Dtum
Login with Facebookk
1928 | Április

A frankpör elitéltjei kegyelmet kapnak a kormányzótól

A sok vihart fölvert frankügy a húsvéti ünnepek előtt elérkezik utolsó állomásához. Töreky Géza törvényszéki elnök tanácsa napokon át foglalkozott a frankpör elitéltjei megkegyelmezésének kérdésével azon kormányzói elhatározás alapján, amely március elsején, Horthy Miklós kormányzóvá választásának nyolcadik évfordulóján jelent meg és széleskörű amnesztiát nyújt a különböző büncselekmények miatt elitéltek részére. A Töreky-tanács az amnesztiarendeletnek megfelelően elhatározta, hogy a törvényszék hivatalból, zárt ülésben még e héten meghozza végzését a frankhamisitási bünügyben.

 

Teljesen beavatott helyen kijelentették munkatársunkelőtt, hogy a legfelsőbb elhatározás 1.7. pontja alapján az amnesztiát a frankpör valamennyi szereplőjére lehet alkalmazni és a biróság Windischgrätz Lajos herceget, Nádasy Imrét és társaikat kegyelemre méltóknak fogja nyilvánitani, mivel cselekményüket politikai indokból követték el. A törvényszék tanácsa ezt a végzését, amely megföllebbezhetetlenül dönt az amnesztia alkalmazása felől, közölni fogja az igazságügyminiszterrel, aki az ügyészség utján értesiti az elitélteket. Ismeretes, hogy a frankhamisitás miatt elitéltek közül herceg Windischgrätz és az ügy összes katonai és polgári szereplői szabadlábon vannak, csupán Nádasy Imre tölti három és félévi büntetését a hartai fegyházban.

 

Az Igazságügyminiszter tehát a törvényszék kegyelmi határozatának kézhezvétele után nyomban intézkedni fog, hogy a volt országos főkapitányt szabadonbocsássák. A kormányzói kegyelem gyakorlása csupán négy hónappal röviditi meg Nádasy fegyházbüntetését, mert a volt főkapitány augusztus 21-én amugy is kiszabadult volna, mivel büntetésének háromnegyedrésze akkor jár le és ezért öt a törvény értelmében, miután fogsága alatt kifogástalanul viselkedett, amnesztia nélkül is szabadlábra helyezték volna.

 

Viszont Windischgrätz herceg számára nagy könynyebbséget jelent a kormányzói kegyelem, mert a herceg, akit négyévi börtönre itéltek, csupán tizenegy hónapot töltött letartóztatásban, azután betegsége miatt két hónapra ideiglenesen szabadságolták s ezt a szabadságot időnként meghosszabbitották. Windischgrätzre tehát több mint háromévi börtönbüntetés nehezedett, amelyet az amnesztia folytán nem kell kitölteni.

 

E pillanatban még nem tudni, hogy a kegyelem, amely a szabadságvesztés büntetése alól a frankügy összes vádlottait mentesiti, kiterjed-e a mellékbüntetésekre is, nevezetesen a pénzbüntetésekre, a politikai jogok fölfüggesztésére és a hivatalvesztésre. Jogászkörökben az a vélemény, hogy a Töreky-tanács a kegyelmet ebben az irányban is gyakorolni fogja és Windischgrätznek s Nádasynak 10 évi hivatalvesztését és politikai jogaiknak fölfüggesztését is megszünteti.

 

Windischgrätz és Nádasy védői, Erdélyi Sándor, Gál Jenő és Ulain Ferenc, azt az információt kapták, hogy Töreky elnök a törvényszék kegyelmi végzését legkésőbb nagypénteken aláirja, az iratokat még aznap megküldi az igazságügyminiszternek, aki sürgősen intézkedni fog, hogy az ügyészség szombaton délelőtt kézbesitse Nádasy Imrének a kegyelmi határozatot. A volt országos főkapitány tehát nagyszombaton délben elhagyja a hartai fegyházat és a húsvéti ünnepeket már családja körében tölti.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Nádosy Imre Töreky Géza Horthy Miklós
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Puccini Turandotja az Operaházban Puccini Turandotja az Operaházban
Gyönyörűek az öregkor végső nagy erőfeszítései, - ha sikerülnek....
A király és a palócz nótája A király és a palócz nótája
Mulatságos dolgot beszélnek mostanában Budapesten, a melyet sokat...
A Beszkárt törvénytelenül akar igazgatósági tagjainak tantiémeket juttatni A Beszkárt törvénytelenül akar igazgatósági tagjainak tantiémeket...
Emlékezetes az a fölháborodás, amely az elmult évek Beszkárt...
Roosevelt Roosevelt
Belül tiszta tekintet, sugárzó szem, élesen metszett arc, szabadon...
Elfogták a budapesti szállodák rémét Elfogták a budapesti szállodák rémét
Az elmult hónapokban a budapesti szállodákban napirenden voltak a...
Bernáth Aurél kiállítása Bernáth Aurél kiállítása
Végre ismét egy olyan kiállítás, melyre büszkék lehetünk, mert egy...
Védekezés az épitő balesetek ellen Védekezés az épitő balesetek ellen
A fővárosi tanács szabályrendeletben akarja megakadályozni, hogy az...
Egymillió ember fogadta meg vasárnap néma esküvel Bécs uccáin, hogy megvédelmezi Ausztria függetlenségét Egymillió ember fogadta meg vasárnap néma esküvel Bécs uccáin, hogy...
A háború utáni világtörténelem páratlan eseményeinek színhelye: a...
Rövidek Rövidek
A nemzetgyűlés október második felében fog hozzá a felsőházi...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98