy időben rögzíti meg a felvevőgép....
A világ legnagyobb Braun-féle televíziós csöve A világ legnagyobb Braun-féle televíziós csöve
A rádiótechnika mérföldes csizmákkal halad előre és minden esztendő...
Világ-kiállitások Világ-kiállitások
Az 1900-iki párisi világtárlatkor ismételték a szentencziát, hogy ez...
Érdekes sorsjáték Érdekes sorsjáték
A „Heraldo de Madrid” nemsokára nyilvános gyüjtést fog...
Pofozkodás a tőzsdén Pofozkodás a tőzsdén
Grosz Imre az ismert tőzsdebizományos, akit legutóbbi zavarából a...
A koldus operája A koldus operája
Ismert családi jelenet, mikor ebédnél a szülők hirtelen németre...
A Svábhegy és vidéke sötétségben
A Svábhegyen és a budai hegyvidéknek a Svábhegy körüli részén a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98