Dtum
Login with Facebookk
1926 | Július

A porticii néma reprize a Városi Színházban

Őszintén szólva, amikor Scribe megírta a „Porticii néma” librettóját, a francia forradalmi idők hangulatában egy kis rémdrámát akart színpadra vinni. Auber pedig zenéjében is ecsetelni igyekezett a rettenetes lelki élményeket. Leányrablás, csábítás, forradalmi összeesküvés, lövöldözés, barrikád, gyilkosság váltakoznak a kedves halászdalokkal és az imával.

 

Nem kell kritizálni a zene ellenállhatatlan kedvessége a huszadik század emberét, csak mint zenei szépség tudja érinteni. Nagyszerű részletek vannak a „Porticii némá”-ban. A második felvonás összeesküvő jelenete, az ima és a néma motivikus zenei részei, Auber nagy talentumának bizonyítékai.

 


A Városi Színház művészi arányaihoz mérten feltűnően rendes előadást produkált.
Mindenekelőtt regisztrálni kell, hogy a kórus nem volt olyan gyönge, mint egyébként. Most legalább bebizonyosodott, hogy a rendetlen éneklés a gondatlan betanulásból származik. A „tánckar” pedig még mindig nem tér el a Városi Színházban már szokásossá vált dobogásoktól.

 


Az opera énekes női szerepét, Elvirát, Kőszegi Teréz kreálta. A fiatal énekesnő ebben a szerepében művészetének uj állomáshelyére érkezett. Rendkívül rokonszenvesen énekel. Első felvonásbeli nagy áriája valóban elsőrangú teljesítmény volt. Zenei szempontból teljesen pontos, énektechnika szempontjából pedig nagyon preciz interpretálást adott. Kőszegi Teréztől, aki már a Normá-ban is bebizonyította énektudását és zenei intelligenciáját, rendkívül sokat várhatunk. Massaniello, a halászból lett király szerepét Somló József énekelte.

 

Meglepő az a biztonság, amellyel ez a fiatal tenorista énekel. Szinte csodálatos, mennyit tud dolgozni Somló, és minden, amihez hozzáfog, csak a legnagyszerűbb és legigazabb művészet lesz. Alfonso Halmos János volt, aki izlésesen illeszkedett az együttesbe. Pajor túlhangos és kelleténél patetikusabb volt. Fenellának, a néma leánynak szerepét Hajdu Ella kapta meg. Bizonyos, hogy félsikert jelent, ha valaki szép. Hajdu Ellának már ez is félsikert hozott. A mimikai részét is elsőrangúan oldotta meg ez az ügyes táncosnő.

 

Mozdulataiban ugyan volt nagyon sok – elkerülhető – egyformaság, de ez korántsem rajta múlt, hanem az iskolán, amelyet végigjárt. Hajdu Ella meglepő perspektívákat tárt fel művészetének fejlődésére és hisszük, hogy kellő módon fogja folytatni az utat, amelyet ilyen jól kezdett meg. A közönség nagyon megtapsolta értékes alakítását és számtalanszor hívta függöny elé. Kőszegi Terézzel, Somló Józseffel, Ábrányi karmesterrel és Keleti Mártonnal, az opera fiatal rendezőjével együtt.

A múltkor egyik hegedűkoncerten történt egyik ismert művésszel, akivel még eddig sohasem fordult elő az, hogy játékközben a legcsekélyebbet is hibázott volna, sőt annyira művész volt, hogy amikor a legnehezebb darabot játszotta, akkor is a hallgatóságot figyelte s az arcok kifejezéséről akarta megállapítani, vajjon milyen érzéseket tudott kiváltani művészi előadásával. Egy alkalommal azonban éppen egy Bach szonátát interpretált, amikor hirtelen a legszebb motivumnál megállt, meredt tekintettel egy hölgyre nézett és szinte nem tudott magáról.

 

Természetesen mindenki arra fordult, amikor megtudtuk, hogy érthető volt a művész meglepetése, mert a szóban forgó hölgy oly csodaszép arcbőrrel rendelkezett, hogy annak megpillantására még a nagy művész is zavarba jött. Mindjárt érdeklődtünk a gyönyörű hölgynél a szépségének titka felől, melyre kategórikusan válaszolt: Váradiné Pataki Aranka kozmetika intézete, Budapest, VI., Podmaniczky u. 6.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Gróf Festetics Rudolf déli-tengeri utjából Gróf Festetics Rudolf déli-tengeri utjából
Mintegy nyolcz évre terjedő, ép oly érdekes, mint veszedelmekkel...
A Chesterton-fordításokról A Chesterton-fordításokról
Emberfölötti feladat hiánytalanul visszaadni ezt a látszóan egyszerű...
Borzalmas rablógyilkosság a Rombach-utcában Borzalmas rablógyilkosság a Rombach-utcában
Ma délután röviddel hat óra előtt, az amugy is mindig népes...
Virágzó Stanhopea Virágzó Stanhopea
A növényvilág csodás alakjai az Orchideák,vagy kevésbé ismert magyar...
Magyarország mezei hadi futóbajnoksága Magyarország mezei hadi futóbajnoksága
A csapatbajnokságot az FTC, az egyéni bajnokságot Gross István (FTC)...
Milyen rendes kis árak vannak a boltokban Milyen rendes kis árak vannak a boltokban
Milyen rendes kis árak vannak a boltokban, az már dermesztő. Egy női...
Cselekvő szakaszba léptek a francia-német tárgyalások Cselekvő szakaszba léptek a francia-német tárgyalások
Darlan és Pucheu párizsi utazásával a francia-német tárgyalások...
Az influenza járvány és szövődményei Az influenza járvány és szövődményei
A spanyol influenza ragályos, fertőző betegség. Kórokozóját még nem...
Letartóztatták Vadas László sportrepülőt Letartóztatták Vadas László sportrepülőt
A vasárnap reggeli lapok már jelentették, hogy halálos...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98