Dtum
Login with Facebookk
1923 | Augusztus

Bérmozgalmak az állandó drágulás miatt

Egyes szakszervezetek még a béregyeztető bizottságok létesitése előtt meg akarják inditani a bérrendezési mozgalmat. Szerintünk ugyanakkor, amikor a legfontosabb élelmicikkek napról-napra drágulnak, a munkások hétről-hétre egyre csökkenő béreket kapnak. Éppen ezért sürgetik, hogy a mindenkori bérjavitásokat az indexszámnak megfelelően állapitsák meg és ezentul ne havonta, hanem kéthetenként arányositsák a béreket a drágasághoz. 

A Szakszervezeti Tanács ezeket a mozgalmakat nem irányitja, mert a tanács álláspontja az, hogy a béregyeztető bizottságok felállitásáig minden bérmozgalmat lehetőleg el kell kerülni. Azt reméli ugyanis, hogy a kormány még augusztusban kiadja az erre vonatkozó rendeletet és éppen ezért türelemre inti a munkásságot. 

Egyes szakmákban ennek ellenére is van bérmozgalom.
Igy hétfőn este a Magántisztviselők Országos Szövetsége tart nagygyülést, amelyen sürgős fizetésjavitást követelnek. A gyülésen Pikler Emil nemzetgyülési képviselő elnököl, előadója a szövetség titkára, Deutsch lesz. Értesülésünk szerint a közeli napokban a PTOK tart nagygyülést, mert a pénzintézeti tisztviselők elégedetlenek a TÉBE által adott ujabb fizetésjavitással. 

Egyébként valamennyi szakma bérmozgalom előtt áll, mert ha a legközelebbi napokban nem jut dülőre a béregyeztető bizottságok kérdése, akkor az egész vonalon megindul az elkeseredett bérharc. 

A budapesti munkások összes bizalmiférfiai a jövő hét valamelyik napján a Vasmunkások otthonában gyülést tartanak ezekben az ügyekben. Ez a gyülés, amelyen több ezer bizalmiférfi vesz részt, dönt majd a munkásság további állásfoglalásáról.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Indexszám
Szabóné Fricska Anna

A gazdasági élet vagy valamilyen gazdasági jelenség viszonylagos változásait százalékokban kifejező szám (jelzőszám, mutatószám).


Az új érték megállapításakor az indexszám segítségével a régi érték meghatározott százalékát vesszük, ezzel a pénz értékcsökkenése miatt bekövetkező veszteség egyenlíthető ki.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Egy munkásasszony, Üres a Nyugati pályaudvar pénztárcsarnoka a mozdonyvezetők sztrájkja alatt
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98