Dtum
Login with Facebookk
1924 | Január

A méhek teleltetése

A méhek teleltetése nem sok gondot okoz annak a gazdának, aki még a tél elején végrehajtja azon szabályokat, melyek itt szem előtt tartandók. Gondoskodni kell tehát arról, hogy a méhek kellő melegben legyenek.

A mai kaptárok számára készített méhesek ezt a célt is szolgálják, amennyiben csak igen hideg időben kell befedni a kaptárokat gyékényekkel, vagy szalmával s nem kell pincébe vagy melegebb helységbe vinni a hideg elől.

A kaptárok röplyukait befelé kell fordítani s sodrony rostéllyal befedni. Teljesen elzárni nem szabad, hogy elegendő levegő álljon a méhek rendelkezésére. Ha nem fordítjuk befelé a kaptárokat, a röplyukak elzárását olyképen kell eszközölni, hogy az esetleges napfény ne csalhassa oda a méheket, amelyek úgy megtévesztve könnyen kirepülhetnek s a fagyon elpusztulnak. Ha sűrű sodronyrostélyt alkalmazunk, akkor is el kell fedni a röplyukakat a napfénytől, mert ha a méhek nem is tudnak ugyan kirepülni, de a napfény megtéveszti őket s a gomolyt elhagyva könnyen meghülhetnek.

A kevésmézű kasokba mézet kell adni, mert a tél folyamán történő etetéssel járó mindenféle zavarást, zajt kerülni kell, nehogy a gomolyból szétmenjenek. Időnként azután nézzünk szét s méhesben, hogy nem garázdálkodnak-e ott az egerek, vagy valamilyen kártévő madár.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Régi magyar kaptárak (a két faragott Rákóczi méheséből való) Méh család üveg-kaptárban
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98