Dtum
Login with Facebookk
1924 | Október

Bethlen Kecskeméten száll szembe a fajvédőkkel

Az egységes párt szabadelvü szárnyának képviselői alig győzték megvárni a válság elsimulását és máris érintkezésbe léptek a miniszterelnökkel, hogy fölhívják figyelmét a fajvédők és ébredők lázas szervezkedésére.


Azt az ellenőrizhetetlen, de már komoly politikai körökben is bukkanó hirt, hogy az ébredők Albrecht főhercegnek hatalomra való juttatása érdekében puccsra készülnek, a miniszterelnök mosolyogva fogadta ugyan de ennek ellenére határozottan kijelentette, hogy gondoskodni fog a fajvédők és az ébredők szervezkedésének ellenőrzéséről és amennyiben ez  a szervezkedés csakugyan az állam rendje és a polgárság nyugalma ellen irányulna, minden rendelkezésére álló eszközzel gátat vet neki.


De ettől-az intézkedéstől függetlenül szükségesnek tartja Bethlen gróf azt is, hogy a fajvédő képviselők "politikai propagandáját és demagógiáját" — ellensulyozza. E téren az első lépest azok a beszédek jelentenék, amelyek a kormánypárti képviselők egy csoportjának részéről Héjjas Iván hazájában, Kecskeméten hangzottak el – a gyülölködés politikája ellen.


Kezdetben arról volt szó, hogy a kormánypárti képviselőknek szombat esti lakomáján, amelyet Iványosi Szabó László helyi pártelnök tiszteletére rendeztek, részt vesz a miniszterelnök is, ezt a tervet azonban a politikai életnek váratlan fordulatai keresztezték. Bethlen azonban ennek ellenére sem mondott le arról, hogy a fajvédő propaganda székhelyén, Kecskeméten ismertesse politikáját és a legenergikusabban foglaljon állást mindenféle demagógiával szemben. Megbízható értesülésünk szerint a miniszterelnök közölte Zsitvay Tiborral, a nemzetgyülés alelnökével, hogy kecskeméti beszámolóján résztvesz ez nagy beszédben száll szembe a fajvédőkkel és terrorisztikus magatartásukkal.


Erre az értesülésünkre vonatkozóan Zsitvay Tibor, a következőket mondotta el munkatársunknak:
— A miniszterelnök urnak csakugyan az a terve, hogy a kormánypárt elnökségével és több képviselőlapjaival együtt résztvesz kecskeméti beszámolómon. Ezt a beszámolót eddig is azért halogattam, mert a miniszterelnök urat másirányu elfoglaltsága megakadályozta az utazásban. Remélem azonban, hogy november valamelyik vasárnapjára már kitűzhetjük a kecskeméti nagygyülés idejét, amelynek legnagyobb eseménye a miniszterelnök ur fölszólalása lesz. Bethlen gróf kecskeméti beszéde elé politikai körökben annál nagyobb várakozással tekintenek, mivel a miniszterelnök hosszu idő óta most lép először ujból a nyilvánosság elé, hogy beszámoljon a szanálás munkájának eddigi eredményéről, de egyben irányt szabjon a legközelebbi jövő kormánypolitikájának is.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98