Dtum
Login with Facebookk
1927 | November

Gömbös és Wolff a numerus clausus melletti gyülésen ádáz harcot jelentettek be a kormány ellen

A Társadalmi Egyesületek Szövetségének numerus calusust védő bizottsága vasárnap délután a régi képviselőházban nagygyülést rendezett. A padokat és a karzatokat nagyrészt egyetemi hallgatók és az Eme tagjai töltötték meg. A szónoki emelvényt feketeinges, fokosos „sasok” vették körül. Altenburger Gyula elnök bejelentette, hogy gróf Teleki Pál és Tormay Cecília akadályozva voltak a megjelenésben. Majd arra mutatott rá, hogy Tianon az oka, amiért zsidókérdés van Magyarországon. Emlékeztet arra, hogy eben a képviselőházi teremben emancipálták a zsidóságot.


Nagy tévedés volt Kossuthnak és Deáknak ez az elhatározása! – állapította meg Altenburger.


Utána Eckhardt Tibor lépett az emelvényre, aki fölvetette a kérdést, igaz-e, hogy a numerus clausus törvényét a kormány a külföld nyomására akarja módosítani. (Nagy zaj. Nem igaz!) Reméli, nincs magyar államférfiu, aki ily hitvány ürüggyel állna elő. Külföldön a tisztességes közvélemény csak dicsér bennünket a numerus claususért.


Én mostanában külföldön jártam, de senki sem tett nekem szemrehányást ezért a törvényért. Utalt a római egyetem fasista ifjuságának a magyar egyetemi ifjusághoz küldött sürgönyére, amelyben üdvözlik őket és kitartásra buzdítják a numerus claususért folytatott küzdelemben. Amikor Klebelsberg nevét említi, a diákság hangosan abcugolni és pfujozni kezd. A Népszövetség üléseinek jegyzőkönyvei szerint Klebelsberg ott megigérte, mihelyt elérkezik az alkalmas pillanat, a numerus clausust a kormány önként fogja hatályon kívül helyezni. Itthon pedig azt mondta, hogy Genfben megvédte a numerus clausust. Ezért ünnepeltétek! Tegnap a „Pressé”-ben Klebelsberg ujra bejelenti, hogy a kormány vele együtt régóta el van szánva a numerus clausus áldatlan örökségének megváltoztatására. (A szónokot itt ujra félbeszakítja a közbeszólások áradata.) Innen szólítom föl Klebelserget, hogy két nyilatkozata után tegyen egy harmadikat is, mondja meg, mikor mondott igazat.


(A gyülés közönsége tombolva tüntet a kultuszminiszter ellen. A pódiumon ülő rendőrtisztviselő figyelmezteti a szónokot, hogy a kultuszminiszter személyét hagyja ki a vitából.) Ne jöjjön a kormány külföldi mesével – folytatta Eckhardt -, hanem vallja be, hogy a zsidó bankárok pénzével megválasztott többségeének igy kell visszafizetnie a választási költségeket.


Azért dobták a közvéleménybe a numerus clausus bombáját, hogy eltéritsék a figyelmet a nagy kérdésekről. Ezután Wolff Károly kezdett beszélni. Hogy lehet az, kérdezte, hogy a politikai jellemtelenség szemrebbenés nélkül meg mer jelenni a fórumon. Hogy lehet az, hogy politikusok, államférfiak müködése abban merül ki, hogy tudnak visszafelé menni. E véleményének kifejezést ad a parlamentben is. Nem fogad el utmutatást senkitől, nem támogat és nem fél senkitől.


Gömbös Gyula állt föl ezután szólásra. Történelmi idők következnek – mondotta. – A numerus clausussal és vagy bukik a mi irányzatunk. Semmiféle eszköztól nem szabad visszariadnunk. (Taps, közbekiabálások: Éljen a magyar Mussolini!) Kijelentem itt, hogy sem a nagy-, sem kisántánt nem szólitotta föl a kormányt a numerus clausus elejtésére. A kormány külföldön nem gondoskodott a törvény megvédéséről és nem világositotta föl a külföldi sajtót és a közvéleményt. Olyan férfiu menjen ki Genfbe, aki megvédi a törvényt, akinek gerince van. És jelentse ki, hogy semmiféle idegen beavatkozást nem türünk.

 

- Meginditjuk az ádáz harcot és folytatjuk mindaddig, amíg meg nem buktatjuk ezt a kormányzatot, amely a nemzet többségének óhajától távol állva irányítja az ország sorsát. A mi elveink alapján álló kormánypárti képviselők ne csak szavazzanak a numerus clausus reviziója ellen, hanem azonnal vonuljanak ellenzékbe. Ez az egyetlen parlamenti fegyver, amellyel élni lehet és kell. Nekünk meg kell alapítani a keresztény ellenzéki frontot, amely a hatalmat Bethlenék kezéből kivegye. Nem ők az elhívatottak, dacára, hogy imádtatják magukat. A magyar közéletet megmételyezte a kormánnyal szemben való szervilizmus.

 

- Nem elhivatottak azok a nemzet vezetésére, akiket most bálványoznak. Wolffal együtt fognak küzdeni a parlamentben és a parlamenten kívül is, amíg a kérdés megoldva nem lesz. Reméli, hogy a józan magyar zsidóség az utolsó percben maga fogja a kormányt kérni, hogy vegye le napirendről a numerus clausust. Csak annyit mondok – igy végezte beszédét -, föl vesszük a keztyűt és ha kell, erőszakkal is megvédjük a numerus clausust.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Eckhardt Tibor ujra elnök Gömbös Gyula Wolff Károly
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Véderőtörvény Véderőtörvény
A magyar kormány tagjai e héten megtartották az első miniszteri...
A munkanélküliség Amerikában A munkanélküliség Amerikában
Most, hogy az amerikai prosperity oszlóban van, az óceánon túl is...
Megtalálták Ciano naplóját Megtalálták Ciano naplóját
Az amerikai lapok ezen a héten kezdték meg egy háborús naplójának a...
Egy híres megtréfálás Egy híres megtréfálás
Londonban egy év leforgása alatt sok minden történik. Borzasztó...
Sértő Kálmán őszintén Sértő Kálmán őszintén
Parasztfiú. Huszonkét éves. A baranyai mezőkről jött egyenest a pesti...
Románia és Bulgária viszálya Románia és Bulgária viszálya
Mihajleanu bukaresti egyetemi tanár meggyilkolása Románia és Bulgária...
A hóhér és családja A hóhér és családja
Ha vannak olyanok, kiknek nevét borzalommal ejtjük ki, ugy Bali...
A magyar szövetkezeti mozgalom új feladatok előtt A magyar szövetkezeti mozgalom új feladatok előtt
Legutóbbi párisi tartózkodásom során beszéltem a pénzügyi világ...
Gyorsvonati sebességgel száguldó hajó a Dunán Gyorsvonati sebességgel száguldó hajó a Dunán
Nagy meglepetés volt a nagyközönség számára, amikor néhány nap előtt...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98