Dtum
Login with Facebookk
1923 | Január

Színi Gyula kínai színműve

Ikercsillag

Régi népek mondáiban babonás jelentősége van annak, ha valahol ikergyermek születik. A láthatatlanul működő végzet keze művét látják abban a csodában, hogy egy anyának egyszerre két gyermeke születhessék, alakra, vonásokra, színre egymáshoz annyira hasonlatos, hogy senki sem tud közöttük különbséget tenni. Mit akarhatott a titokzatos végzet, milyen láthatatlan szándékot rejthetett önmagának csodatételébe?

 

Ez a kérdés bukkant föl egyszer, életének egy nagyjelentőségű órájában Színi Gyulának, a költőnek képzeletében. És képzelete, a gyönyörű selyembogár, színes selyem fonalakat eregetett és színekkel játszó palotát szőtt a babonás kérdés köré. Mi a titkos értelme az iker állapotnak, annak ha két ember színre, hangra olyan tökéletesen mása egymásnak? Az a rendeltetés, hogy életük hányódása közben egymás segítségére legyenek, hogy akit közülük boldoggá tett sorsa, az emberek számára látatlanul boldogtalan testvére helyébe lépjen és sorsot cseréljen vele.

 

A két ember élet ily módon eggyé lesz, egymás sorsát megteljesítővé. Vigasztaló gondolat az apának, ki remegve fúrja tekintetét csoda adta ikergyermekeinek jövőjébe... S megkezdődik az egymáshoz megtévesztésig hasonlatos kínai ikerpár meséje. Az egyik a császárnak lesz a hitvese, a másik a festőnek. Az egyik pompában él a fővárosban boldogtalanul, a másik számkivetettségben és szegényen, de boldogan a Po-yang tó partján. Nevelő apjukon kívül, csak ők maguk tudnak arról, hogy ketten vannak és szent fogadalommal fogadnak hallgatást.

- "...és én mégis azt akarom - mondja nevelő apjuk - hogy a világ két ellenkező tája felé menjetek és soha senkinek el ne áruljátok titkotokat... És most menjetek, repüljetek mint a sárga kócsagok a mély kék vizek felett!"

Így kezdődik az édesbús mese, amelynek három felvonása az élet és a halál derengő vissza fényében fürdeti meg a nézőt és olvasót. Látjuk a boldogtalan császárnét, ki köntöst és sorsot cserél nála boldogabb ikertestvérével. De a játék tragikusra fordul: az álcsászárnét megölik az igazi helyett, aki megmenekül, hogy sorsa megint csak a boldogtalanság legyen: a bánkódás és önvád.

 

S az élet és halál szelíd játékában mint bús zenét lehelő színes árnyékok buknak fel és merülnek el álom alakok: a világát élő, dalt, bort, vért hajtogató, végül összeroppanó császár, a festő, kinek szeméből "a könnyek mint hosszú selyemszálak folytak le és ki sóhajtott mint az őszi szélben a tücsök, mikor egy száraz ágacskát átkarol", mert szerelmesét nem láthatta, a költő, a kínai Anakreon, ki mámor elfutotta pápaszemén át a lét csodáiba lát és hervadt ajkáról az élet költészetté sűrűsödött bölcsességét pergeti le. Megható, szívet nyitogató, könnyet csalogató édes fájdalmas játék!

 

Szent kötészet, szívig ható lírája a költőnek, "aki tízezer embernek megtalálja a visszhangját, a magáét hiába keresi." Aki "hallgatott, amikor szólnia kellett volna... és dalai szerte repültek a világba." Olyan tiszta művészet, hogy talán nem is ennek a kornak való, melyben az embereknek csak abban telik kedvük, amit durva kezükkel megfoghatnak.

 

Ezt a történetet mesebogár szőtte álom selyemből, ami benne szivárványosan játszik, az olyan, mintha ember volna, emberek sorsa, öröme, búja. De valójában sokkal több ennél: az élet értelme, a végtelenség halk zengése. Dicsőség a költőnek!

Szép és értékes tett volt, hogy Színi Gyulának ezt a félretolt remekét életre idézte a "Színház", mely az írók és költők, tehát nem a színdarab csinálók színháza kíván lenni. Színi Gyula darabjával nagy tisztességet szerzett önmagának.

 

Elek Artúr

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Pótnyomozás a háborús főbűnösök ügyében
Fontány Ferenc népügyész újabban most politikusok, írók, újságírók...
Ignotus a békeszerződésről Ignotus a békeszerződésről
Metternich büszkén és önérzetesen a végítélet napját emlegette,...
Céllövés. A katonai gyakorlatokról Céllövés. A katonai gyakorlatokról
A mai puskaporos világban, mikor nem tudjuk, hogy mikor kell saját...
Thomas Mann új könyve Thomas Mann új könyve
Évek óta növekvő fáradságot érzek az új olvasmányokkal szemben....
Székely Bertalan tanítványai között - Irta: Egy tanítványa Székely Bertalan tanítványai között - Irta: Egy tanítványa
Egy sereg jeles magyar festő, a kik Székely Bertalan vezetésével...
A vetőmagtisztításról (Első közlemény) A vetőmagtisztításról (Első közlemény)
Ki milyen vetőmagot vet, olyant arat. Régi igazság ez. Hiába...
Kodály Zoltán legújabb szerzeményei
A filharmóniai társaság idei VII. hangversenyén Kodály Zoltán...
Kormányozható osztrák léghajó Kormányozható osztrák léghajó
A szomszédos Ausztriában nagy az öröm: van már kormányozható...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98