Dtum
Login with Facebookk
1924 | Március

Popovics Sándor nyilatkozik az aktuális gazdasági kérdésekről

A Hétfői Hírlap munkatársa felkereste gazdasági ügyeink egyik legalaposabb ismerőjét, Popovics Sándort, az Osztrák-Magyar Bank volt elnökét, hogy az aktuális gazdasági kérdésekben véleményét kérje ki. 

Popovics Sándor először a takarékkorona rendszer behozatalának szükségességéről beszélt. 
– A takarékkorona rendszere – mondotta, – elkerülhetetlen átmeneti intézkedés, amelynek csak addig van létjogosultsága, amig a korona értéke erős ingadozásnak van kitéve. Ez az állapot eltart addig, amig a belső kölcsön ügyét le nem bonyolitják, amig a külföldi kölcsön összegére legalább jelentékeny összegü előleget nem kapunk s amig a jegysajtó müködését be nem szüntetjük és a Jegybankot fel nem állitjuk. 

– A külföldi kölcsön felvételének ügye most már automatikusan halad előre, a külföldi delegátusok Budapestre való érkezése már egy jelentékeny lépés a külföldi kölcsön ügyében. A nemzetgyülésnek minél előbb meg kell tenni a kölcsönre vonatkozó törvényjavaslatait és azt becikkelyeztetni. 

– Ami a belföldi kölcsönt illeti, nem hiszem, hogy olyan intézkedéseket hoznának azzal kapcsolatban, ami a polgárságra nézve sérelmes lenne. Fizetni kell mindenkinek, aki csak fizetni tud, s akinek készpénze nincsen erre a célra, az vagyonának egy részét válthatja be. Nem szabad azt hinni, hogy a kényszerkölcsönbe fektetett vagyon áldozat, annak kétszeresen látja gyümölcsét, aki azt befizeti: javit a gazdasági helyzeten, tehát hasznot hoz önmagának és egy jól kamatozó papirt szerez. 

– Ami az uj Jegybank felállitásának kérdést illeti, az igen egyszerü. Rövid időn belül végrehajtható. A banktársaság, mely engedélyt kap a jegybank felállitására, átveszi a jegyintézet helyiségeit, szervezetét, vidéki fiókhálózatát, aktivumait, tartozásait, zsirótartozásait és megteszi a müködését előkészitő intézkedéseket. Ez nagyrészt csak technikai feladat. 

A devizakérdésről szólva a következőket jelentette Popovics: 
– A Devizaközpont megszüntetése föltétlenül kivánatos. Ezt kivánja az ipar, a kereskedelem, de maga az állam is. A Devizaközpont fenntartása, a valuták megrendszabályozása nem cél. Csak egy szükséges intézkedés. Megszüntetni azonban a mai viszonyok között egyik napról a másikra nem lehet. Fokozatosan kell leépiteni, a viszonyok körültekintő óvatos mérlegelésével.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98