Dtum
Login with Facebookk
1924 | Január

Andrássy Gyula gróf az olasz-jugoszláv szerződésről

Andrássy Gyula grófhoz, a monarchia utolsó külügyminiszteréhez fordult fölvilágosításáért, aki a következőképen nyilatkozott:
- Az a körülmény, hogy Olaszország és Jugoszlávia egymás között, egyes konkrét kérdéséket, igy a fiumei kérdést, tisztázták, önmagában véve, reánk nézve nem lehet hátrányos Magyarországra nézve ugyanis egy ily megállapodás csak akkor lehet káros, ha általános politikai megegyezés volna, olyan, amely Olaszországot a kisántánt magyarellenes táborába vinné.

 

- Ezt azonban a magam részéről teljesen kizártnak tartom, mert ilyen megegyezés annyira Olaszország érdekeibe ütköznék, hogy erre véleményem szerint az olasz kormány nem is gondol. Minden olyan megegyezés, amely bennünket kiszolgálna a kisántánt terrorjának, olasz érdekeibe ütköznék. Olaszországnak ugyanis az áll igen nagy érdekében, hogy olyan Magyarország legyen itt a kisántánt között, amely elég erős tényező – az olasz érdekek megvédése szempontjából is.

 

- Jugoszláviával azonban nem lehet Olaszországnak politikailag megegyeznie mindaddig, amig a két államnak olyan ellentétes érdekei vannak, mint most. Reálpolitikát folytató országnak föltétlenül számolni kell ezen ellentétes érdekekből előállható összeütközésekkel. Olaszországnak szüksége van barátságos, erőteljes Magyarországra, amelyre okvetlenül számíthat, mert Magyarországnak nemcsak hogy nincsenek olaszellenes érdekei, hanem nagyon határozott olasz szimpátia nyilvánul részéről meg.


- Olaszország önmagának ártana tehát, ha Jugoszláviával valamelyes formában ilyen politikai megegyezést kötne.
Ebben nem is hiszek, dacára annak, hogy a mi mai külpolitikai helyzetünk, megkötöttségünk, izoláltságunk, lerongyolt gazdasági helyzetünk, amely csak most van megerősödőben, nem nagyon kedvező arra nézve, hogy külállamok reánk támaszkodjanak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Andrássy Gyula Az asztalfőn Mussolini jegyzi alá nevét, balra tőle Pasics jugoszláv miniszterelnök, Mussolinitől jobbra Nincsics jugoszláv külügyminiszter látható Fiume
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98