Dtum
Login with Facebookk
1924 | Április

Föloszlatott népgyűlés — Garami éltetése miatt

A szociáldemokrata párt vasárnap  Budapesten nyolc népgyűlést tartott a szanálás és az ország politikai és gazdasági helyzete napirenddel. Mindenütt rendben folytak le ezek a népgyülések, egynek a kivételével, amelyet az asztalosmunkások Népszinház-utca 16. szám alatt, a famunkások szakegyesületében tartottak meg. Itt dr. Kiss Jenő ügyvéd volt az előadó és a következőket mondotta.


— Kétségtelen, hogy az ország nagybeteg és gyógyításra szorul, de az ország népe nem bizik ebben a kormányban, amely nem szünteti meg az internálótábort, nem nyitja meg a börtönek és nem engedi haza az emigrációt! A közönség köréből, amely már eddig is többízben szakította félbe viharos közbekiáltásokkal a szónokot, fölhangzott a kiáltás:
- Éljen Garami! Éljen az emigráció! A viharos éljenzés és taps közepette, amely a közbekiáltásokat követte, a rendőrtisztviselő fölugrott helyéről és kijelentette:
— A gyülést föloszlatottnak nyilvánítom, mivel az emigráció kérdése nem szerepelt a napirenden.


A gyülés közönsége minden komolyabb incidens nélkül elhagyta a termet és minden beavatkozás nélkül elszéledt. A Garami éltetése miatt föloszlott gyűlés dolgát  a szociáldemokrata párt képviselői a nemzetgyülésen is szóváteszik.


A Váci-uti 97. szám alatt levő Munkásotthonban Peyer Károly nemzetgyűlési képviselő ismertette a napirendet, aki többek között a következüket mondotta:
- Csak a kormány gazdasági politikája volt az, amely erre a sorsra juttatta az országot. Az ide-odakapkodás, amellyel a deflációt és inflációt váltogatta, csak a sibereknek kedvezett, akiknek sorába immár gazdasági és politikai előkelőségek is beléptek. Amielőtt a miniszterelnök külföldi utjára elindult, a szociáldemokrata párt fölvetette a kérdést, hogy vajjon a mostani reakciós kormányzat számíthat-e kedvező fogadtatásra, amire a miniszterelnök azt felelte, hogy mi, szocialisták, tévedtünk, mert most az egész világon a konzervativ irányzat van fölül. Amire azonban az érdemleges tárgyalásokra Londonba ment, már a szocialista Macdonald elé kellett járulnia.


- Demokratikus kormányzat mellett az ország nemcsak jobb föltételek mellett kapott volna kölcsönt, hanem egyéb, politikai természetű engedmények is jutottak volna neki, amelyek az irredenta fölfogása rétegeket a legmesszemenő módon kielégítették volna.


A hatóság jelenvolt képviselője az elnök utján többször figyelmeztette a jelenvoltakat, hogy közbeszólás esetén föloszlatja a népgyülést. Peyer azonban minden zavaró incidens nélkül befejezte beszédét és az a népgyülés is rendben ért véget. A rendőrség ugy intézkedett, hogy aki Károlyi Mihályt éltetni meri, azt minden további nélkül letartóztatják, erre azonban nem korült sor.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
 Garami Ernő Gróf Károlyi Mihály
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Amerikai magyarok földhöz juttatása Amerikai magyarok földhöz juttatása
Itthon minden jel arra mutat, hogy a földreform végrehajtása teljes...
Hatvanötmilliót sikkasztott, hogy színésznőkkel vacsorázhasson Hatvanötmilliót sikkasztott, hogy színésznőkkel vacsorázhasson
Néhány nappal ezelőtt a Hungária Műtrágya Kémiai és Begyipari Rt....
Az UTE kerékpárversenye Az UTE kerékpárversenye
Kitűnő rendezésben folyt le az UTE kerékpár és motormítingje. Az...
A gép-görl A gép-görl
G. B. Shaw amerikai körútja alkalmával megtekintette az egyik...
Faluszövetségi nagygyűlések Tolnamegyében Faluszövetségi nagygyűlések Tolnamegyében
A Falu Országos Szövetség vasárnap Szekszárdon tartott nagygyűlést,...
Utczai harcz öt halottal Utczai harcz öt halottal
Jan. 18-án. szombaton este Budapesten a Hungária-úton levő...
Vörös Vince, a versenyen kívüli győztes Vörös Vince, a versenyen kívüli győztes
Vörös Vince, az MTE bajnok- és rekorder távfutója már évek óta a Bécs...
A  kis Fröchlich csalás és sikkasztás miatt feljelentette Steiner Simi karmestert A kis Fröchlich csalás és sikkasztás miatt feljelentette Steiner...
Fröchlich Károly bártulajdonos a Budapesten magyarosodott kis...
Rövidek Rövidek
Tevfik Rüsdi bég török külügyminiszter megtáviratozta a teheráni...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98