Dtum
Login with Facebookk
1925 | Június

Ötezer főnyi tömeg hallgatta végig Pakots József beszámolóját Monoron

Pakots József képviselő vasárnap délután tartotta meg beszámolóját választókerületének székhelyén, Monoron. A beszámolóra Pakots Józsefet elkisérte Huska Vilmos képviselő, valamint a demokrata pár ferencvárosi pártszervezetének vezetősége is. A gyülést - amelyen mintegy ötezer főnyi tömeg volt jelen - Szőllősy Zoltán partelnök nyitotta meg.

 

Először Huska Vilmos képviselő szólalt föl.

- A magyar kispolgárság - mondotta - rendületlenül harcol a demokráciáért, mert ebben az osztályban él Kossuth Lajos hitvallása és ezt a hitvallást nem lehet kiirtani semmiféle hamis jelszóval és választási erőszakkal.

 

Pakots József tartotta meg ezután beszámolóbeszédét.

- Az országot - mondotta - csak a gazdasági és a szociális politika terén lehetett volna helyreállitani. A becsületes alkotó politikának azonban nem volt komoly képviselete az ország kormányzásában. A lehetetlen adózási rendszer következtében lezüllenek a dolgozó osztályok. Az "iparvédelmi vámpolitika" jelszavával megakasztották az ország vérkeringését és a szanálási politika is az ország teljes elvérzésére vezetett.

 

- Forradalomra - folytatta Pakots - nem mi, a magyar ellenzék, hanem a nyomor izgatja a tömeget. Mi nyugodt polgári életet akarunk, de kötelességünk rámutatni a kormányzati rendszer mulasztásaira és büneire. Kötelességünk arra is figyelmeztetni a kormányt, hogy ha továbbra is igy folytatja a szanálás munkáját. Akkor már nem sokáig lehet visszafojtani a lelkekben kitörni készülő elkeseredést. A kormány, ha ideig-óráig el akarja némitani az elkeseredés szavát, csak egyet tehet: nemcsak a nemzetgyülésben, hanem minden magyar ember házában állitson föl egy klotürlámpát.

 

- A magyar uralkodóosztályok a választójog gyakorlására éretlennek találják a magyar népet. Pedig a nép fiaitól nem kértek bizonyitványt a négy elemiről, amikor a harctérre vitték őket. A választójogi törvényjavaslat csak arra irányul, hogy meggátolják a népet véleménye kimondásában, mert tudják, hogy ez az ő halálos itéletüket jelentené.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98