Dtum
Login with Facebookk
1924 | Április

Föloszlatott népgyűlés — Garami éltetése miatt

A szociáldemokrata párt vasárnap  Budapesten nyolc népgyűlést tartott a szanálás és az ország politikai és gazdasági helyzete napirenddel. Mindenütt rendben folytak le ezek a népgyülések, egynek a kivételével, amelyet az asztalosmunkások Népszinház-utca 16. szám alatt, a famunkások szakegyesületében tartottak meg. Itt dr. Kiss Jenő ügyvéd volt az előadó és a következőket mondotta.


— Kétségtelen, hogy az ország nagybeteg és gyógyításra szorul, de az ország népe nem bizik ebben a kormányban, amely nem szünteti meg az internálótábort, nem nyitja meg a börtönek és nem engedi haza az emigrációt! A közönség köréből, amely már eddig is többízben szakította félbe viharos közbekiáltásokkal a szónokot, fölhangzott a kiáltás:
- Éljen Garami! Éljen az emigráció! A viharos éljenzés és taps közepette, amely a közbekiáltásokat követte, a rendőrtisztviselő fölugrott helyéről és kijelentette:
— A gyülést föloszlatottnak nyilvánítom, mivel az emigráció kérdése nem szerepelt a napirenden.


A gyülés közönsége minden komolyabb incidens nélkül elhagyta a termet és minden beavatkozás nélkül elszéledt. A Garami éltetése miatt föloszlott gyűlés dolgát  a szociáldemokrata párt képviselői a nemzetgyülésen is szóváteszik.


A Váci-uti 97. szám alatt levő Munkásotthonban Peyer Károly nemzetgyűlési képviselő ismertette a napirendet, aki többek között a következüket mondotta:
- Csak a kormány gazdasági politikája volt az, amely erre a sorsra juttatta az országot. Az ide-odakapkodás, amellyel a deflációt és inflációt váltogatta, csak a sibereknek kedvezett, akiknek sorába immár gazdasági és politikai előkelőségek is beléptek. Amielőtt a miniszterelnök külföldi utjára elindult, a szociáldemokrata párt fölvetette a kérdést, hogy vajjon a mostani reakciós kormányzat számíthat-e kedvező fogadtatásra, amire a miniszterelnök azt felelte, hogy mi, szocialisták, tévedtünk, mert most az egész világon a konzervativ irányzat van fölül. Amire azonban az érdemleges tárgyalásokra Londonba ment, már a szocialista Macdonald elé kellett járulnia.


- Demokratikus kormányzat mellett az ország nemcsak jobb föltételek mellett kapott volna kölcsönt, hanem egyéb, politikai természetű engedmények is jutottak volna neki, amelyek az irredenta fölfogása rétegeket a legmesszemenő módon kielégítették volna.


A hatóság jelenvolt képviselője az elnök utján többször figyelmeztette a jelenvoltakat, hogy közbeszólás esetén föloszlatja a népgyülést. Peyer azonban minden zavaró incidens nélkül befejezte beszédét és az a népgyülés is rendben ért véget. A rendőrség ugy intézkedett, hogy aki Károlyi Mihályt éltetni meri, azt minden további nélkül letartóztatják, erre azonban nem korült sor.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
 Garami Ernő Gróf Károlyi Mihály
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98