Dtum
Login with Facebookk
1927 | Február

Talbothausse

A szombati tőzsdén kirobbant hirtelen árfolyamugrások a vasárnapi magánforgalomban sem estek vissza. Erősen keresték a Hitelbank gépipari koncernjébe tartozó vállalatok részvényeit s ezen kivül a szén- és téglaiparokat, a Novát és a Leszámitoló Bankot, amely a Ganz egy nagy pakettjének birtokosa.

A Talbot-féle tervekhez közelálló vállalatok részvényeinek ez a kiugrása természetes és esedékes volt abban a percben, amelyben a centrálé megvalósulása valószinünek mutatkozik s a miniszterelnök és a pénzügyminiszter parlamenti beszédei után arra kellett következtetnünk, hogy csupán technikai természetü nehézségek azok, amelyek a terv megvalósulásának utját állják.

Nagy tőkeimportnak, nagy beruházásoknak tapasztalat szerint megtermékenyitő hatásuk van, ha egyébre nem is, a tőzsde fantáziájára: a ma már világosan kibontakozó és oly régen várt tavaszi épitési konjunktura mozgalmas tőzsdéket igér a közel jövőre is.

Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a tőzsde jóval hamarabb számitolja le a mutatkozó nyereségek lehetőségeit s igy a tőzsdén kivül álló nagyközönségnek óvakodnia kell attól, hogy akkor álljon be a papirvásárlók sorába, amikor a tőzsde már realizálja elért hasznát.

Nem valószinü ugyanis, különösen ha számbavesszük a nagy magyar ipari vállalatok hatalmi viszonyait, hogy a remélt nagy nyereségeket az osztalék erős emelésére fogják forditani, sokkal valószinübb, hogy az inflációs és háborus évek alatt erősen megapadt nyilt és titkos liquid tartalékokba fog torkollani az a nyereségtöbblet, amelyet a megjavult konjunktura az idei üzletévben eredményezni fog.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Tőzsdei ügyletek
Szabóné Fricska Anna

A tőzsdei spekuláció a határidős ügyletekhez kötődik, mert a fizetés és a szállítás egyaránt a szerződésben kikötött későbbi időpontban történik meg.

Így a szerződéskötés idején és a teljesítés időpontjában az árak között eltérés alakul ki, amely jelentős is lehet. A spekuláció egyik formája, a hausse az áremelkedést kívánja kihasználni, másik formája a baisse, ilyenkor az árcsökkenésre játszanak.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98