Dtum
Login with Facebookk
1926 | Szeptember

Rövidek

Vasárnapi jelentés Genfből, ahol Mussolini meglepetéseitől tartanak
Genf, szeptember 5.
Palacios spanyol delegátus elutazása meglepetésszerüen érte a Népszövetség üléseire ideérkezett diplomatákat, azonban Primo de Riverának Briand francia és Chamberlain angol külügyminiszterekhez intézett távirata azt a benyomást kelti, hogy Spanyolország nem fog kilépni a Népszövetségből.


Ennek ellenére a helyzet, ha nem is kritikus, de mindenesetre kiélezett marad. Az olasz kormány magatartását homály boritja és leküzdhetetlenül lép előtérbe az a benyomás, hogy Mussolini meglepetésekre készül. Tudják, hogy Mussolini lekicsinylő fölfogása a Népszövetség felől nem változott és Spanyolországot az ő keze mozgatja. Teljesen tőle függ, hogy a Népszövetség mostani ülésszaka válságba fullad-e vagy sem és a két „testvér”. Spanyolország és Olaszország otthagyja a Népszövetséget.

 

Hétfőn délelőtt 11 órakor kezdődik Benes elnöklete alatt a közgyülés, amely már keddi ülésében szavazni fog Németország fölvételéről. Arra számítanak, hogy a német kormány delegátusait pénteken ünnepélyesen bevezetik a Népszövetség közgyüléseibe.

 

A jugoszláv kormány hivatalos lapj Horthy mohácsi beszédéről
Belgrád, szeptember 5.

A Samouprava, amely tudvalevően a radikális kormánypárt hivatalos lapja és a kormány álláspontjának szócsöve, Horthy kormányzó mohácsi beszédéről a következőket irja:
- A magyar kormányzó mohácsi beszédét a magyarországi sajtó különféleképen kommentálja. Míg a magyar lapok többsége kiemeli a beszédnek azon passzusait, amelyek a jugoszláv-magyar viszonyra vonatkoznak, addig másik részük a kormányzó beszédének semmi jelentőségét nem tulajdonít. Ami bennünket illet, mi mindig azon a véleményen voltunk, hogy a jó viszony köztünk és szomszédaink, igy Magyarország között is lehetséges és mindkét fél érdekében áll. Különösen ha Magyarországról van szó, semmi ok és érdek nincs arra, hogy ez a viszony ne legyen a legbarátságosabb.


- Nem lehet erre ok a legutóbbi véres háboru sem, amelyben a nemzetek élethalálharcot folytattak. Mi a megtámadottak helyzetében vitézül védekeztünk és sikerült nemcsak megőrizni állami függetlenségünket, hanem megvalósítani nemzeti ideálunkat is, testvéreink fölszabadulását és egyesítését. Azonban nemzeti szabadságunkért küzdve, becsülni tudtuk más nemzetek szabadságszeretetét is.


- Ezért igyekeztünk csakis testvéreink fölszabadulásra szoritkozni és államunkba csak annyi magyar elem jutott, amennyi a szláv és magyar lakosság keveredésére és korábbi magyar telepítési politikára való tekintettel elkerülhetetlen volt. Barátságunknak a magyar nemzet iránt, amelynek szabadságszeretetét és forró hazafiságát nagyrabecsüljük, egy föltétele van: barátságot és barátságért és loyalitást a loyalitásért!


- És ha Horthy urnak nyilatkozatait valóban mint őszinte kivánságot kell fölfogni, akkor nincs más mondanivalónk, mint hogy nekünk is ez az őszinte kivánságunk. A jó viszony első sorban Magyarország őszinteségétől és loyalitásától függ. Nálunk megvan erre a teljes jóakarat, amelyet már annyiszor dokumentálunk.

 

Briand ellenzi a dunai konföderációt
Párisból jelentik: Briand külügyminiszter Genfbe utazása előtt hosszabb nyilatkozatot tett a nemzetközi politika aktuális kérdéseiről. A dunai konföderáció gondolatát a francia kormány nem helyesli. Tulságosan különbözők Keleteurópa kis államainak érdekei, tulsok közöttük az előitélet és féltékenység, semhogy egy ilyen konföderáció félszázadon belül létrejöhetne. A nagy európai problémák megoldását Páneurópa gazdasági egységben látja.

A nagyhatalmak nyilt demonstrációra készülnek Genfben a madridi diktátor ellen, amiért Spanyolország kilépett a Népszövetségből
Genf, szeptember 12.

Spanyolország kilépése a Népszövetségből olyan izgalmat és fölháborodást váltott ki, amilyen eddig csak a Népszövetség legkritikusabb napjaiban korbácsolta föl a kedélyeket. A Primo de Rivera elleni elkeseredés sűrű nyilt kifakadásokban tört ki. Egy sokat szereplő diplomata a reformációs palota előcsarnokában több ujságiró előtt közönséges káplárnak nevezte a spanyol diktátort.


Megbizható forrásból értesülök, hogy a nagyhatalmak nem fogják szótlanul türni a nagyzási mániába esett diktátor szembefordulását a Népszövetséggel és a közönséges nyilt demonstráció készül a madridi kormány ellen, amely Németország belépésének pillanatát használta föl arra, hogy az európai nemzetek szolidaritásán és komoly béketörekvésén rést üssön.

Rupprecht alkotmányos és liberális király akar lenni Bajorországban

München, szeptember 19.
Rupprecht volt bajor trónörökös hosszabb beszélgetést folytatott egy ujságiróval, akinek bejelentette, hogy csak akkor volna hajlandó a bajor trónra lépni, ha ezt a nép tulnyomó többsége kivánná és ha trónralépése nem hozná válságos helyzetbe Németországot. Nem népem felének vagy harmadának, hanem az egész népnek királya akarok lenni – mondotta. – El tudom képzelni, hogy Bajorország királyság legyen a német köztársaságban, hiszen Hamburg, Lübeck és Bréma köztársaságok voltak a német császárságban. Az ujból visszaállított monarchiát alkotmányos és liberális szellemben kell kormányozni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Mussolini Némeország felvételéről tárgyalnak. A képen a két fontos ember Briand, francia külügyminiszter és Ishi japán delegátus, a népszövetségi tanács elnöke A francia delegáció. Loucheur, Paul-Boncour és Briand külügyminiszter A Népszövetség hetedik ülésszakán a német delgációt Stresamann külügyminiszter vezeti Ezzel az aláírással Németország tagja lett a Népszövetségnek és az Állandó Tanácsnak Stresamann német, Briand  francia és Chamberlain angol külügyminiszterbizalmas eszmecseréje Rupprecht
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98