Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1923 | December

Az aktatolvajok kézrekerítését reméli a rendőrség

Tisztázódott a két titokzatos hölgy szerepe


A Hétfői Napló tudósitójától.


A Reviczky- és Koháry utcai bombamerényletek hét gyanusitottjának az ügyészség fogházába való átkisérésével a bombamerényletek rendőri nyomozásának egy része lezáródott.


A rendőrség most minden energiájával azon dolgozik, hogy a legborzalmasabban sikerült erzsébetvárosi merénylet tetteseit kinyomozza.


Ennek a feladatnak megvalósitása azonban számos nehézségbe ütközik. A hét letartóztatott fiatalember ugyanis, akik a bizonyitékok sulya alatt a Revicky- és Koháry-utcai merényleteket bevallották, az erzsébetvárosi bombavetésről egy szót sem akarnak tudni.


Mikor pedig a rendőrség az első nyomozás alkalmával felvett jegyzőkönyveket és terhelő tanuvallomásokat akarta rájuk olvasni, - mint ismeretes – kiderült, hogy az akták titokzatos módon eltüntek.


Az akták után megindult lázas nyomozás eddigelé azt sem tudta megállapítani, hogy a hatalmas aktatömeg a rendőrségen vagy pedig az ügyészségen tűnt-e el. Vasárnap folyamán a detektivek az ügyészség főlajstromirodájában és a rendőrség illetékes osztályain a legszigorubb vizsgálatot tartották, de az aktákat nem sikerült előteremteni.


Az ügyészségen Galambos irodaigazgató kijelentette a vizsgálatot végző detektiveknek, hogy ő az aktacsomót a Csocsó-ügy alkalmával átküldötte a rendőrséghez, azonban a rendőrség átvételi elismervényét nem tudja felmutatni. A rendőrségen viszont azt állítják, hogy oda az iratok nem érkeztek meg. A vizsgálatot vezető detektivek véleménye szerint a több, mint 15 kiló sulyu aktatömeg ellopását csakis olyan személy vagy személyek hajthatták végre, akik bennfentesek akár az ügyészségen, akár a rendőrségen és a merényletekkel gyanusitott fiatalemberekkel szoros érzelmi kapcsolatban állanak.


Vasárnap délután a rendőri nyomozás ebben az uj irányban indult meg és a nyomozás vezetői a legrövidebb időn belül szenzációs eredményt várnak.


Addig, amig az akták elő nem kerülnek, a rendőrség nem tudja tisztázni Adorján Gáza szerepét sem, aki még mindig – most már egyedül – a rendőrség őrizetében van. A nyomozás vezetői ugyanis a leglelkiismeretesebben járnak el tisztükben és mindaddig, amig Adorján ellen is olyan perrendszerü bizonyitékokat produkálni nem tudnak, mint a többi hét fiatalemberrel szemben, óvakodnak a letartóztatásától. Adorján Géza pedig minden felvilágositást megtagad és a rendőrtisztej eddigelé egyetlen szó vallomást nem tudnak kivenni tőle.


Vizsgálat a „defenziv-osztály” ellen.


A Magyar Hiradó jelenti: A bombamerényletek letartóztattjait: Márffy Józsefet, Chriasty Istvánt, Horváth-Halas Józsefet, Varga Ferencet, Szász Józsefet, Kis Ferencet és Varga Lajost vasárnap délelőtt ismét kihallgatták az ügyészségen, ugyanakkor pedig a főkapitányságon folytatták a tanukihallgatásokat.


Adorján Gézát, aki még mindig a rendőrségen van őrizetben, Stéhly Lajos dr. rendőrkapitány hallgatta ma ki.


Különben a nyomozásban átmenetileg csönd állott be, mert a főkapitányságon egyelőre az Erzsébetvárosi Demokrata Körben elkövetett bombamerénylet aktáit kutatják - mint mondják –„lázasan és nagy aparátussal”


Az iratok felkutatására külön nyomozás indult, melynek vezetését Vogl József dr, rendőrkapitányra bízták, aki tudvalevően a kör elleni merénylet ügyében is vezetője volt a nyomozásnak. A Dohány-utcai pokolgépes merénylet eltünt aktái ügyével kapcsolatosan sokat beszélnek arról, hogy befolyásos egyének közbenjárására több volt katonai nyomozót vettek át a detektivtestületbe, akik állitólag tagjai különféle titkos társaságoknak s így nem csoda, ha ezek állandóan értesülnek a nyomozás menetéről, s megterhelik ellenintézkedéseiket.


A rendőrség hir szerint, vizsgálat alá veszi a budapesti körzetparancsnokság ugynevezett defenziv osztályának müködését is.


Gyilkosság kisérletének büntettével vádolják Márffyt és társait


Márffy József és társai ügyében a kijelölt ügyész, Dolowschiák Mihály dr. vasárnap délelőtt küldte át inditványát Mészner Tivadar dr. soros ügyészhez.


Dolowschiák Mihály dr. Márffyékkal szemben – nem mint egyes lapok irták: gyilkosságra való szövetkezés, hanem – gyilkosság kisérletének büntette cimén kéri a rendőrség által foganatositott előzetes letartóztatás fentartását. Az iratok a soros ügyésztől Sipler Jenő dr. vizsgálóbiróhoz kerültek, aki azok áttanulmányozása után hétfőn valószínűleg már megkezdi a letartóztatottak kihallgatását, és ennek befejezése után dönt további sorsuk fölött.


Mi volt a titokzatos dobozokban?


A bombanyomozások első napjaiban a lapok megirták, hogy a rendőrség őrizetbe vett két hölgyet, akik Márffy és Varga barátnői voltak és lakásukon két csinos kazettában 6 és fél kiló ekrazitot rejtegettek.


Másnap azonban a két hölgyet váratlanul elbocsátották a rendőrségről és a közvélemény nem tudta megérteni, hogy miért bocsátotta a rendőrség szabadon őket, holott a lakásukon ekrazitot találtak.


A Hétfői Hirlap munkatársa utána járt ennek a kérdésnek és sikerült megállapitania, hogy a két urihölgy nem volt barátnője Márffynak és Vargának, hanem az egyik Varga menyasszonya volt, a másiknak pedig Márffy udvarolt. A hölgyek semmit sem tudtak Márffyék bünéről és amikor egyszer csak váratlanul detektivek jelentek meg a lakásukon és házkutatást tartottak, nem értették az egész dolgot és vonakodtak kinyitni azt a két kazettát, amelyet a detektivek a szobájukban találtak. Ekkor vitték be mindkettőjüket a főkapitányságra és ekkor terjedt el a hir, hogy a hölgyek lakásán ekrazitot találtak.


A főkapitányságon azonban, amikor a két kazettát felbontották, meglepetéssel látták, hogy azokban nem ekrazit, hanem levelek, képes lapok és egyéb kedves emléktárgyak voltak. A két hölgyet természetesen bocsánatkérések mellett azonnal elbocsátották a rendőrségről.


Marinovich is távozik?


Andréka Károly detektívfőnöknek a pénteki minisztertanácson elhatározott nyugdíjaztatásával kapcsolatban – mint a Magyar Hiradó jelenti – hire jár Marinovich jenő főkapitány küszöbönálló távozása is. Bár a rendőrség s a kormány is nagyhangon hirdette, hogy leleplezi az összes merényletek tetteseit, a Reviczky és a Koháry-utcai bombák ügyein kívül azonban ma is felderitetlen a többi, illetőleg szabadon vannak a tettesek, jóllehet azt mondják, hogy ismeri őket a rendőrség.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Dohna gróf a Dohna gróf a "Möwe" utjáról
Dohna gróf a "Möwe" utjáról tett jelentésében elmondja, hogy különös...
Az alkoholismus és a leküzdésére való eszközök Az alkoholismus és a leküzdésére való eszközök
Az alkoholizmusról Garnier óta a külföldön sokat írtak, nálunk...
A lakásinség elháritása A lakásinség elháritása
A háboru okozta sulyos viszonyok növeléséhez, főképen a fővárosban,...
Egymillió pengőt vett be hagymából Makó Egymillió pengőt vett be hagymából Makó
1200 vagón hagymát adtak el a kereskedők segítségével a makói...
Az osztrák válogatottak győzelme Az osztrák válogatottak győzelme
A rossz előérzet nem tagadta meg magát. Amit a „N.Sp.”...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
A belföldi pénzpiacon a mult héten a helyzet nem változott. Az...
Az arany a háboruban Az arany a háboruban
Az aranytermelés a háboru alatt lényegesebben nem csökkent....
Rákóczi-ünnepek Rákóczi-ünnepek
Rákóczi-ünnepeket rendeznek most az ország különböző részeiben. A...
Nagy ribillió a Rákóczi-uton Nagy ribillió a Rákóczi-uton
Vasárnap este féltizkor a Rákóczi-út 54. sz. ház előtt a Kőbánya felé...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98