Dtum
Login with Facebookk
1927 | Április

A világ legérdekesebb múzeuma a müncheni „Deutsches Museum”

A múzeum kimondott célja az, hogy a német nép természettudományi ismereteit növelje. A természettudományok viszik a vezérszerepet a mai életben, ezek vívják a legszebb, legemberibb harcot: birkóznak a természet erőivel, hogy az emberiség szolgálatába hajtsák őket. Az ember nem lehet soha tökéletesen boldog a földön, de valamivel jobbá, kényelmesebbé, s így elviselhetőbbé tenni mindig lehet a földi életet.

Ezt az elérhető célt szolgálják, a természettudományok azzal, hogy azokat a tudományos eredményeket, amelyekhez fáradságos munkával eljutottak, odaadják a gyakorlati élet embereinek, a gépszerkesztőknek, hogy ezek felhasználásával tegyék tökéletesebbé gépeiket. Így aztán lassan mégis csak halad, fejlődik a világ.

Az iskolák kétségkívül sokat tesznek újabban a természettudományi ismeretek terjesztésére, de hogy a nyújtott ismereteket gyakorlati tudássá is formálják, azzal nem sokat törődnek. Nagyon sokan vannak, akik tudják, hogy miképp kell villamosságot előállítani egy erre alkalmas szerkezetű géppel, megtanulják a gép alkotórészeit is, de ezek között nagyon kevesen vannak, akik valaha villamosságot állítottak elő ezzel a géppel.

Sokan tisztában vannak azzal, hogyan működik a vasúti kocsik légfékje, de maguk ilyen légfékei sohasem hoztak működésbe. A csillagászati távcső szerkezetét, a Röntgen-fénynek az élő húson át a csontokat lefotografáló tulajdonságát is sokan ismerik, de még ilyen eszközöket sohasem kezeltek. Ezek inkább csak csodálják egy kicsit felületesen, egy kicsit megértően a természettudomány és a gép-építés eredményeit.

De nincs meg a lehetősége számukra annak, hogy az emberiség nagy ügyének a fejlődését előbbre vigyék. Ez a fejlődés pedig annál gyorsabb, annál eredményesebb, minél többen vesznek abban tevékenyen részt.

A tiszteletteljes csodálkozás helyett többet ér, ha minél több ember ismerkedik meg gyakorlatilag is a gépek és a tudományos kisérleti eszközök használásának a módjával. Ezt a nagy igazságot ismerte fel Miller Oszkár, aki a müncheni „Deutsches Museum”-ot berendezte.

Ő és mindazok, akik ebben a nagy munkában a segítségére voltak, jól tudták, hogy a múzeum látogatói közül sokan csak gyerekes játékkedvből fognak hozzányúlni a gépekhez, műszerekhez, de azt is jól tudták, a végeredmény az lesz, hogy jelentékenyen meg fog növekedni a komolyan kísérletező és a természettudományosan képzett emberfejek száma. Mivel pedig a képzett emberfejek alkotják egy nép legnagyobb vagyonát, növekedni fog a nemzeti vagyon is.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A látogató működésbe hozza a Röntgen-készüléket Tehervonat kocsija a múzeumban
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98