Dtum
Login with Facebookk
1927 | November

A legujabb kartel: kétezer szikvizgyárosé

A magyar fogyasztópiacra nehezedő kartelek sorában eddig alig észrevehetően huzódott meg a pesti szikvizgyárosok szövetsége. A szódavizkartelnek meg is volt minden oka a szerénységre. Sokáig feje fölött lebegett ugyanis a szikvizrendelet Damokles-kardja. A veszedelem azonban elmult. Az uj rendelet megkimélte a kartel életét, sőt uj reményeket támasztott. 

Megindult a mozgalom az összes hazai szikvizgyárak beterelésére, hogy annál könnyebben diktálhassa az árakat. Közel kétezer hazai szikvizgyárat akar a budapesti kartel maga köré kovácsolni s erre a célra közös beszerzési csoport fölállitását és beszerzését propagálja.

Ezzel az országos beszerzési csoporttal fölöslegessé akarják tenni a szikvizipar köré csoportosuló összes anyag- és üzemi berendezéseket szállitó vállalatokat és ki akarják zárni ezek közvetitő kereskedelmét, az összes érdekelt ügynökségeket.

Olcsó termelést és több hasznot igérnek a jó vidéknek.
Olcsóbb árakról természetesen szó sincs, holott az olcsóbb termelés és a nagyobb haszon mellett erről is érdemes lenne gondolkozni, – ha másért nem, a termelés emelése érdekében.

A szikvizkartel terjeszkedése máris nagy idegességet váltott ki az összes érdekelt iparágakban. Különösen a közvetlen vásárlók, a vendéglősök és kocsmárosok fogadják a szervezkedést gyanakvással, mert ők tudják legjobban, hogy a kartel erejével nőnek az árai is. Ennek pedig rendesen a fogyasztó issza meg a levét, jelen esetben a szódavizet.

(m.)

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Kartell
Szabóné Fricska Anna

A tőkés csoportok együttműködésének legegyszerűbb (és legnépszerűbb) formája a kartell.


A kapcsolatban lévő csoportok, vállalatok teljesen önállóak, egymástól függetlenek maradnak, viszont a gazdaság működésének néhány területére megállapodást kötnek. Így valósulhat meg árakban, a piac felosztásában vagy a termelés mennyiségében az együttműködés.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98