Dtum
Login with Facebookk
1923 | Július

Hogyan építkezhet olcsón a kisgazda?

Irta: Fuchs Géza építész, tanársegéd a magyaróvári gazdasági akadémián

A lakóház elrendezése

A lakóháznak az az elrendezése, melyet a mellékelt alaprajzban (lásd 6. ábra) és homlokzaton (lásd 7. ábra) bemutatok, talán egy kissé szokatlan, különösen a padlástérben elhelyezett szobája és az utca felé néző lakókonyhája miatt. A beépített alapterület nagysága 127.50 m˛, azaz 34 négyszögöl. 

Az épületbe pitvaron keresztül jutunk be, innen nyilik a lakókonyha ajtaja. A lakókonyha egy kis fülkével bir, melyben egy étkezőasztal huzódik meg. A konyhából lehet bejutni a szülék hálóhelyiségébe, a lakószobába. Ugyancsak a pitvarból nyilik az éléskamra és ugyancsak belőle vezet föl a feljáró lépcső a padláson elhelyezett szobához. Az épületben még egy kisebb gabonaeltartó helyiség és egy 4 számos állat elhelyezésére alkalmas istálló nyert elhelyezést. Az istállóban a növendékállatok számára egy rekesz képeztetett ki. 

A padlásszoba két főszarúállás között foglal helyet az utca felé nyíló ablakkal. Oldalfalai négy réteg kátránypapirból készíthetők, úgy, hogy minden réteg között kis levegőhézag maradjon. Ez a két bezárt és álló levegőréteg, a középső, náddal vagy szalmával kitöltött űr, a jó hőszigetelő szalmatető biztosítják, hogy a padlásszobánk télen túl hideg, nyáron túl meleg nem lesz. A szoba mennyezetét ugyancsak három réteg kátránypapirból képezhetjük ki. A falakat és mennyezetet valamilyen jobb habarcscsal (fehérmész, cement) mindkét oldalán bevakoljuk. A padlásszobát a fiatalság tanyájául szántam, akik a lépcsőn való járást hamarabb megszokják. (Lásd 8. ábra.) 

Azzal, hogy a padlást így kihasználjuk, egy eddig szinte holt teret hódítunk meg a magunk számára, mert rendes körülmények között a gazda padlásának csak kis részét hasznosítja, hogy gabonájának egy részét itt raktározza el. A padlástér kétharmadrésze még ezen elrendezés mellett is a gazda rendelkezésére áll és a nagyobbszámú családnak nem kell egy helyiségben szorongania, egy egész hosszú éjszakát több ember számára kevés levegőjű egy szobában töltenie. 

A fentebb ismertetett építmény létesítésével hozzájutottunk lakóhelyiségekhez, magtárhoz és istállóhoz. Szükség van még kukoricagóréra, szekér és gazdasági gépek eltartására szolgáló szinre, sertés- és baromfiólra, trágyatelepre. Ezek közül most csak a kukoricagórénak egy olcsó, ideiglenes jellegű készítési módjával óhajtok foglalkozni. 

Olcsó kukoricagóré

Esetleg a gazdaságunkból is kikerülő öregebb fákat kivágjuk, ágaiktól megtisztítjuk és a szokásos góré magasságura levágjuk. Az így nyert oszlopokat lehántolatlanul egymástól 1-1.5 m.-nyire két sorban 0.80-1.00 m. mélyen leássuk. A két sor távolsága legfeljebb 1.50 m. legyen. Az így kijelölt terület talaját fűtől, gaztól megtisztítjuk, majd 15-20 cm. magasságban agyaggal hordjuk fel és alaposan ledöngöljük.

A levágott ágakkal az oszlopok közét befonjuk egész magasságban, ami által a góré oldalfalait is előállítottuk. Mielőtt a kukoricát a góréban elhelyezzük, annak talaját egyenletesen,vastagon szalmaréteggel szórjuk be. Ez a szalmaréteg hivatott az alsó kukoricarétegeket a felszivárgó nedvességtől, vagyis a megpenészedéstől megvédeni.

Miután a górét megtöltöttük ágakkal, jól letakarjuk, majd végül megint egy lejtős szalmaréteggel takarjuk be. A szalmaréteg lejtésének esése akkora legyen, hogy az esővíz lecsuroghasson és ne hatoljon keresztül a szalmarétegen. A szalmaréteget a szél garázdálkodása ellen úgy óvjuk meg, hogy egypár erősebb ágat fektetünk reája. Ezen ágakat dróttal az oszlopokhoz megerősítjük. Ez a góré természetesen csak ideiglenes, pár évig azonban megteszi a szolgálatot, ha évenként a megtöltés előtt kijavítgatjuk. 

A kényelmes, lakályos, célszerű, egészséges otthon a nyugodt és boldog családi élet egyik fontos kelléke. Ez a családi otthon takaros, tiszta, derűs külsejével, rendben tartott környékével, virágos ablakaival, illatos kis kertjével jóleső érzéseket kelt fel bennünk, hiszen verejtékes munkánknak, küzködéseinknek eredménye, hova a napi fáradalmak után örömmel térhetünk meg.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Lakóház kisgazdáknak - 7. ábra: homlokzat Lakóház kisgazdáknak - 6. ábra: alaprajz Lakóház kisgazdáknak - 8. ábra: hőszigetelés
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98