Dtum
Login with Facebookk
1924 | Szeptember

A miniszterelnököt szeretnék megnyerni a Közmunkatanács elnökségére

Zielinszky halálával nemcsak a mérnöki kamara vezetői poziciója üresedett meg, hanem egy igen fontos intézmény elnöki széke is: a Fővárosi Közmunkák Tanácsáé. A halál éppen akkor ragadta el Zielinszkyt, amikor a fővárosi épitkezések és közmunkák erőteljesebb felvétele kettőzött mértékben tette volna szükségessé ezeknek a munkálatoknak a tanács elnöki székéből való irányitását.

Mint ismeretes, a Mérnöki Kamara elnökségét máris betöltötték Hermann Miksa képviselő személyében, valamint betöltötték az eddig szintén Zielinszky alá tartozó pesti kikötő-ügyi kormánybiztosságot is. Csupán a Közmunkatanács elnöksége nem került még betöltésre, de az idők körülményei most már égetően sürgőssé tették a kérdés elintézését.

Máris megindultak a kombinációk, de éppen ezek az erőteljes kombinációk akadályai annak, hogy a kérdést bizonyos érzelmi szempontok megsértése nélkül dülőre lehessen vinni.

A dolgok mai állása szerint a legnagyobb tábora annak a felfogásnak van, hogy ismét vissza kell állitani a régi szokást, vagyis azt, hogy a mindenkori miniszterelnök vállalja a tanács elnöki tisztjét.

Igy pl. rámutatnak Wekerle Sándor és Széll Kálmán elnökségére, amely az akkori időben is a legalkalmasabb megoldásnak bizonyult.

Ezek a körök Bethlen István gróf miniszterelnököt látják kiválóan alkalmasnak arra, hogy a Közmunkatanács elnöke legyen.

Mindenesetre megneheziti a kérdés megoldását az, hogy a tanács elnöke nem lehet státusbeli és a tanácsban előlépett tisztviselő, mert ebben az esetben a választás kétségtelenül a mostani elnökhelyettesre esne, Czabalai Kálmán miniszteri tanácsosra, aki jelenleg is tökéletesen megfelel a megkivánható követelményeknek.

A kombinációk nagy része Terstyánszky volt fővárosi kormánybiztos felé is irányulnak, akit sokan kapacitálnak is az elnökség elfogadására. Terstyánszky azonban ugy látszik véglegesen visszavonult a belügyminisztériumba s személye csak akkor léphet a Közmunkatanács elnöki poziciójának szempontjából előtérbe, ha elhatározza magát a belügyminisztériumtól való megválásra.

Kétségtelen, hogy ez a kérdés immár az aktuális napi kérdések sorába lépett s valószinü, hogy az elnök kinevezésére nézve nemsokára előterjesztés is fog tétetni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98