Dtum
Login with Facebookk
1926 | Augusztus

Nádosy beszélni fog!

Kedden, legkésőbb szerdán fog elhangzani a királyi ítélőtábla döntése Nádosy Imre és társai bünügyében. A nagyközönség, amely oly rendkivüli izgalommal figyelte a frankpör törvényszéki tárgyalását, a táblán már csak lanyha érdeklődéssel kisérte a pör további sorsát. Azonban most mégis föléled a frankpör iránti érdeklődés, megnövekszik a várakozás izgalma, mert most már aktuális kérdés: vajjon mi lesz az ítélőtábla álláspontja, vajjon egyezik-e a Gadó-tanács ítélete a Töreky-tanács itéletével? A föléledő érdeklődésre egyébként számithatunk az ítélet előtt is, a tárgyalás végső fázisában, amikor a kisebb vádlottak védőinek sablonos védőbeszédei után szóhoz jutnak a vádlottak. Az utolsó szó jogán.


Nádosy beszélni fog

Értesülésünk szerint Nádosy Imre nagyobb beszédre készül, a fogházban már el is készítette beszédét, amelyben részletesebben fog az üggyel foglalkozni, mint azt az elsőfoku biróság előtt tette és más lesz a beszédének hangja is.


Nádosy beszédének első részében kimerítően el fogja mondani mindazt, amit az ügyben szereplő katonákról tud, ki fogja jelenteni, hogy a katonai személyek a frankügy áldozatai, mert csak az ő, a herceg és mások fölhivására vettek részt az akcióban.


Ami pedig beszédének hangját illeti, érdekes, hogy Nádady a fogházban sokat forgatja a bibliát és igy egész beszédét át fogja hatni napi olvasmányának szelleme. A tárgyalás folyamán, amint ismeretes, élénk föltünést keltett, hogy Windischgrätz Lajos herceg a tárgyalás egyetlenegy napján sem jelent meg a tábla előtt. Ez annál is föltünőbb, mert a herceg tudvalevően előnyösebb lelki diszpozicióban lehet, mint Nádosy, hiszen a gyüjtőfogház rabkórházába vitték át, ahol sokat lehetett szabad levegőn, nagyobb mozgási szabadsággal élet, mint Nádosy, aki a Markó-utcai fogházban töltötte el eddigi fogságának hét hónapját. A herceg azonban – védőjének bejelentése szerint – „nem óhajtott” megjelenni bünügyének táblai főtárgyalásán, részben betegsége miatt, részben pedig azért, mert szereplését a törvényszéki tárgyalással befejezettnek látta. A herceget tehát nem tisztán egészségi állapota tartotta távol a táblai tárgyalástól és miután most már a tárgyalás véget ér, ugy értesülünk, hogy az ítélet kihirdetésekor Windischgrätz is megjelenik a tábla előtt.


Az érdeklődés előterébe pedig mind izgatóbban lép az a kérdés, hogy mi lesz az ítélet.  Munkatársunk ezért megkérdezte Nádosy védőjét, hogy mit remél a táblai itélettől, mire dr. Gál Jenő a következőket mondotta.


- A hozandó birói ítéletről az itélőtanács iránti tiszteletemnél fogva előre nem nyilatkozom. Tárgyilagosságra törekedtem az első fokon is, a Táblán is. Még amikor azt a történelmi előzmény, amely Kossuth Lajos Angliában lefolytatott pénznyomási pörében mutatkozott, fölemlitettem, akkor is a legnagyobb objektivitásra törekedtem, nehogy a Windischgrätz-féle terv egy pillanatra is összetévesztessék Kossuth Lajos históriai értékű koncepciójával.


- Az angol biró történelmi nagyságát állítottam Kossuth ügyével kapcsolatban a biróság elé, amely a jogkérdés tisztaságát politikai hullámveréssel elhomályosítani nem engedte. Kossuth Lajos epochális forradalmi és emigrácionális szereplése, szövetsége Cavour gróffal és Napoleon herceggel az osztrák császári abszolutizmus ellen, politikai cselekedet volt. A saját neve aláírásával nyomatott pénzjegyeket és Ausztria ezért kivánta bünvádi üldözetését. Az angol parlament és az angol lordfőbiró még megkisérelni sem engedte a bünvádi eljárást, bár kimondotta, hogy Anglia törvényei szerint angol területen tiltott cselekmény idegen pénzjegyek előállítása.


- A Nádosy-Windischgrätz-pör vádlottai nem hivatkozhatnak ilyen nyilt, forradalmi erejü megmozdulásra.


- Az ő cselekvésük nyomában nem jár a kossuthi magaslatnak, csak szándékuk nem elvetemült gonoszság, hanem egy szomoru eltévelyedés.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Nádosy Imre Gál Jenő, Vámbéry Rusztem és Erdélyi Sándor védők a folyosón beszélgetnek
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A Duna-Tisza közötti ellenforradalmárok hóhérai a biróság előtt A Duna-Tisza közötti ellenforradalmárok hóhérai a biróság előtt...
A budapesti kir. törvényszék dr. Surgoth Gyula táblabíró elnöklésével...
Során és társai
A nyelvi pongyolaságok megrovása "során" volt már szó a ragok helyébe...
Képviselői pör
Pavlovics képviselő becsületszavára fogadta a képviselőházban, hogy a...
Török hadicélok Török hadicélok
A török állam soknemzetiségű. A névadó etnikum a lakosság felét sem...
Síravatás Síravatás
Hatalmas, magas, fejedelmi pompájú márványpalota, a mely úgy...
Hogy kell vigyázni az orosz foglyokra Hogy kell vigyázni az orosz foglyokra
Az utóbbi időben gyakrabban megtörtént, hogy olyan orosz foglyok, a...
Az amerikai csodavonat Az amerikai csodavonat
Amikor Rudolf Diesel, a híres német feltaláló, a nyersolajmótor...
Van-e jobboldali és baloldali irodalom? Van-e jobboldali és baloldali irodalom?
Amiről most - ez írói kongresszus munkatervének szolgálatában -...
Erősen drágul az építőanyag! Erősen drágul az építőanyag!
Két hónap alatt mintegy húsz százalékkal emelkedett az építőanyagok...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98