Dtum
Login with Facebookk
1926 | Október

Meg kell állitanunk középosztályunk ijesztő pusztulását és romlását

Gróf Bethlen István miniszterelnök vasárnap délelőtt nyitotta meg a Magyar Tudományos Akadémia disztermében a közegészségügyi és társadalomtudományi országos értekezletet. Földes Béla egyetemi tanár elnöki megnyitója után Bethlen István miniszterelnök emelkedett szólásra.


- A világháboru megtámadta nemzetünk fizikai és erkölcsi erejét, megtámadta életképességének erejét, aláásta az egyes társadalmi osztályok létföntartásának erejét és lehetőségét és ezzel káros elváltozásokat idézett elő társadalmunk összetételében. A politikai konszolidáció, az államháztartás egyensulyának és a pénz értékének helyreállitása ma már lehetővé teszi, hogy komolyan foglalkozzunk ezekkel a problémákkal és kisérletet tehetünk az elért eredmények kockáztatása nélkül arra, hogy fokozatosan hozzáfogjunk e bajok gyógyitásához. A közegészségügy van hivatva a fizikai, állampolitikai, a társadalmi bajok leküzdésére.

 

- Csökkentenünk kell mindenekelőtt a gyermekhalandóság ijesztő arányát, meg kell küzdenünk az egykével, föl kell vérteznünk magunkat a tüdővész, a járványok, a nemi bajok, az alkoholizmus és következményei ellen, javitanunk kell lakás- és élelmezési viszonyainkat s meg kell állitanunk középosztályunk ijesztő pusztulását és romlását. Ki kell egészitenünk munkavédelmi és munkásbiztosító törvényhozásunkat és emelnünk kell a közerkölcsöket és a vallásosságot.

 

- Mindezeket a föladatokat csak az állam és társadalom együttes munkájával oldhatjuk meg. Csak akkor küzdhetjük le a háboru következményeként jelentkezett bajokat és csak akkor lehet reményünk arra, hogy a nemzetet a nemzeti lét magasabb fokára emelhetjük, ha a társadalmi osztályra való tekintet nélkül mindenki erejéhez mérten és igaz emberszeretettől vezetve megteszi kötelességét.


A miniszterelnök után Vass József népjóléti miniszter vázolta az értekezlet célját.
- Ugy a közegészségügy, mint a társadalompolitika terén érezzük még a háboru utóhatásait. Mindig volt egyenetlenség és ellentét a társadalomban, de sohasem sorakoztak elénk olyan vehemensen a problémák, mint ma. Itt van a középosztály problémája, a maga fájdalmas nagyságával, amely föltétlen megoldásra vár, itt van a munkásság problémája, amely mindig megvolt, de fokozottan sulyos ma. De itt van a szellemi tulprodukció is, amikor tultermelés látszik szellemi erőkben. De szükségesnek látszott az itt felsorolt okokon tul még egy ok miatt ennek az értekezletnek összehivása.

 

- Össze kellett hivni az értekezletet, hogy minden szakember tudásának egyesitett reflektorával világitsunk rá közegészségügyi és társadalompolitikai helyzetünkre. A szociális prevenció gondolata olyan diadalmasan tör előre az összes államokban, hogy nem zárkózhatunk el a gondolat konzekvenciáinak mérlegelése és megvalósitása elöl. A legkiválóbb szakemberek kijelentése és az idevonatkozó irodalom alapján megállapitom, hogy a védekezés gondolata fontosabb, mint a gyógyitás gondolata.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Magyar Tudományos Akadémia A miniszterelnök az előadói emelvényen Vass József beszédet mond
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98