Dtum
Login with Facebookk
1927 | Április

Avarescu miniszterelnök ostromállapottal akarja megelőzni a trónörökés miatt kirobbanó súlyos válságot

Belgrád, április 3.
Bukarestből a cenzura megkerülésével érkezett jelentések szerint a román politikai körökben óriási az izgalom, mert Ferdinánd király halálával Románia a legsulyosabb állami válságba juthat, amelyből rendkivül nehéz lesz kivezető utat találni. A román nép széles rétegeiben Károly volt trónörökös nagy rokonszenvnek örvend.

 

Mária királyné férje halála után maga szeretne uralkodni Romániában, a kis Mihály herceg nagykoruságáig. Avarescu miniszterelnök burkolt ostromállapottal akadályozza meg a szenvedélyek nyilt kirobbanását, mert mindhárom megoldás érdekében olyan agitáció folyik, amely erőszakos eszközök igénybevételétől sem riad vissza. Bratianu a legnagyobb ellenállást fejti ki Károly herceg trónrajutásával szembe, mivel az ő demokratikus fölfogása mellett a Bratianu-féle politikának kevés reménye volna ahhoz, hogy a hatalom birtokába jusson.


A nagyhatalmak diplomáciája sem nézi tétlenül a román trónért folyó küzdelmet. Anglia és Olaszország a régenstanács uralmától reméli, hogy Romániát könnyebben tudják a maguk politikájának szolgálatába állítani. Franciaország viszont szivesen látná Károly herceg visszatérését és Jugoszlávia is ennek a megoldásnak örülne a legjobban.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98