Dtum
Login with Facebookk
1924 | Október

Bethlen Kecskeméten száll szembe a fajvédőkkel

Az egységes párt szabadelvü szárnyának képviselői alig győzték megvárni a válság elsimulását és máris érintkezésbe léptek a miniszterelnökkel, hogy fölhívják figyelmét a fajvédők és ébredők lázas szervezkedésére.


Azt az ellenőrizhetetlen, de már komoly politikai körökben is bukkanó hirt, hogy az ébredők Albrecht főhercegnek hatalomra való juttatása érdekében puccsra készülnek, a miniszterelnök mosolyogva fogadta ugyan de ennek ellenére határozottan kijelentette, hogy gondoskodni fog a fajvédők és az ébredők szervezkedésének ellenőrzéséről és amennyiben ez  a szervezkedés csakugyan az állam rendje és a polgárság nyugalma ellen irányulna, minden rendelkezésére álló eszközzel gátat vet neki.


De ettől-az intézkedéstől függetlenül szükségesnek tartja Bethlen gróf azt is, hogy a fajvédő képviselők "politikai propagandáját és demagógiáját" — ellensulyozza. E téren az első lépest azok a beszédek jelentenék, amelyek a kormánypárti képviselők egy csoportjának részéről Héjjas Iván hazájában, Kecskeméten hangzottak el – a gyülölködés politikája ellen.


Kezdetben arról volt szó, hogy a kormánypárti képviselőknek szombat esti lakomáján, amelyet Iványosi Szabó László helyi pártelnök tiszteletére rendeztek, részt vesz a miniszterelnök is, ezt a tervet azonban a politikai életnek váratlan fordulatai keresztezték. Bethlen azonban ennek ellenére sem mondott le arról, hogy a fajvédő propaganda székhelyén, Kecskeméten ismertesse politikáját és a legenergikusabban foglaljon állást mindenféle demagógiával szemben. Megbízható értesülésünk szerint a miniszterelnök közölte Zsitvay Tiborral, a nemzetgyülés alelnökével, hogy kecskeméti beszámolóján résztvesz ez nagy beszédben száll szembe a fajvédőkkel és terrorisztikus magatartásukkal.


Erre az értesülésünkre vonatkozóan Zsitvay Tibor, a következőket mondotta el munkatársunknak:
— A miniszterelnök urnak csakugyan az a terve, hogy a kormánypárt elnökségével és több képviselőlapjaival együtt résztvesz kecskeméti beszámolómon. Ezt a beszámolót eddig is azért halogattam, mert a miniszterelnök urat másirányu elfoglaltsága megakadályozta az utazásban. Remélem azonban, hogy november valamelyik vasárnapjára már kitűzhetjük a kecskeméti nagygyülés idejét, amelynek legnagyobb eseménye a miniszterelnök ur fölszólalása lesz. Bethlen gróf kecskeméti beszéde elé politikai körökben annál nagyobb várakozással tekintenek, mivel a miniszterelnök hosszu idő óta most lép először ujból a nyilvánosság elé, hogy beszámoljon a szanálás munkájának eddigi eredményéről, de egyben irányt szabjon a legközelebbi jövő kormánypolitikájának is.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Bemutatók
Az asszony és a bolondok szerzője, Szabados Árpád túlságosan jól...
Nagy Lajos -  Fiatal emberek Nagy Lajos - Fiatal emberek
A pesti kövezeten termettek Nagy Lajos virágai. Nem pompáznak...
Az igazságszolgáltatás áldozata Az igazságszolgáltatás áldozata
Az igazságszolgáltatás évezredes történetében nem volt ritka az az...
A bortermelők soronkívül kapnak engedélyt a bor kicsinybeni árusítására A bortermelők soronkívül kapnak engedélyt a bor kicsinybeni...
A pénzügyminiszter – mint ismeretes – elrendelte, hogy...
Képek az aggteleki barlangból Képek az aggteleki barlangból
Julius 6-án volt száz éve, hogy hazánk egyik legnagyobb természeti...
Edison Európában Edison Európában
A világhirű amerikai feltaláló, a mindenki által csodált lángelme:...
Hordár-küldöttség a királynál Hordár-küldöttség a királynál
Bécsben február 5-ikén hordár-küldöttség járt a királynál, hogy...
Khinaiak kegyetlenkedései Khinaiak kegyetlenkedései
Német lap közli egy Khinában harczoló katona levelét, mely julius...
Nagyszerű eredmények a Speidl Zoltán vándordíjas atlétikai versenyen Nagyszerű eredmények a Speidl Zoltán vándordíjas atlétikai...
Ötszáz néző előtt, óriási hőségben rendezte a MAFC, a BEAC-stadionban...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98