Dtum
Login with Facebookk
1926 | Május

Vasárnap véglegesen megalakult az uj lengyel kormány

Varsó, május 16.
Az uj lengyel kormány kiáltványt bocsátott ki, amelyben bejelenti, hogy Pilsudsky marsall akciója teljes sikerrel járt. A kiáltvány bejelenti, hogy a Bartel-kormány az alkotmány alapján áll, biztosítani fogja a polgárok személyi biztonságát, a nyugalmat és a békés munkát és addig fog hivatalban maradni, amig az uj elnököt a nemzetgyűlés megválasztja.


Lengyelország uj elnöke természetesen Pilsudsky lesz, aki egyelőre hadügyminiszteri tárcát tölt be az uj kabinetben. Bartel miniszterelnök, mielőtt politikai pályára lépett, a technikai főiskola tanára volt Lembergben, 1923-ban pedig a Vitos-kormány tagja lett. Később kilépett a kormányból és a néppártból, megalapította a nemzeti munkáspártot, amelynek tagjaiból most megalakult az uj lengyel kormány.

 

A kabinet teljes névsora:
Miniszterelnök és vasutügyi miniszter: Bartel Casimir képviselő; belügyminiszter: Mlodzionovski vajda; ideiglenes külügyminiszter Zaleski Ágost, volt szentszéki követ; hadügyminiszter: Pilsudsky József marsall; pénzügyminiszter: Czechowicz pénzügyminiszeriumi államtitkár; közmunkaügyi miniszter: Broniewski tanár; munkaügyi miniszter: Yurkiewicz osztályigazgató; földmivelésügyi miniszter: Raczynski; kereskedelmi miniszter: Gliwicz Hippolit; közoktatásügyi miniszter Mikulowski tanár, igazságügyminiszter: Makowski Vencel.


Rataj szejmmarsal kiáltványt tett közé, melyben közli, hogy miután Woycirehowsky elnök lemondott, az alkotmány értelmében ideiglenesen átteszi a köztársasági elnök hatáskörét. Legsürgősebb föladatának tartja arra törekedni, hogy a jelenlegi állapot minél hamarabb törvényes kereteket nyerjen és bizik abban, hogy minden tényező együtt fog működni a béke teljes helyreállítása érdekében. Az uj kormány Rataj szejmmarsal kezébe letette az esküt.


A vasárnap délutáni minisztertanács az elnökválasztás kérdésével foglalkozott és elhatározta, hogy a nemzetgyűlést az uj elnök megválasztása céljából minél előbb összehívják. Zaleski külügyminiszter kijelentette a sajtó képviselői előtt, hogy a lengyel külpolitikában semminemű változás nem fog bekövetkezni.


Az ország-minden részében rend és nyugalom van.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Belvedere palota, melynek birtoklásáért véres küzdelmek folytak a felkelők és a kormányhű csapatok között Pilsudszky tábornagy. Csapatai élén elfoglalta Varsót és lemondatta a kormányt és a köztársasági elnököt Rataj szejmmarsal Moscicki, aki Pilsudski ajánlására lett köztársasági elnök Lengyelország uj köztársasági elnöke, Moscicki esküt tesz az alkotmányra. Az ország diktátora továbbra is Pilsudski
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98