Dtum
Login with Facebookk
1923 | Március

A kirándulás - Hajnik Miklós vígjátéka

Nincs semmi ebben a darabban, amelyet a Helikon-beli Színház lelkes kis társasága mutatott be, abból a mindenáron való erőlködésből, mellyel az "irodalom" jelszó alatt készült darabok szoktak elkedvetleníteni. Egyszerűen épkézláb színdarab, nem több pretenzióval, mint amennyi egy jó vígjátékot megillet. De humor gyöngyözik benne, három dimenzióban élő emberek mozognak jeleneteiben és csöndes, halk, őszinte líra melegíti át az egészet.

Fiatal, ábrándos lelkek két világban élnek. Az egyiket maguk alkották meg vágyaikból, ábrándaikból, - ez az a világ, amelyben szeretnének élni, de nem lehet. A másik világot készen kapták, ez a valóságok világa, amely nem törődik az ő vágyaikkal, de ebben muszáj élniük. A két világ összeférhetetlen egymással. Ha az egyiket bele próbálják komplikálni a másikba, a realitások világa rögtön egy kemény, egészséges pofonnal ébreszti rá őket a maga kényszerű voltára.

 

Ez a kis házmester lány, Lonci esete, aki egyszer akarta megvalósítani rossz regényekből táplált ábrándját a ragyogó és fenséges tavaszi szerelemről, de rá kell jönnie, hogy szerelmese csak derék borbélylegény és nem romantikus lovag és inkább a vaskosan reális barátnőhöz pártol, semhogy a légies szerelem ragyogó oltárán feláldozza ifjú életét. Don Quijote történetének egy kisebbített modern másolata ez. Van benne némi tragikum, éppen annyi, amennyi a humorhoz kell, van benne bohóság is, annyi, amennyi az élet melankóliáiból mosolyt tud csiholni.

 

Hajniknak különösen az bizonyítja drámai tehetségét, hogy a darab különböző hangulat elemeit egyensúlyban tudja tartani, tónusban mindvégig kompakt és egységes marad. Darabja belülről biztosan van komponálva, egyszer sem siklik ki a maga drámai síkjából.

Hajnik most már tagadhatatlan drámaírói tehetségén kívül ez az előadás még egy figyelemre méltó tehetséget revelál: Könyves Tóth Erzsit. Fiatal lány, megvannak a külső-belső eszközei, kitűnően beszél és játékával pontosan kirajzolja az ábrázolandó alakot. Jó művész munkát végzett, színpad kell alá, mert már kész színésznő. Vaszary Piroska eleven humora már a nagy sikerek közvetlen küszöbén jár. A legritkább színészi jelenség - egy fiatal lány, aki jó komika.

 

Makláry jellemző erejének fiatal gazdagságával, Bacsányi Paula meleg figurájának életteljességével, Kabos László egyszerűségével, Orbán Viola biztosságával tűnt fel. Bányi Zorka kedvesen mozgott és csevegett. Nagyszeghy M. és Kincs is figyelmet keltett.

 

Schöpflin Aladár

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A Gázgyár illojális versennyel vádolja a Weiss Manfréd-konszernt és a Lámpagyárat A Gázgyár illojális versennyel vádolja a Weiss Manfréd-konszernt és a...
A jelentésben, amelyet jövő évi költségvetésével kapcsolatban hozott...
Macdonald uj háborutól fél és uj szövetségesek keres Macdonald uj háborutól fél és uj szövetségesek keres
Quolidion igazgatója beszélt Ramsay Macdonalddal, aki a következőket...
Bethlen polgári összefogást hirdetett Darányi vezetése alatt Nagykanizsán Bethlen polgári összefogást hirdetett Darányi vezetése alatt...
- Mikor két éve programbeszédet mondtam, kemény és éles szavakkal...
A football-botrány A football-botrány
A Magyar Testgyakorlók Körének footballcsapata a kupáért akart...
Halmay Zoltán kihívása a német uszókhoz Halmay Zoltán kihívása a német uszókhoz
A Sport in Wortban a legnépszerűbb németországi sportlapban Halmay...
Rövidek Rövidek
Litvinov külügyi népbiztos, aki szombaton érkezett Rómába, az egész...
Egyházművészeti kiállítás
Az egyházművészeti tanács rendezte, első Egyházművészeti kiállítás a...
A Vörös malom A Vörös malom
Olyan, mintha tegnaplett volna. A nézőtéren feszült izgalom, évek óta...
Francia készülődés a háborúra Francia készülődés a háborúra
A francia haditerv jelentősége jóval kisebb, mint a németé, mert a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98