Dtum
Login with Facebookk
1927 | Június

Az uj román kormány

Bukarest, junius 4.
Stirbey herceg kormánya vasárnap megalakult és a király kezébe letette az esküt.

 

A miniszterelnök ideiglenesen a belügyi, külügyi és pénzügyi tárcát is vállalta, a többi miniszter névsora a következő: Népjóléti, kereskedelmi és ipari miniszter: Marge Tojanu; közoktatásügyi: Lupu; pénzügy: Popovivi Mihály; hadügy: Angelescu Pál tábornok; igazságügyi: Stelia Popescu, az Universal igazgatója; közmunkaügy: Pan-Halipax; szépmüvészet: Lepadalu Sándor; közlekedésügy: Dimitria Constatin; belügyi államtitkár: Vapitcanu. Az erdélyi, besszarábiai és bukovinai tárcákat megszüntették.

 

Az új kormányban négy nemzeti parasztpárti, három liberális párti miniszter vesz részt, a többi pártonkivüli. Az a körülmény, hogy hét tárcára eddig nem találtak megfelelő minisztert, eléggé mutatja az uj kormány megalakulásának politikai nehézségeit. A minisztertanács még vasárnap este összeült és elhatározta a sajtócenzura megszüntetését, valamint a parlament föloszlatását.

 

Egyben kimondta a minisztertanács, hogy a jövőben a sajtócenzurát csak a minisztertanács határozhatja el. Ezzel meg akarta bélyegezni Goga volt belügyminiszter eljárást, aki a sajtócenzurát önkényesen vezette be. A választásokat előreláthatólag harminc nap mulva tartják meg. Barbu Stirbey herceg miniszterelnök hétfőn fogadta a sajtó képviselőit és a következő nyilatkozatot tette.


- A király engem bizott meg az uj kormány megalakitásával, nyilván, mert bizik abban, hogy sikerülni fog a politikai élet nyugalmát helyreállitanom. Én magam kivánom ellátni a belügyi tárca ügyeit is és munkatársaimat az összes politikai pártokból állitottam össze, ami már egymagában is bizonyiték arra, hogy az uj választásokat a teljes szabadság jegyében kivánom lefolytatni. Elhatározott szándékom az ország nyugalmát minden eszközzel biztositani, valamint a trón és a dinasztia alkotmányos helyzetét mindenkivel szemben megvédeni.

 

A sajtó, Averescu lapjának, az "Intreptaria" kivételével, örömmel üdvözli az uj kormányt, mert Averescu bukásában az önkényuralom bukását látja. Különösen rossz vért szült az a diktatórikus eljárás, amellyel Goga belügyminiszter a sajtót üldözte. Az uj kormánytól a szabadságjogok fölelevenedését várják és számitanak arra, hogy Romániában ujra helyreáll az alkományos éra. A néppárt parlamenti klubja vasárnap este Averescu lemondott miniszterelnök elnöklete alatt ülést tartott.

 

Averescu elnöki beszédében hangsulyozta, hogy egészen különös körülmények között kellett lemondani, bár semmit sem vétett. Diplomáciai körökben Averescu hirtelen és szinte rejtélyes bukását a francia befolyás megerősödésével és az olasz befolyás gyöngülésével magyarázzák. Averescu az olasz orientáció hive volt, viszont Stirbey herceg, Bratianu veje, föltétlen hive a franciabarát külpolitikának.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Stirbey, aki júnis 4-től június 20-ig vilt román kormányfő Bratianu, aki újra miniszterelnök lett Stirbey után
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98