Dtum
Login with Facebookk
1927 | Július

A walesi herceg és Baldwin miniszterelnök a

London, julius 24.
A walesi herceg és Baldwin miniszterelnök kanadai látogatásaik után átmennek az Egyesült Államokba és tengerentuli utjuknak ez lesz a legfontosabb része. Találkozni fognak az Unio elnökével, minisztereivel és vezetőpolitikusaival, ami a genfi tengeri leszerelési konferencia bukása után különösen szükséges azért, hogy Amerika és Anglia el nem titkolható rivalitását a tengeren a személyes érintkezés és eszmecsere közvetlenségével enyhitsék.

 

A walesi herceg és az angol miniszterelnök meghivást kaptak a buffalói békehid fölavatására, amelyen Davis és Kellog külügyi államtitkár is résztvesznek. A genfi konferencián kiütköző ellentétek kétségkivül nyomot hagynak Anglia és Amerika viszonyában és ma már alig van remény a leszerelési konferencia sikeres befejezésére. Genfben ezidő szerint a helyzet a következő: Balfour és az angol kabinet több más tagja határozottan elleneznek minden előzékenységet Japánnal szemben, mert véleményük szerint Anglia Csendes-tengeri helyzete ezáltal gyöngülne.

 

Angliának nagy engedményeket kellene tennie ahhoz, hogy az értekezlet tényleges eredményeket tudjon fölmutatni. Washingtonban esetleg belemennének a 10.000 tonnás cirkálók számának megállapitásába, ha ezt a számot nem állapitanák meg tulalacsonyan; ezzel szemben ragaszkodnak a hajók használati idejének és az ágyuk kaliberének kérdésében elfoglalt amerikai állásponthoz. Az amerikaiak már nemzeti büszkeségből sem mehetnek bele egy olyan szerződésbe, amely nekik kevesebb jogot biztosit, mint a többi szerződő félnek.

 

Az amerikai kongresszus legközelebbi ülésszakán föl fogják vetni a tengerek szabadságának kérdését és ekkor nem egyeznének bele olyan szerződésbe, amely nem biztositja teljes mértékben az amerikai hajózás semlegességét az esetre, ha Anglia háborut indit egy idegen hatalom ellen. Ezt a biztositékot az amerikai tradició megkivánja.

 

Mindezen okoknál fogva arra számitanak, hogy a genfi értekezlet legközelebb végetér egy angol nyilatkozattal, amely szerint földrajzi és alkotmányjogi különbségek miatt lehetetlen mindkét államot egyformán kötelező egyezményt aláírni a cirkálók épitési programját illetően.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A walesi herceg Stanley Baldwin Nagaoka, Japán képviselője a Népszövetség tanácskozásain
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98