Dtum
Login with Facebookk
1923 | November

Szentlélek, vagy a kocsmák gőze

Mi a politikai agitáció teljes szabadságának hívei vagyunk. Soha egyetlen politikai pártnak kétségbe nem vontuk azt a jussát, hogy honmentő ideáit írásban vagy szóban közölje a közönséggel. Ha a Pester Lloyd írhat, írjon a Duna Lloyd is. Ha az egységeit párt gyülésezik, szónokoljanak ám a fajvédők is. Meggyőződésünk, hogy a magyar nép túlnyomó többségének már kialakult a véleménye a mai helyzetről és undorral vegyen bűnbánattal búcsúztatja lelkéből a kurzuspolitikát. Irhatnak, papolhatnak, bömbölhetnek amennyit akarnak, ezen a népítéleten már nem segit sem pálfordulás, sem erőszak, sem kétségbeesés dührohamai.


Ami mostanában ugyanis a fajvédők vidéki kiruccanásain történik, valósággal patologikus jellegü. A firkálásnak még hagyján. Ezekkel a kutya sem törődik már. A népgyűléseiknek a hangja azonban a legerősebb idegzetüeket is megdöbbentheti. Nem is tudunk más példát: a meggyőzésnek ezekkel az eszközeivel a szovjet fenegyerekei éltek vissza, ezt a stílust, ezt a nívót, ezt a vitustáncot a hordó tetején, ezt a felelőtlen, bárdoltlan szitkozódást nem ismerte eddig a magyar közélet.

 

A fajvédők táborában is vannak meggyőződéses, uri nevelésben részesült művelt, komolyabb elemek. És ezek nem pirulnak, amikor nyomtatásban olvassák, hogy Lehner-Lendvai és Kiss Menyus miket kurjongattak a mátészalkai piacon? Józan állapotban ilyesmit nem is cselekszik ép elméjü férfi egyetlen enyhítő körülmény, hogy Gömbös két prófétáját nem szentlélek, de a kocsma gőze hajtotta példátlan kijelentéseikre.

 

Negyvennyolc óráig vártuk, hogy a két képviselő cáfolatot ad ki és fölháborodva tiltakozik a nekik tulajdonitott kijelentések ellen. Hogy nem azt mondták, nem ugy. mondták, el nem mondták, ha el is mondták, mégsem mondták. Késő éjszakai órákig, amíg e sorokat papírra vetjük, bizony; nem cáfolt sem Lehner, sem Lendvai. Külföldön pedig azóta röhöghet minden ellenségünk az európai formákon, ahogyan itt a képviselők enyelegnek a kormányelnökkel és meg tisztelik egy törvényesen bevett hit felekezet templomát.

 

Csirkefogó, tetüfészek. A szép lélek többi megjegyzéséi, tekintettel nő-olvasóinkra, csupán telefonon árulhatjuk el. A tekintélyromolás, amely éppen ennek a társaságnak volt dühöngése egykoron, két oldalra folytat offenzívát, ahol a fajvédők két romantikusa tájékoztatja a népet a hon állapotáról. Rombolják a képviselői tekintélyt, a saját személyükkel és romolják a kormány és a törvények tekintélyét minden szavukkal.

 

Milyen kabaré lesz itt, ha a sors keserü szeszélye folytán a fajvédelem kormányprogrammá nemesülhet! Gömbös nagy és az ő prófétái, Lehner és Kiss Menyhért.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kiss Menyhért Gömbös Gyula Lehner (Lendvai) István
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98