Dtum
Login with Facebookk
1923 | Március

Fiaim, csak énekeljetek

Szeretem a fiatalságot. Övé a lélek izzása, a bolond és százszor szent mámor, a rajongás és a gyülölet, mind azok a kincsek, amelyeket elveszít, elszór és eltemet az ember az évek hepehupás országutján. Szeretem az ifjuságot, mint önmagamat. Ami sikerem az életben és céltalan pályámon megadatott, kizáróan annak köszönhetem, hogy egy huszéves határtalan optimizmusával, hóbortos önhittségével és donquichotei vakmerőségével nézem a körülöttem gőzölgő, viharoktól pacskolt pocsolyákat.

 

Sáros pocsolyákban tengerszemet látni, borult égboltozaton tündöklő csillagot, szószátyár fráterekben államférfiakat, gonosz vagy ostoba képviselőkben félisteneket, a fiatalság joga, hóbortja, isteni vaksága. Szeretem a fiatalságot, hogy kedve és lelke eszményi célokért az utcán hancurozni, üvölteni, redőnyöket döngetni, kék foltokkal büszkélkedni, amikor az emberek kenyér után való hajszájában nem parancsol megálljt sem a nappal, sem az éjszaka.

 

Hogy lenéztem azokat a társaimat, akik haszontalan könyveket bifláztak, amig mi rendőrlovakkal birkóztunk a Muzeum-köruton a magyar vezényszó, a chlopii hadiparancs, Kossuth szobráról letépett babérág miatt. A derék Andrisok gólokat rugtak velünk, véraláfutásokkal kizöldült pofonok nyomaival, ájultan a boldogságtól és a szivünk tuláradó dicsőségében bandukoltunk haza, ahol a rendőri brutalitáshoz hasonló jelenségeket kellett elszenvednünk tépett kabátok, letaposott kalapok és a tüntetésekben elveszett félévek miatt.

 

Szeretem az ifjuságot, ha az én redőnyeimet döngeti, ablakaimat veri be, nevemet abcungolja (persze jobban szeretem, ha éljenez). Még ezt a mai, háboruban elvadult, forradalmaktól és ellenforradalmaktól megbomlott idegzetű és képzeletü ifjuságot is szeretem, korunk szegény mostohagyermekeit, akiknek viaszkszivéből Gömbösék és Wolffék a maguk képére akarják formálni a jövendő Magyarországot. Farkastejjel bárányokat táplálnak! Csudálkozzam, hogy az ifjuság, látván politikája vezéreit, egyenrangunak véli magát velük értelemben, tapasztalatban és hivatottságban! Hát Gömbösnek, Wolffnak, Csillérynek és Frierdrichnek több kvalitása van, hogy tettekkel tényező legyen, mint bármelyik gólyának, tányérsapkás fiatal óriásnak?

 

Mindent értek és egyetértek. Csak a rendőrség ellen szított, fujtatóval táplált eszeveszett és egyedül aggodalmas gyülöletet nem tudom megmagyarázni magamnak. A mai rendőr nem nyegle, kardcsörtető, fölényét fitogtató stibli. Posztján hősisen kitartó, rosszul fizetett, a sorstól megtaposott magyar, mint a biró, az iró, a tanár, a hivatalnok, a tanitó. A magyar államhatalom teljes csődjét jelentené, ha tüntető fiatalembereknek olyan befolyás adatik, hogy államtisztviselőket csaphassanak el kényük-kedvük szerint.

 

Ma a komoly, köztiszteletben álló főkapitány, holnap a tanárok, holnapután a belügyminiszter kaphatja meg ez alapon a laufpasszt. És főleg ez utóbbiért fájna a szivem. Nagyon fájna.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Gömbös Gyula Csilléry András Akitől a cikk címe ered, Tompa Mihály
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Erdélyi képeskönyv Erdélyi képeskönyv
Háromezerötszáz kilométert utazott végig a riporter a felszabaduló...
Apróságok Apróságok
Egy angol szavahihető ujságból vettük a transzváli háboruban...
Sok adósság, kevés bankó… Sok adósság, kevés bankó…
Ebben az ősi kultúrával megáldott városban, a pécsi Ipartestület új...
A szinpadra visszatérő Küry Klára vallomásai tragédiájáról A szinpadra visszatérő Küry Klára vallomásai tragédiájáról
Négy egymásbanyiló, pazarul berendezett, emléktárgyakkal, mindenféle...
Az osztrák munkásbiztosítási reform Az osztrák munkásbiztosítási reform
Az osztrák kormány átérezve azt, hogy tartalmas szociálpolitikai...
Pekár Gyula megállapodott a miniszterelnökkel és a külügyminiszterrel Pekár Gyula megállapodott a miniszterelnökkel és a...
Politikai és gazdasági körökben komoly érdeklődés előzi meg a...
Velencében ismét megerősödik az olasz-magyar-osztrák barátság Velencében ismét megerősödik az olasz-magyar-osztrák barátság
Vasárnap délelőtt, úgy látszik, döntő fordulat állott be a velencei...
Háboru vagy álarcosbál? Háboru vagy álarcosbál?
Háboru vagy álarcosbál? Az uszitó szónoklatok és az entente által...
A szőlő titka A szőlő titka
Mennyi szőlőt termelnek a világon. Hiteles statisztika szerint...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98