Dtum
Login with Facebookk
1922 | Március

Az egyiptomi képirás technikája 3.

Összesen hét színnel rendelkezett az egyiptomi paletta, és pedig mindennek megvolt a maga szine. A színek a következők voltak: fekete (haj és szakál), fehér (víz, hegyek, vas stb.) kék (víz, hegyek, vas), sárga (mész és homokkő, nyers fa, az oroszlán stb.), zöld (krokodil stb.), zinnobervörös (napkorong stb.), vörösesbarna (nyúl, ló, antilop s egyéb állatok; fatörzsek, granit; szembogár és könyzacskók az emberi szem ábrázolásánál stb.).

Az egyes festékek chemiai összetételét még sem sikerült kétségtelenül megállapítani. Fekete festékül kormot és kátrányos anyagokat, szurkot használtak. A fehér színt gipszszel idézték elő. Kék festékük réztartalmú üveg volt, melynek rendkívül finom szemcsenagyságot tudtak adni. Ezt valószínűleg úgy érték el, hogy az izzó üveget hideg vízbe öntötték, a szertetöredező részecskéket porították és iszapolták.

Sárga festékük több volt; iszapolt vasoxidot az illető árnyalatnak megfelelően fehér agyaggal, mészszel keverték, de használtak aranybronzot és tiszta aranyat is e czélra. Zöld festékük szintén réztartalmú üvegporból állott, ezt a színt a kékből keverés útján állították elő.

Zinnobervörös festékük összetételét nem ismerjük. Lehet, hogy valami organikus anyaggal, talán krapp-festékkel készült keverék volt, ezt ugyanis ismerték. Vörösbarna festékül főleg vasoxidból állott, melyet Egyiptom vasércztelepein gyüjtöttek. Ennek, valamint a többi festéknek is oly finom, apró szemecskéi vannak, hogy a mai festékgyárosoknak is becsületére válna. Határozottan nem tudjuk, hogyan érték ezt el, csak gyanítjuk, mint a kék festék esetében, hogy valószínűleg víz alatt porították s azután iszapolták.

Arra a kérdésre, mely a természettudományokban járatlan emberek kiváncsiságát leginkább fölkelti, t. i. miként lehetséges az, hogy ezek a festmények az idő viszontagságai közepette annyi éven át épségben maradtak? nagyon egyszerű a válasz: ez egyrészt az egyiptomi különleges éghajlatban nem voltak időjárásbeli viszontagságok, másrészt abban leli magyarázatát, hogy e művek nem nagyvárosok kőszénfüstös, tehát kénessavtartalmú levegőjében érték meg ezt a nagy kort, hanem sokszor, pl. a királysírokban, még ezenfelül hermetice el voltak zárva a külvilágtól.

Az egyiptomiak különben hittek színeik állandóságában. Neh-Fermad piramisépítő egyik művében, mely Kr. e. 4000 évvel épült, találtak ugyanis egy feliratot, mely az általa használt festékek készítési módját írja le, s ebben a következő mondat is előfordul: „A templomok díszítésénél használt festékeknek olyan örököseknek kell lenniök, mint maguk az istenek.”

Ha Egyiptom éghajlata nem lett volna oly kedvező e festési módnak, mely szakszempontból a mai szobafestők technikájával egyezik meg, akkor bizonyára ott született volna meg az olajfestés is. A halottak kultuszának szolgálatában álló konzerválási törekvésük, mely a gránitot, a porfirt is építő és szobrászati anyaggá avatta, melynek hatása alatt a bebalzsamozást oly nagy tökéletességre vittek, erre is megtanította volna őket.

Incze György.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Barátságos mérkőzés: MTK – 33 FC 12:7 (8.1) Barátságos mérkőzés: MTK – 33 FC 12:7 (8.1)
A mérkőzés nagy csalódást okozott azoknak, a kik érdekfeszítő játékot...
Néhány szó az „ideális” községekről Néhány szó az „ideális” községekről
Magyarország települési viszonyai történelmünk viharos századaiban...
Kisanyám! Amint visszajövök, elválok és feleségül veszlek! Kisanyám! Amint visszajövök, elválok és feleségül veszlek!
A Superior Court bírája, Ruben Schmidt a Fedák Sári és Aknay Vilma...
Az angolok és a szappanfogyasztás
Egy angol újság gyarmati levelezője nagy fölfedezést tett, sőt kettőt...
Németország nyerte a német-magyar kerékpáros viadalt Németország nyerte a német-magyar kerékpáros viadalt
Millenáris sporttelep. Közel 8000 néző. Felvonulnak a magyar és...
Tizenhatórás beszéd Tizenhatórás beszéd
Fressl cseh képviselőé az érdem: Bebizonyította, talán kevésbé a...
Sztójay Döme volt miniszterelnök a Semmeringen gyógykezelteti magát Sztójay Döme volt miniszterelnök a Semmeringen gyógykezelteti...
Mint köztudomású, vitéz Sztójay Döme miniszterelnökségének utolsó...
A tőzsde uj elnöke A tőzsde uj elnöke
Nagy szenzácziója volt a mult héten a budapesti áru- és...
Szálasit és társait kötéláltali halálra ítélte a Népbíróság Szálasit és társait kötéláltali halálra ítélte a...
Ma hirdetett ítéletet a népbíróság Szálasi és bűntársai felett. Már...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98