Dtum
Login with Facebookk
1924 | Június

A madártojások színe 1.

 Ha az erdőkön, a mezőkön való barangolásaink alkalmával jól elrejtett madárfészekre bukkanunk, melyről ijedt és tiltakozó szárnycsapásokkal repül el kedves gazdája, akkor nem tudjuk bizonyosan, melyik jelenség köti le jobban figyelmünket: a fészek csinos, kedves külseje és ügyes, gondos elrejtése, vagy pedig a benne levő és egymáshoz simuló tojások-e?

Különösen a sokféle színű, tarka tojások lepnek meg. A madarak tojásainak változatos, tarka színe sokszor csodálattal tölti el a szemlélőt. Csak a füsti fecske, vagy a gébics apró pettyes tojásait, a pacsirtatojás sűrű apró foltocskáit, a bíbic és varja tojásainak művészies színeit, vagy az egerészölyv szép kerek tojásainak gyönyörű rajzolatú színes foltjait kell megszemlélnünk, s akkor ezeknek képei nemcsak bámulatba ejtenek, hanem szépségükkel a legnagyobb mértékben gyönyörködtetnek is.

Éppen azért különös, hogy még ma sem tudjuk a madártojások színeinek és rajzolatainak keletkezését pontosan megmagyarázni. Tudjuk azt, hogy a tojás hogyan és a madár petefészkének, valamint petevezetékének melyik részben keletkezik; nagyrészt azt is tudjuk, hogy a tojás rétegeit a petevezetéknek melyik része állítja elő, de arra nézve eddig csak föltevéseink vannak, hogy a színanyag a madár testének melyik részében és hogyan rakódik a tojások felületére.

Régebben azt hitték, hogy a színanyagok a madarak kloakájában rakódnak a tojásra. KUTTER és WICKMANN kimutatták, hogy a tojások színezése már a petevezeték végső szakaszában (uterus) megtörténik.

A színanyagok keletkezésére vonatkozólag is sokféle vélemény és föltevés ismeretes. WICKMANN (1893) a madarak testében kutatta ezt s arra az eredményre jutott, hogy a színanyagok nem a petevezetékben, hanem már a petefészekben keletkeznek és onnan a petevezetékbe vándorolnak, melynek végén a kész tojáshéjra rakódnak. De ez is csak föltevés!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98