Dtum
Login with Facebookk
1925 | Július

Háromatómos hidrogén (H3) előállítása

Az oxigén háromatómos molekulája, az ozon (O3), már régóta ismeretes. A hidrogén hasonló összetételű molekulájáról azonban csak azóta van tudomásunk, mióta a csatorna-sugarak részecskéinek tömegét meghatározták.1 Az első ilyenforma méréseket THOMSON J. J. végezte.

Annak pontos megállapítását, hogy a csatornasugarak pozitív töltésű H3 molekulájának tömege héliumra (He = 4.00) vonatkoztatva 3.024, azaz a hidrogénatom (H = 1.008) tömegé-nek éppen háromszorosa. ASTON F. W.-nek köszönhetjük (1920). – WENDT (1920) és VENKATAKAJAMAH (1921) részben az ά-sugarak, részben az ózonizátorok segítségével a H3 előállításának több lehetőségét találták meg.

Legújabban PANETH F. és munkatársa PETERS K. ismertetnek két eljárást. Első kísérletük alkalmával izzó NERNST-féle pálcák 3 mellett, másodízben izzó palladium-hajszálcsövön át vezetett hidrogén sikerült aktiválniuk. Kísérleteiknél a hidrogént normális nyomású térből alacsony nyomású (0.01-100.0 mm higanyoszlop) térbe áramoltatták. Az izzó testek mellett elhaladt hidrogén (H2) aktiv hidrogént (H3) tartalmazónak bizonyult.

Az aktivált gázt folyós levegővel teli DEWAr-palackba helyezett U-csövőn átvezetve, a H3 kondenzálódott; a palackot elvéve, a H3 tovadiffundált és kimutatható volt. Kimutatására PANETH és PETERS azt a sajátságát használták fel, hogy elemi kénnel igen könnyen egyesül, míg a hidrogén csak magasabb hőfokon lép vele kénhidrogén (H2S) keletkezése mellett - reakcióba. Az aktivált gázt kénporral telt csövön átvezetve, a megnedvesített ólompapirost megfeketítette.

PANETH-ék a színváltozás alapján a keletkezett H3 mennyiségét 0.01 mg-ra becsülik. A H3 már kb. 10 p.-ig tartó kondenzálás után is kimutatható volt. Ennyi idő alatt mindössze 20 cm3 hidrogén haladt át a készüléken. A H3 erős reakcióképességét véve alapul, WENDT én LANDAUER a hyozon elnevezést ajánlották megjelölésére.

Reakciói közül megemlítendő még, hogy a sárga wolframoxidot (WO3) kék wolframoxiddá (WO2) redukálja. Higanygőzök katalyites hatást fejtenek ki a kondenzált H3-ra és elbontják. Ezért például a mano-métert közbeiktatott - szintén folyós levegővel hűtött - U cső segélyével kell a kondenzáló edénytől elválasztani.

Az egyatomos hidrogént (H) LANGMUIR már 1912-ben előállította. Ez izzó drótfelületeken, valamint elektromos kisüléseknél keletkezik. Csak igen kis nyomás mellett mutatható ki; igen erősen adsorbeálódik s így pl. üveggyapoton - a H3-al ellentétben - nem vezethető keresztül. Kondenzálva elveszíti aktivitását. Számos fém (pl. platina, wolfram) erősen adsorbeálja és egyúttal polymerizálja molekuláris hidrogénné (H2-vé). Az egyatomos hidrogén a sárga wolframoxidot szintén redukálja.


Brummer Ernő.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Néhány szó Szibéria háziiparáról Néhány szó Szibéria háziiparáról
A rapallói orosz-német megegyezés akaratlanul is az eurázsiai...
Szász Menyhért: Ének a néma mankókról Szász Menyhért: Ének a néma mankókról
A vézna fák az utcán sorba álltok Hősöket vártak... Jönnek-e már? A...
Arlow lovag jubileuma Arlow lovag jubileuma
Arlow Gusztáv lovag, vívómester f. hó 15-én. csütörtökön tartotta meg...
Füst Milán - Egy egyiptomi sírkövön Füst Milán - Egy egyiptomi sírkövön
Élek és kiáltok, hogy halld, - de vajjon még meddig kiáltok én? S...
Magyarország bajnoki tornászcsapata 1910. évre a Budapesti (Budai) Torna Egylet Magyarország bajnoki tornászcsapata 1910. évre a Budapesti (Budai)...
Egyénileg a BTC. érte el a legszebb eredményt, mert a...
A csaló primadonna A csaló primadonna
Berlinben nagy feltünést keltett nemrég Wirth Miczinek, a hires és...
Élesen támadta a kormányt, a zsidótörvény és külpolitikai aggályainak adott hangot Rassay Károly Élesen támadta a kormányt, a zsidótörvény és külpolitikai aggályainak...
Minden ok megvolt arra, hogy teljes lelki megnyugvást teremtődjék és...
A vízipóló-bajnokság napja A vízipóló-bajnokság napja
Vasárnap nem lévén úszóverseny, összes vízipólócsapatunk akcióba...
Telepy Károly hátrahagyott képeinek kiállítása Telepy Károly hátrahagyott képeinek kiállítása
Zavartalan, tökéletesen művészi hangulat várja és fogadja most a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98