Dtum
Login with Facebookk
1927 | Április

Don- kozákok

Óriási sikerük van Európaszerte. Óriási sikerük volt Budapesten is. Ha nem is a világ nyolcadik csodája, amit tudnak, de meg kell adni: szinte egyedülálló a maga nemében. Több mint hangverseny-attrakció, több mint néprajzi érdekesség: példamutató kulturtett harmincöt háborútviselt katonának ez a fegyelmezett összeállása, hogy nemzetük egyik művészi specialitását, a férfikar-éneklést a technikai tökéletességnek legmagasabb fokán hordozzák körül a világban.

 

Legalább is alig hihető, hogy ezt a sajátságos kar-stílust különbül lehetne művelni, mint ahogy a kis Serge Jaroff ördögien szuggesztív vezetése alatt ezek a kozákok művelik. A technikájuk szédületes. Hosszú a capella-karokat énekelnek egyetlen lélekző-szünet nélkül. A zengés pillanatra meg nem szakad, ami csak "polifon" lélekzetvétel útján lehetséges.

 

Kétségtelenül "trükk", de nem hat annak, mert észrevehetetlenül csinálják és a művészi kifejezés eszközéül használják. A fejhang-énekelésük néha szinte női kar-utánzással határos, de mielőtt ez unalmassá vagy modorossá válhatna, már új változat kapcsolódik be: a legtömörebb, a leghatalmasabb férfikar-hatás. Az egymás fölött mozgó szólamok különböző színezésével és dinamikai rétegezésével valóságos vertikális hullámzást érnek el. A szólórészek szinte kivirágzanak az együttesből.

 

Néha a legharsogóbbra fölfokozott tutti hirtelen leszakad, mint egy sziklatömb s egy magas fekvésű szólóhang, mintegy fönnakadva, képes egymaga fönntartani a telt hangzás illuzióját. Mindebben van valami artistaszerűség, aminthogy a varieté hatását surolja a zümmögő kórusok érdekes alkalmazása és a hangszerutánzások élethűsége. De ha csak puszta technikát nyujtanának, nem volna megmagyarázható a mély hatás, amelyet elérnek. Ez a virtuózitás csak ott fejlődhet ki, ahol a népnek mindennapi szórakozása s egyben ünnepi ritusa a karének.

 

Exotikus pompájú, s talán túlságosan ápolt lombozatú fa a Don-kozákok művészete, de a gyökerei az orosz néplélek legszűzibb talajrétegeiből szívják az éltető nedveket. Nem osztom azok véleményét, akik lekicsinyelték a műsorukat. A Csajkovszky, Rachmaninov stb. nevei alatt szereplő vallásos karok gyönyörűek. Paraszti üdeség és szinte raffinált miszticizmus ölelkezik bennük. Ha átiratok - aminthogy valószinűen azok - akkor a legművészibb folklore-feldolgozások közé sorolhatók. Ha eredetiek, akkor igazán költői és őszinte utánérzések. Ugyanezt tartom világi kórusaik legtöbbjéről.

Csodálatos változása az időknek! Tíz év előtt a "kozák" fogalma a durva barbársággal volt egyértelmű babonás tudatunkban. Ma az elragadtatott hallgatók százezrei mint egy nagy nemzet ősi és gyermeki kultúrájának diadalmas zászlóvívőit ünneplik a Don-kozákokat.

 

Lányi Viktor

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Serge Jaroff A Doni kozákok plakátja
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Nagy meglepetés a kardbajnokságban Nagy meglepetés a kardbajnokságban
Vasárnap tartották a Magyarország 1933. évi kardbajnokságát, amelyet...
A moszkvai egyezmény és Lengyelország feltételei A moszkvai egyezmény és Lengyelország feltételei
Ripka helyettes csehszlovák külügyminiszter egyik beszédében felhivta...
Csernováról a parlamentben Csernováról a parlamentben
A csernovai eset dolgában különben érdekes beszélgetés folyt le a...
Újpest – WMFC 3:2 (2:1) Újpest – WMFC 3:2 (2:1)
Alig 5000 főnyi közönség és igen csendes nézőtér előtt kezdődött az...
Horthy hadnagyról, a fiatal, elegáns tisztről, a legigazibb úrról beszél régi tiszttársa: Lutz kapitány Horthy hadnagyról, a fiatal, elegáns tisztről, a legigazibb úrról...
Santa Groce? Eldugott kis fészek Trieszt közelében. Csak a világoskék...
Schlosszer Imre az MTK-ban Schlosszer Imre az MTK-ban
A játékosok vándorlásának, klubcserélgetésének és a régi zászlótól...
Miből és mimódon állítják elő a pótkávékat! Miből és mimódon állítják elő a pótkávékat!
A boltokban pótkávé, frank-kávé, cikória, fügekávé elnevezésen...
Harcz a pápa és Spanyolország között
Világtörténelmi nevezetességü kulturharcz támadt a Vatikán és...
A véletlen A véletlen
Két úr, utánok egy rendőr állitott be a fogalmazóhoz. Az egyik uron...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98