Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1924 | Május

Vasárnap választott Franciaország

Páris, május 11.

Jeane d’Are, az orleansi szüz ünnepén Franciaország uj . képvielöket választ. Sehol semmi izgalom. Ha a pártok plakátjai nem rikítanának az utcákon, akkor Páris egészen megfeledkezne a választásról. Már a legutóbbi alkalommal is a választóknak több mint 30 %-a nem szavazott le.


Leghangosabbak a „francia fascisták”  Leon Daudet pártja, mint a szélsőjobboldaliak mindenütt egész Európában. De a royalista, klerikális és reakciós Action Francaise-nak csak kevés híve van, épp ugy mint a kommunistáknak, akik a frank esésével agitálnak vagy az anarchistáik pártjának, amely szintén állított jelölteket.

 

A választásokon 2194 jelölt pályázik képviselőségért. Az északi departementben Loucheur az egyik listavezető jelölt a Rhone departementben Herriot, a baloldali blok egyik vezére lépett föl és heves küzdelemben áll Daudet pártjával. Girondban Mandel, Clémenceau volt titkára küzd Capus földmivelésügyi miniszterrel. Ennek a választásnak külön szenzéciója, hogy a bordeauxi püspök pásztorlevelében ajánlotta hivei figyelmébe Mandelt – aki tudvalevő zsidó. Páris első választókerületében Noulens volt pétervári követ és Berard pártonkívüli: a másodikban Blum, a szocialista vezér és Pathé, a legérdekesebb jelöltek, - Daudel, a militarista Marc Sauguier-vel a pacifistával áll szemben.és itt lépett föl Paul Painlevé volt miniszterelnök is, aki Blummal én Herriot-val együtt vezeti a cartel des gauchet.


A választási küzdelem tulajdonképen két nagy pártcsoport, a bloe national, az eddigi kormánypártok és a cartel des ganches, a radikálisok és szocialisták szövetsége között fog eldőlni. Mind a két blok azt fogja egymásra, hogyha a másik győz, ez Németország megerősödéséhez, tehát uj háboruhoz vezet. A közvélemény fölvilágosodottabb része persze tisztában van azzal, hogy a harcias politika folytatását Poincarénak és nem a baloldali pártoknak győzelme jelentené.


A kormányzó pártok esélyeit megerősítette a jobboldali politika nagy sikere a német választásokon, Ha ők maradnak fölül, ismét tipikus háború utáni parlamentet kap Franciország, amely nem fog a békülékenység és kiegyezés utján haladni.


Viszont még a legoptimistább kormánytámogatók sem veszik biztosra, hogy az 584 mamdátumból a bloe national 302-őt tudjon merszerezni, mint 1919-ben, a győzelem és glaire mámoros napjaiban. Gyöngiti Poincaré kilátásait, hogy a kispolgároknak az a rétege, amely lelkesen tapsolt a Németországon taposó francia politikának, ma már nem olyan lelkes, anyagi gondokkal küzd és sorai közt nagyon sok a nemszavazók száma. Ezzel szemben a baloldali blok szervezettebb és fegyelmezettebb.


Korántsem lehet még sejteni, hogy a kettő közül melyiké lesz a győzelem.


A francia választáson lajstromokra szavaznak, de a kisebbség csak ott nyer képviseletet, ahol az egyik listának nincs abszolut többsége.


A szavazás vasárnap reggel 8 órakor kezdődött az egész országban, délután 6 órakor ért véget és eddig nyugodtan, rendzavarás nélkül folyt le.


A párisi eredményt csak a késő éjjeli órákban fogják kihirdetni és csak hétfőn reggel lehet a Szajnadepartement, valamint a nagyobb választási centrumok eredményét megállapítani.
A végleges eredmények az egész országból kedden reggel lesznek ismeretesek, mert a szavazatok kiszámítása meglehetősen bonyolult. Mindkét blok többséget remél, vagy legrosszabb esetben, hogy a május 25-iki pótválasztások hozzák meg a végleges diadalt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Néhányan az indulók közül. Leon Daudet Louis Loucheur Edouard Herriot Leon Blum Paul Painlevé Raymond Poincaré
HIRDETÉS
Cikk-ajánló
Nemzetközi díjbirkózás a Beketow-czirkuszban Nemzetközi díjbirkózás a Beketow-czirkuszban
Augusztus hó 27-e óta nagyszabásu díjbirkózás folyik a városligeti...
Gróf Bethlen István nagy nyilatkozatot adott a magyar-cseh viszály megoldásáról Gróf Bethlen István nagy nyilatkozatot adott a magyar-cseh viszály...
A milánói Corriera della Sera vasárnapi számában hatalmas cikk számol...
Miért kellett meghalnia Gacsaj Pestának? (Ludas Matyi)
Mátészalka kis mezőváros a nagy magyar Alföld kellős közepén. Lakói...
Az ünnep árnyéka Az ünnep árnyéka
Az író a közlelkesedés láttán hajlamos lesz arra, hogy kihúzza...
Egyszerű kísérlet az izzószálak elektron-kibocsátásának kimutatására  1. Egyszerű kísérlet az izzószálak elektron-kibocsátásának kimutatására ...
A fémeknek s egyéb fémesen vezető testeknek (szén, fémoxidok) az a...
Jelenet a bécsi magyar miniszterium előtt Jelenet a bécsi magyar miniszterium előtt
November 19-én délelőtt, a mikor a magyar delegátusok...
Horvát pénzhamisító banda
A máriabisztriczai bucsun a héten letartóztatták Kucs Marko goroczi...
Az egri Válent remek idővel nyerte a 100 méteres hátúszóbajnokságot Az egri Válent remek idővel nyerte a 100 méteres...
Kitűnő időben zajlott le Magyarország úszóbajnokságainak első napja....
A párizsi műkorcsolyázó Európa-bajnokság A párizsi műkorcsolyázó Európa-bajnokság
A műkorcsolyázó Európa-bajnokságokat szombaton a párisi...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98