Dtum
Login with Facebookk
1924 | Szeptember

A helyes takarékosság néhány példája

Irta : Fehér Zoltán

Takarékosság legyen a gazda jelszava és ezt juttassa is kifejezésre minden vonalon, de észszerű, megfontolt legyen ezen takarékosság, mert ha zsugori módjára megkíméljük tárcánkat néhány fillér kiadástól, abból még nem következik, hogy tényleg okosan gazdálkodtunk, miután esetleg épen ezzel jelentékeny kárt okoztunk magunknak.

Pár példával igazolom eme állításomat.

A burgonyaszedés idejének elején még nagy lévén a napszám, a fösvény gazda nem akar munkabérre költeni s maga és családja szedik csak a gumókat. Persze ez lassan megy s soká eltart, úgy hogy időközben beállanak a hosszadalmas őszi esőzések és még keservesebbet haladván a munka, nagyon is sárosan, piszkosan kerül a pincébe vagy rakványba a „kolompér”, minek következtében belőle sok elromlik, rohad, poshadt lesz.

Ha a gazda nem sajnálta volna a munkabért fizetni, még száraz idővel eltárolhatta volna burgonya termését s ép egészséges gumók maradtak volna tavaszi ültetésre, eladásra, a konyhára vagy takarmányozásra.

Azért is mondja a magyar, hogy a fösvény kétszer fizet.
Tolnában gazdálkodtam még akkor, midőn az ősz hamarosan beköszöntött s hideg éjjelek váltották fel az enyhe nappalokat, dér is volt s néhány gazdát figyelmeztettem, hogy jó lesz a répaszedéssel sietni, nehogy befagyjon a különben elég bőséges termés.

De nem hittek nekem, azt vélték, hogy Pató Pálként „hej rá érünk arra még!”
Háznépükkel végezték a munkát s megérkezett a korai fagy, mely a répát kőkeménnyé tette. Volt aztán óbégatás, mert, habár utóbb ki is engedett a gyöknövény, rohamosan rothadásnak indult, siettek hát ennek bekövetkezte előtt nyakra-főre feltakarmányozni s ennek következtében az állatállomány állandó hasmenésben leledzett.

Némelyek a fagyos répát összeaprították és polyvával, törekkel keverve bevermelték, ezek még aránylag jobban jártak, mert tovább konzerválódott eleségük s azt minden emésztési zavar nélkül fogyasztották barmaik. A nem helyén való takarékoskodás itt is meg bosszulta magát.

Hiába, igaz az, hogy többet ésszel, mint erővel.
Takarékos az a kisgazda is, ki, bárcsak 15 kat. hold szántója van, sorvetőgépet szerez be. Hiszen ezzel a géppel holdanként circa 30 kg. vetőmagot takaríthat meg, ami a búza, rozs, árpa zab, köles, muhar stb. árát átlagban számítva 90.000 K.

És ha 10 hold kalászos veteményt számítunk egyre-másra, 900.000 K; de ha a répát, csalamádét, zabosbükkönyt, a hereféléket stb. is számítjuk 1 millió korona lesz az évi megtakarítás s emellett több mint bizonyos, hogy a gépvetés után a terméstöbblet nemcsak 1 millióval, de sokkal többel fogja lenyomni a gazdaság jövedelmezőség mérlegnek serpenyőjét, úgy hogy 1-2 év alatt már kifizette magát a sorvetőgép.

Igy van az sok más géppel is p. o. a cséplő-, kapáló-, daráló-, széna- s gabonakaszáló-, gyüjtő-, répa-, burgonyaaprító, szártépő-, és szántó-géppel vagy eszközökkel, szerszámokkal is. Már nagy előny az is, hogy gyorsabban végezhető jó géppel a munka, pedig az idő pénz, kivált a mezőgazdaságban.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Felismerték a csepeli hullát Felismerték a csepeli hullát
Szombaton a reggeli órákban a Csepelsziget budai oldalánál két halász...
Hiába tiltakozik a főváros, az elektromos centrále Bánhián fog megépülni Hiába tiltakozik a főváros, az elektromos centrále Bánhián fog...
A főváros törvényhatósági bizottsága pénteken rendkivüli közgyülést...
Áresés a borpiacon Áresés a borpiacon
A döntő jelentőségü külpolitikai eseményeknek meglepő hatása...
Talpszánozás Talpszánozás
Ez az idény a talpszánosok örömére igen szerencsésen ütött ki. Régen...
A Budapesti Korcsolyázó Egylet bajnoki versenyei. A Budapesti Korcsolyázó Egylet bajnoki versenyei.
Január 16., 17. és 18-án tartotta meg a B. K. E. a versenyeket...
Nagy Emil az igazságszolgáltatás reformját követeli, hogy a sajtó béklyók nélkül irthassa ki a közéleti korrupciót Nagy Emil az igazságszolgáltatás reformját követeli, hogy a sajtó...
Nagy Emil volt igazságügyminiszter rendkivül érdekes cikket irt a...
A nemzetiségek kongresszusa A nemzetiségek kongresszusa
A magyarországi nemzetiségek, az oláhok, szerbek, tótok, rutének és...
Olaszország nyerte a párost a magyar-olasz női teniszmérkőzésen Olaszország nyerte a párost a magyar-olasz női teniszmérkőzésen
Vasárnap délután előkelő közönség előtt folytatták a magyar-olasz női...
A Pannónia Evezős Klub A Pannónia Evezős Klub
A Pannonia Evezős Club f. hó 11-én tartotta meg IV. év rendes...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98