Dtum
Login with Facebookk
1928 | Április

A Független Művészek előadóestje

"Független művészek", ez a büszke pleonazmus ebben az esetben, mikor olyan csoportra vonatkozik, melynek tagjait még nem is régen sokkal szorosabb, az irodalmi iskola jellegével rokon összetartozás egyesítette, alighanem arra akar utalni, hogy ez megszünt és most már nemcsak kifelé, de befelé: egymástól is teljesen függetlenek.

Kassák, Déry, Illyés, Nádass József, Németh Andor, néhány fiatal muzsikus és előadó mutatkoztak be e kis művészcsoport első estéjén, jó nívó és még jobb ígéretek jegyében.

Hallottuk Kassák néhány új versét, amelyeknek alig egy-két részletén üt át sokat és okkal-joggal bírált "konstruktivista" verseinek stílusa; kevesebbrétű anyagát ökonomikusan olvasztja bele egylélegzésű sorokba, amelyekben valami józan melegség él, emberi tartalmuk romantika-mentes optimizmusa is megnyugtatóbb levegőt áraszt: végeredményben leszámolást jelentenek utolsó s legvitathatóbb értékű lírai korszakával.

Kassák új verseihez Nádass József legújabb versei állanak legközelebb: melegek, egyszerűek s rokonszenvesen töltik ki önmagukszabta szerény kereteiket.


Kassák mellett Déry Tibor a csoport legkoncepciózusabb tagja - merőben antilírikus egyéniség. Humoros részletekben bővelkedő értekezésben erősítgette, hogy az új költő új, meg nem lévő valóságokat teremt magának, amelyek - nem függve a valóságos valóság ellenőrzésétől - abszolút érvényűek. Előadott versei között szép is akadt - összességükben mégis azt bizonyítják, hogy ez érdekes tehetségű író működésének súlypontja a prózára esik.

Németh Andor tipikusan esztéta-lélek; egyenetlen, magát ötletekben kiélő és szétforgácsoló formaművészetének egyik legjobb ötlete az estén hallott Babiloni zsibvásár: groteszk, érzelmes és nem veti meg a szimbólista távlatosságot sem.

Az este méltán legnagyobb sikere Illyés Gyula versei voltak; e tehetséges fiatal költő sokat tanult, de verseinek magyar és szociális bánatokat keverő, tartalmas keserűsége legegyénibb sajátja.

Zene- és táncszámok egészítették ki a műsort; a szerzők és előadók névsorából Simon Jolán, Förstner Magda, Kadosa Pál és a két hegedűs: Pártos és Faragó neveit jegyezhetjük fel.

 

 

Fenyő László

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kassák Lajos Déry Tibor munka közben Illyés Gyula
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98