Dtum
Login with Facebookk
1927 | Október

Peidl Gyula programbeszéde Szegeden

Szeged, október 2.
Peidl Gyula Szeged egyik országgyülési képviselője vasárnap délelőtt a Széchenyi-Moziban tartotta programbeszédét. Az ülést Valentiny Ágoston nyitotta meg.

 

Peidl Gyula vázolta beszámolójában az általános politikai helyzetet.

 

Azután áttért a Paléologue-ügyre. Az akkori kormányzat tagjai - mondotta - össze-vissza beszélnek, ellentétes nyilatkozatokat tesznek az ügyről, elhallgatják azt, amit tudnak, az egyik tud róla, a másik nem. Ez a legborzalmasabb lekicsinylése az ország közvéleményének és a miniszteri felelősségnek. Nem az illető urak magánügyéről van szó, hanem országos fontosságu ügyről, amelyet tisztázni kell. Az ügyet a parlament elé kell vinni.

 

Ezután a Rothermere-akcióval foglalkozik. A lord igen jóindulatu magánember - mondotta -, akinek fölfogása szemben áll Chamberlain külügyminiszterével. Mindezekre vonatkozóan három megjegyzésem és üzenetem van. Első megjegyzésem a magyar néphez szól. Bármennyire örvendetes, hogy egy ilyen előkelő idegen jóakarónk akad, aki messzire hallatszó szavát fölemeli a trianoni igazságtalanság ellen, mégis tartsunk mértéket a lelkesedésben, mert az ujságcikktől a remények teljesedéséig még nagyon hosszu az út. Ennek érdekében a munka oroszlánrészét magunknak kell elvégeznünk.

 

Szüntessük meg saját jogtalanságainkat és teremtsünk olyan politikai és gazdasági helyzetet, amely széppé teszi az életet, hogy az elszakitott magyarország részére lehetővé tegye a visszavágyakozást.

 

Második üzenetem a nemes lordnak szól. Ismerve az angol világpolitika nagyvonaluságát és tradicióit, meg kell mondanom, hogy mi semmiféle aktiv szerepre nem vágyakozunk. Jó viszonyban kivánunk lenni Angliával, mint minden nemzettel, de ha netán a kialakitandó Oroszországellenes frontban nekünk is a faltörő kos szerepét szánták volna, arra kérjük a nemes lordot, hogy hagyjon ki bennünket a veszedelmes játszmából, nekünk semmi kedvünk ujabb háborura. Mi elutasitjuk magunktól a véresen erőszakos szovjetrendszert, de nem is kivánunk erőszakosan beleavatkozni más ország belügyeibe.

 

Harmadik üzenetem a magyar kormányhoz szól. A magyarországi szociáldemokrata párt parlamenti képviselete ismételten kijelentette, hogy a trianoni békét jogtalannak tartja és minden békés eszközt megragad annak megváltoztatására. A legcélravezetőbbnek látszik olyan belpolitika inaugurálása, amely biztositja hazánkban a jogegyenlőséget, az egyesülési és gyülekezési jogot és sajtószabadságot, az esküdtszéki biráskodást, a tanulási szabadságot és véget vet a nyolc év óta tartó politikai üldözések rendszerének. Mindezeket rendkivül sürgősnek tartom az elszakitott területeken esetleg bekövetkezhető népszavazás eredményessége szempontjából.


A gyülésen még Farkas képviselő beszélt a magyar kultúra csődjéről.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98