Dtum
Login with Facebookk
1925 | Április

Elfogták a szófiai tömeggyilkosság tetteseit

Szófia, április 19.
A Sveta Nedelja-székesegyház elleni bombamerénylet áldozatai közül a kórházakban összesen 156 sulyos sebesült fekszik, akiket Eudoxia hercegnő, a király nővére ma meglátogatott és megajándékozott. A rendőrség, csendőrség és katonaság a legnagyobb eréllyel nyomoz a tettesek után. Megállapitották, hogy a király ellen és a Sveta Nedelja- székesegyházban elkövetett merénylet előtt nagyszabásu merényletsorozatot akartak elkövetni Vidinben majd Vradzsában, hogy a katonaságot elvonják a fővárostól és a védtelenül hagyott Szófiában a királyt és a kormány tagjait meggyilkolják.


Miután az agrárkommunisták ezen terve meghiusult, következett a nagy szófiai merénylet. A csendőrség a király automobilját megtámadó banditák nyomában van.


A bandák üldözésére kiküldött különitmény a rablók több orgazdáját elfogta. A kormány közlése szerint a tömeges kivégzésekről szóló hírek minden alapot nélkülöznek. Szófiában és a vidéken mindenütt rend és nyugalom van.

Szófia, április 19.

A rendőrség kinyomozta a szófiai székesegyházban elkövetett bombamerénylet összes tetteseit. A merénylet tervezője a kommunista vezérlőbizottság elnöke, Jankov volt, akinek helyettese, Minkov, volt utásztiszt, helyezte el a bombát a katedrális tetőzetén. Eddig összesen 500 kommunistát tartóztattak le. Hir szerint Protogerov, a macedóniai fölkelés vezére is a robbanás halottai között van. A legujabb hirek szerint Cankov miniszterelnök le fog mondani és utóda Malinov lesz.

Szófia, április 19.
 Az összes politikai pártok proklamációt adtak ki, amelyekben a legélesebben elitélik a politikai gyilkosságokat és merényleteket. Fölhivják a lakosságot, hogy örizze meg nyugalmát a fölforgatók elleni harcban. A kormány egyelőre nem hivja össze a szobranjét, mert a király által pénteken kibocsátott statáriumrendelethez nem szükséges a parlament hozzájárulása.


Az a régebbi törvény, hogy ostromállapot esetén azonnal ki kell kérni a szobranje jóváhagyását, már nincs érvényben. A parlament hozzájárulására csak akkor volna szükség, ha a statáriumot egy hónapon tul is fönntartanák. Wikow hadügyminiszter tegnap este hosszabb nyilatkozatot tett a sajtó számára, amelyben kijelenti, hogy a kormány szoros kapcsolatot lát az egymásután elkövetett merényletek között.


A hadsereg, amelyet 13 kiváló tábornokának elvesztése sulyosan érint, mindent megtesz a rend fönntartására és elvárja, hogy ebben minden jó polgár támogatni fogja. A kormány azzal a kéréssel fordul az ántánthoz, hogy engedjék meg a hadsereg 10.000 fővel való növelését és a sorozás visszaállitását.


Wikow hadügyminiszter szerint a gyászos merényleteket éppen az tette lehetővé, hogy az ántánt eddig nem hallgatta meg Bulgária kérelmeit. Az ország rendjének helyreállítása és fönntartása, a kommunista veszedelem leküzdése elsősorban Bulgária szomszédainak érdeke.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Sveta Nedelja-székesegyház Az ifju bolgár király, III.Borisz A merénylet áldozatainak temetése
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98