Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1923 | Július

Hogyan építkezhet olcsón a kisgazda?

Irta: Fuchs Géza építész, tanársegéd a magyaróvári gazdasági akadémián

A lakóház elrendezése

A lakóháznak az az elrendezése, melyet a mellékelt alaprajzban (lásd 6. ábra) és homlokzaton (lásd 7. ábra) bemutatok, talán egy kissé szokatlan, különösen a padlástérben elhelyezett szobája és az utca felé néző lakókonyhája miatt. A beépített alapterület nagysága 127.50 m˛, azaz 34 négyszögöl. 

Az épületbe pitvaron keresztül jutunk be, innen nyilik a lakókonyha ajtaja. A lakókonyha egy kis fülkével bir, melyben egy étkezőasztal huzódik meg. A konyhából lehet bejutni a szülék hálóhelyiségébe, a lakószobába. Ugyancsak a pitvarból nyilik az éléskamra és ugyancsak belőle vezet föl a feljáró lépcső a padláson elhelyezett szobához. Az épületben még egy kisebb gabonaeltartó helyiség és egy 4 számos állat elhelyezésére alkalmas istálló nyert elhelyezést. Az istállóban a növendékállatok számára egy rekesz képeztetett ki. 

A padlásszoba két főszarúállás között foglal helyet az utca felé nyíló ablakkal. Oldalfalai négy réteg kátránypapirból készíthetők, úgy, hogy minden réteg között kis levegőhézag maradjon. Ez a két bezárt és álló levegőréteg, a középső, náddal vagy szalmával kitöltött űr, a jó hőszigetelő szalmatető biztosítják, hogy a padlásszobánk télen túl hideg, nyáron túl meleg nem lesz. A szoba mennyezetét ugyancsak három réteg kátránypapirból képezhetjük ki. A falakat és mennyezetet valamilyen jobb habarcscsal (fehérmész, cement) mindkét oldalán bevakoljuk. A padlásszobát a fiatalság tanyájául szántam, akik a lépcsőn való járást hamarabb megszokják. (Lásd 8. ábra.) 

Azzal, hogy a padlást így kihasználjuk, egy eddig szinte holt teret hódítunk meg a magunk számára, mert rendes körülmények között a gazda padlásának csak kis részét hasznosítja, hogy gabonájának egy részét itt raktározza el. A padlástér kétharmadrésze még ezen elrendezés mellett is a gazda rendelkezésére áll és a nagyobbszámú családnak nem kell egy helyiségben szorongania, egy egész hosszú éjszakát több ember számára kevés levegőjű egy szobában töltenie. 

A fentebb ismertetett építmény létesítésével hozzájutottunk lakóhelyiségekhez, magtárhoz és istállóhoz. Szükség van még kukoricagóréra, szekér és gazdasági gépek eltartására szolgáló szinre, sertés- és baromfiólra, trágyatelepre. Ezek közül most csak a kukoricagórénak egy olcsó, ideiglenes jellegű készítési módjával óhajtok foglalkozni. 

Olcsó kukoricagóré

Esetleg a gazdaságunkból is kikerülő öregebb fákat kivágjuk, ágaiktól megtisztítjuk és a szokásos góré magasságura levágjuk. Az így nyert oszlopokat lehántolatlanul egymástól 1-1.5 m.-nyire két sorban 0.80-1.00 m. mélyen leássuk. A két sor távolsága legfeljebb 1.50 m. legyen. Az így kijelölt terület talaját fűtől, gaztól megtisztítjuk, majd 15-20 cm. magasságban agyaggal hordjuk fel és alaposan ledöngöljük.

A levágott ágakkal az oszlopok közét befonjuk egész magasságban, ami által a góré oldalfalait is előállítottuk. Mielőtt a kukoricát a góréban elhelyezzük, annak talaját egyenletesen,vastagon szalmaréteggel szórjuk be. Ez a szalmaréteg hivatott az alsó kukoricarétegeket a felszivárgó nedvességtől, vagyis a megpenészedéstől megvédeni.

Miután a górét megtöltöttük ágakkal, jól letakarjuk, majd végül megint egy lejtős szalmaréteggel takarjuk be. A szalmaréteg lejtésének esése akkora legyen, hogy az esővíz lecsuroghasson és ne hatoljon keresztül a szalmarétegen. A szalmaréteget a szél garázdálkodása ellen úgy óvjuk meg, hogy egypár erősebb ágat fektetünk reája. Ezen ágakat dróttal az oszlopokhoz megerősítjük. Ez a góré természetesen csak ideiglenes, pár évig azonban megteszi a szolgálatot, ha évenként a megtöltés előtt kijavítgatjuk. 

A kényelmes, lakályos, célszerű, egészséges otthon a nyugodt és boldog családi élet egyik fontos kelléke. Ez a családi otthon takaros, tiszta, derűs külsejével, rendben tartott környékével, virágos ablakaival, illatos kis kertjével jóleső érzéseket kelt fel bennünk, hiszen verejtékes munkánknak, küzködéseinknek eredménye, hova a napi fáradalmak után örömmel térhetünk meg.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Lakóház kisgazdáknak - 7. ábra: homlokzat Lakóház kisgazdáknak - 6. ábra: alaprajz Lakóház kisgazdáknak - 8. ábra: hőszigetelés
HIRDETÉS
Cikk-ajánló
Vasárnap megkezdődött a négyes bobverseny Vasárnap megkezdődött a négyes bobverseny
A szombati erős havazás után, a van Hoevan hegyipályán, a már...
A belga királyné hagyatéka -  tovább gyűrűzik Koburg Lujza ügye A belga királyné hagyatéka - tovább gyűrűzik Koburg Lujza ügye
Eddig azt remélték, hogy Henrietta belga királyné hagyatékának ügyét...
A hang nélkül működő puska A hang nélkül működő puska
Rövid idő előtt nálunk is bejárta a napilapokat az a hir, hogy az...
Hétfőn kezdődik a Wirth –féle merényletterv főtárgyalása Hétfőn kezdődik a Wirth –féle merényletterv főtárgyalása
A budapesti törvényszék Szemák-tanácsa, hétfőn délelőtt megkezdi...
Somogyitól Matteottiig Somogyitól Matteottiig
Politikai gyilkosság áldozata lett egy. olasz szocialista képviselő....
A legtöbb elmebeteg és hülye Svájczban van A legtöbb elmebeteg és hülye Svájczban van
A legtöbb elmebeteg és hülye Svájczban van. E szomoru tünemény okának...
Bezárult a rádiólánc földön Bezárult a rádiólánc földön
Amióta a zseniális olasz találmány, a rádió elindult dicsőséges...
Rejtelmes rémregény bontakozik ki a vérbefagyva talált taxisoffőr vasárnapi vallomásaiból Rejtelmes rémregény bontakozik ki a vérbefagyva talált taxisoffőr...
Vasárnap tért eszméletére a Rókus-korház ágyán Ruzicska György...
Két budapesti egyetemi tanár sulyos és alaptalan vádjai megakadályozták, hogy egy külföldön élő magyar tudós tanszéket kapjon az amsterdami egyetemen Két budapesti egyetemi tanár sulyos és alaptalan vádjai...
Néhány nappal előtt Budapesten járt Brouwer professzor, a világ egyik...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98