Dtum
Login with Facebookk
1923 | Január

Vázsonyit, Rassayt és a szocialistákat is megbeszélésre hívta össze a miniszterelnök

A nemzetgyülés összeülésével ma ujra megindul a politikai élet. A több mint két hetes parlamenti szünet alatt felmerüld események, amelyek valamennyiénak élénk visszhangja lesz a nemzetgyülésen, már előre is sejtetik, hogy a mai nappal mozgalmas parlamenti kampány veszi kezdetét.


A politikai körök figyelmét változatlanul a miniszterelnöknek a pártonkivüli és keresztény ellenzék vezetőivel folytatott megbeszélése köti le. A bizalmas tanácskozással kapcsolatban, amelynek részletei ki nem szivárogtak, olyan hírek keltek széles körökben szárnyra, amelyek a konferenciát közeli kormányváltozással hozták összefüggésbe s a megoldást olyan alakulásban keresték, amelyben a bizalmas tanácskozáson résztvett, a mérsékelt ellenzékhez tartozó politikusok is részt vennének.


Mára kétségtelenül kiderült, hogy a tanácskozásnak, amely kizárólag tájékoztató jellegű volt, semminemű belpolitikai változással kapcsolatban nincs, s amint ezt az értekezleten részt vett egyik politikus munkatársunk előtt megerősítette, a tanácskozás más célt nem szolgált, mint azt, hogy a kormány az ellenzék vezetőit a külpolitikai helyzetről, főleg a jóvátétel kérdéséről tájékoztassa.


Megdőltek azok a kombinációk is, amelyek a liberális ellenzék és a szocialisták mellőzése miatt merültek el. Kiderült ugyanis, hogy a miniszterelnök tervszerüen hivta meg csak a pártonkívüli és keresztény ellenzék vezetőit, mert a liberális és szocialista vezető politikusokat külön értekezleten óhajtja a helyzetről informálni.


Bethlen István gróf miniszterelnök titkára utján telefonon közölte Vázsonyi Vilmossal, Rassay Károllyal és a szociáldemokrata párt vezetőivel, hogy velük a hétfői vagy keddi napon hasonló megbeszélést óhajt folytatni.


Különben félhivatalosan is az alábbi közlést adták ki:
Politikai körökben különbözőképen kommentálták azt a megbeszélést, amely tegnap gróf Bethlen István miniszterelnök és a keresztény ellenzék egyes tagjai között folyt le. Illetékes helyen kijelentik, hogy a miniszterelnök csupán egyes külpolitikai kérdésekről óhajtotta és óhajtja az ellenzéket tájékoztatni és így a tegnapi megbeszélés ennek az akciónak csupán megkezdését jelenti, ugy, hogy az ehhez füzött minden egyéb kombináció, - ideértve a koncentrációs kabinetre vonatkozót is – teljesen alaptalan kitalálás. A miniszterelnök egyébként a legközelebbi napokban az ellenzék egyéb frakcióit, igy különösen a Rassay- és a szociáldemokrata párt egyes tagjait hasonló informativ megbeszélésre fogja meghivni.


Minden jel arra mutat, hogy az uj lendülettel meginduló politikai életet a külpolitikai kérdések fogják uralni. Ennek jegyében kezdődik meg a nemzetgyülési kampány is s már a Ház mai ülésén keresztény ellenzéki oldalról, előreláthatóan Haller István szóváteszi a kisantant beavatkozásáról szóló, nagy izgalmat keltett hírt és kellő kritikában fogja részesíteni azt a manővert, amely arra irányul, hogy az ellenzéknek a rendtörvénytervezettel szemben fennálló kompakt egységét megbontsa.

A külügyminiszteri állás végleges betöltése
Megírtuk, hogy Daruváry Géza ideiglenes külügyminiszterré történt kinevezésével a külügyi tárca betöltésének kérdését nem tartják elintézettnek. Beavatott helyről szerzett információnk alapján közöltük, hogy a kormánynak a külügyi tárcára elsősorban Teleki Pál gróf a jelöltje, aki azonban sulyos operációkon esett keresztül, ugy hogy az ő aktiv politikai szerepvállalására számítani lehet.

 

Most, mint értesülnünk, a volt miniszterelnök már annyira felgyógyult, hogy betegágyából felkeltett s hoszszabb sétát is tett. Teleki felgyógyulása időszerűvé tette a külügyminiszteri tárca betöltését, amit a föltorlódó fontos külügyi események szintén sürgetnek.

 

Amennyibe Teleki nem vállalja a külügyminiszterséget, abban az esetben Daruváry Géza veszi át véglegesen a tárca vezetését, s megválik az igazságügyminiszterségtől. Az igazságügyminiszterségre Bartha Richárd a kabinetiroda főnöke a jelölt, akinek helyét Nádossy Imre országos főkapitány foglalná el, amennyiben azonban Bartha nem hajlandó a kabinetirodát otthagyni, akkor Nádossy lesz az igazságügyminiszter, aki tudvalevőleg az igazságügyminiszterium elnöki osztályának éléről ment át a rendőrséghez. Az országos főkapitányi állásra Nádossy minisztersége esetén Tomcsányi Kálmán minisztertanácsos, a belügyminisztérium rendőri főosztályának jelenlegi főnöke a jelölt.

Kell-e rendtörvény?
Huszár Elemér keresztény ellenzéki képviselő szombaton megjelent a kerületéhez tartozó Nagyoroszi községben s ott néhány vezető embernél látogatást óhajt tenni. Alig jelent meg egy-két helyen, nyomában termett a helybeli csendőrtiszthelyettes hat csendőr kiséretében s minden indoklás nélkül a község elhagyására szólította fel a képviselőt.


A kerületéből kiutasított képviselő vasárnap a fővárosba érkezett s az esetet nyomban bejelentette pártjának, amely nagy megütközéssel vett arról tudomást. Huszár Elemér egyébként a nemzetgyűlés mai ülésén bejelenti mentelmi jogának megsértését.

A zalaszentgróti mandátum
Vasárnap este járt le a zalaszentgróti képviselőválasztás jelölésének határideje. Vass József népjóléti miniszter, mint értesülünk, a választók számának felét tulhaladó jelölést kapott. Fangler Béla visszalépett, Nagy Vince függetlenségi párti jelöléséről még nem érkezett jelentés. Vass miniszter megválasztását biztosra veszik.


A nemzetgyülés mai ülésének napirendjén különben az indemnitási vita folytatása szerepel. Az ellenzék vezéreinek felszólalása még nagyrészt hátra van. Apponyi, Andrássy, Vázsonyi, Rassay és a szociáldemokraták vezetőinek beszédeit előzi meg nagy érdeklődés. A mai ülés első ellenzéki szónoka valószinüleg Rassay Károly lesz.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Vázsonyi Vilmos Rassay Károly  Peyer Károly Peidl Gyula
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98