Dtum
Login with Facebookk
1924 | Március

Röviden

Kemal basa a vallást el akarja választani a politikától
Angora, március 1.
Kemal Musztafa basa a nemzetgyülésen beszédet mondott amelyben kijelentette, hogy az országot modern közigazgatással kell ellátni s a vallást el kell választani politikától.


Hangoztatta Törökország békeszeretetét és abbeli akaratát, hogy tiszteletben tartja a szerződéseket és valamennyi országgal a barátságos összeköttetést kiépíti. Végül kijelentette, hogy Törökország a lausunnei szerződés végrehajtása után be szándékozik lépni a Nemzetek Szövetségébe.

Caillaux föltámadása a francia politikában

Páris, március 9.
Montpellierben, ma Caillaux Franciaország pénzügyi és politikai helyzetéről nyilatkozott. Elég bátorságnak kellett volna lenni — mondotta — ahhoz, hogy az országnak minél előbb a megegyezéses békét szerezzék meg. Rámutat ezután azokra a veszteségekre, amelyeket a szerzett vagyon Franciaországban szenvedett. Franciaországnak dolgos népe van, de ez még távol van az 1914. évi jóléttől Csak a hitelezők bizalmának ébrentartása utján lehet uj hiteleket kapni.

Fordulat a Klebersberg – ÉME-plakátpörben

Megemlékeztünk annak idején arról, hogy Klebersberg kultuszminiszternek az Ébredő Magyarok Egyesülete igazgatói ellen indított sajtópörének főtárgyalásán a vádlottak védői nyilatkozatot adtak át dr. Morócza Dénes királyi ügyésznek, amely szerint az Ébredő Magyarok Egyesületének többi igazgatói is vállalták a sajtójogi felelősséget a plakátért. A főkapitányság sajtóosztálya beidézte az aláírókat, Balogh Ferenc nyugalmazott államtitkárt, Darányi Ferenc miniszteri tanácsost, Héjjas Ivánt, dr. Horváth Gézát, a Nemzeti Muzeum igazgatóját. Prónay Pál nyugalmazott alezredest Sármezey Endre vezérigazgatót, Zilahy-Kiss Jenő alpolgármester és Zimmer Ferenc nagykereskedőt. A másik három aláíró: Benárd Ágoston, Budai Dezső és Csilléry András, nem voltak beidézhetők, mert nemzetgyülési képviselők.

 

A beidézettek és a nemzetgyülési képviselők közül Benárd és Budai, valamennyien megjelentek kihallgatásra és ennek során föntartották korábban tett vallomásukat, amely szerint a támadó plakát megszövegezésében nem vettek részt. Kijelentették, hogy a nyilatkozatot csak azért írták, mert szolidaritást akartak vállalni az eljárás alatt átló ÉME-igazgatókkal. Csilléry András azonban értesítette a rendőrséget, hogy nem hajlandó kihallgatásra megjelenni.

A francia szakszervezetek általános leszerelést követelnek

Páris, március 23.
Az általános munkásszövetség kiáltványban fordul a szakszervetekhez. A kiáltvány egyebek közt a következőket mondja: A szakszervezetek a népek együttmüködésének politikáját kívánják. A nemzeteknek nagyobb mértékben egyesülniök kell a közös erőfeszítésben, mint valaha, hogy a gazdasági és pénzügyi egyensulyt helyreállították. A szakszervezetek ezenkívül azt kívánják, hogy a békét szervezzék meg az általános leszereléssel és a következő döntőbiróság fölállításával, amely azután minden nemzeti viszályt elsimit.

Foch marsall Rómában

A „Daily Telegraph” jelenti: Foch marsallt Rómába küldték, hogy az olasz kormánnyal megismertesse Franciaország álláspontját a biztonsági problémában. Foch azt a megbízást kapta: közölje az olasz kormánnyal, hogy Franciaország hajlandó a dologi teljesítmények és az olasz kölcsön törlése ügyében az olasz álláspontot képviselni Angliában és Amerikában, ha Olaszország támogatja Franciaországot a biztonsági kérdésekben.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kemal basa Abud Mejid, a száműzött kalifa, azaz főpap Caillaux Klebersberg Kunó A kép bal oldalán Héjjas Iván, mellette Prónay Pál Foche
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98