Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1927 | Április

Don- kozákok

Óriási sikerük van Európaszerte. Óriási sikerük volt Budapesten is. Ha nem is a világ nyolcadik csodája, amit tudnak, de meg kell adni: szinte egyedülálló a maga nemében. Több mint hangverseny-attrakció, több mint néprajzi érdekesség: példamutató kulturtett harmincöt háborútviselt katonának ez a fegyelmezett összeállása, hogy nemzetük egyik művészi specialitását, a férfikar-éneklést a technikai tökéletességnek legmagasabb fokán hordozzák körül a világban.

 

Legalább is alig hihető, hogy ezt a sajátságos kar-stílust különbül lehetne művelni, mint ahogy a kis Serge Jaroff ördögien szuggesztív vezetése alatt ezek a kozákok művelik. A technikájuk szédületes. Hosszú a capella-karokat énekelnek egyetlen lélekző-szünet nélkül. A zengés pillanatra meg nem szakad, ami csak "polifon" lélekzetvétel útján lehetséges.

 

Kétségtelenül "trükk", de nem hat annak, mert észrevehetetlenül csinálják és a művészi kifejezés eszközéül használják. A fejhang-énekelésük néha szinte női kar-utánzással határos, de mielőtt ez unalmassá vagy modorossá válhatna, már új változat kapcsolódik be: a legtömörebb, a leghatalmasabb férfikar-hatás. Az egymás fölött mozgó szólamok különböző színezésével és dinamikai rétegezésével valóságos vertikális hullámzást érnek el. A szólórészek szinte kivirágzanak az együttesből.

 

Néha a legharsogóbbra fölfokozott tutti hirtelen leszakad, mint egy sziklatömb s egy magas fekvésű szólóhang, mintegy fönnakadva, képes egymaga fönntartani a telt hangzás illuzióját. Mindebben van valami artistaszerűség, aminthogy a varieté hatását surolja a zümmögő kórusok érdekes alkalmazása és a hangszerutánzások élethűsége. De ha csak puszta technikát nyujtanának, nem volna megmagyarázható a mély hatás, amelyet elérnek. Ez a virtuózitás csak ott fejlődhet ki, ahol a népnek mindennapi szórakozása s egyben ünnepi ritusa a karének.

 

Exotikus pompájú, s talán túlságosan ápolt lombozatú fa a Don-kozákok művészete, de a gyökerei az orosz néplélek legszűzibb talajrétegeiből szívják az éltető nedveket. Nem osztom azok véleményét, akik lekicsinyelték a műsorukat. A Csajkovszky, Rachmaninov stb. nevei alatt szereplő vallásos karok gyönyörűek. Paraszti üdeség és szinte raffinált miszticizmus ölelkezik bennük. Ha átiratok - aminthogy valószinűen azok - akkor a legművészibb folklore-feldolgozások közé sorolhatók. Ha eredetiek, akkor igazán költői és őszinte utánérzések. Ugyanezt tartom világi kórusaik legtöbbjéről.

Csodálatos változása az időknek! Tíz év előtt a "kozák" fogalma a durva barbársággal volt egyértelmű babonás tudatunkban. Ma az elragadtatott hallgatók százezrei mint egy nagy nemzet ősi és gyermeki kultúrájának diadalmas zászlóvívőit ünneplik a Don-kozákokat.

 

Lányi Viktor

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Serge Jaroff A Doni kozákok plakátja
HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az országos főiskolai bajnoki lawn-tennis verseny Az országos főiskolai bajnoki lawn-tennis verseny
Fejlődő lawn-tennis sportunk ismét egy szép. nagyszabásu s évről-évre...
Diplomáciai elismertetés nélkül aligha lesz valami az orosz üzletből Diplomáciai elismertetés nélkül aligha lesz valami az orosz...
Bethlen István gróf a külügyi bizottság legutóbbi tanácskozásán...
Rövidek Rövidek
Laval kormányelnök szombaton este rádióbeszédet intézett a francia...
Magyar-osztrák kormányszintű érdekérvényesítés
Mig az obstrukczió folyik s az ország népének figyelmét egészen...
Nemzetközi pénzügyi konferencia Párisban Nemzetközi pénzügyi konferencia Párisban
A francia kormány meghivta a nagyhatalmakat, Törökországot és a...
Az U9 Az U9
Franciák találták föl, angolok tökéletesitették és most németek...
Az adózás és az ex-lex Az adózás és az ex-lex
A főváros polgársága ugy látszik, nem él az adó nem fizetés jogával....
Az oroszok a magyar hadseregről
Az orosz ujságok nagy elismeréssel nyilatkoznak az osztrák és magyar...
Rövidek Rövidek
Amikor ők Hindenburgért ujjongnak, mintha a derék tábornagy az ő...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98