Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1926 | Augusztus

Nádosy beszélni fog!

Kedden, legkésőbb szerdán fog elhangzani a királyi ítélőtábla döntése Nádosy Imre és társai bünügyében. A nagyközönség, amely oly rendkivüli izgalommal figyelte a frankpör törvényszéki tárgyalását, a táblán már csak lanyha érdeklődéssel kisérte a pör további sorsát. Azonban most mégis föléled a frankpör iránti érdeklődés, megnövekszik a várakozás izgalma, mert most már aktuális kérdés: vajjon mi lesz az ítélőtábla álláspontja, vajjon egyezik-e a Gadó-tanács ítélete a Töreky-tanács itéletével? A föléledő érdeklődésre egyébként számithatunk az ítélet előtt is, a tárgyalás végső fázisában, amikor a kisebb vádlottak védőinek sablonos védőbeszédei után szóhoz jutnak a vádlottak. Az utolsó szó jogán.


Nádosy beszélni fog

Értesülésünk szerint Nádosy Imre nagyobb beszédre készül, a fogházban már el is készítette beszédét, amelyben részletesebben fog az üggyel foglalkozni, mint azt az elsőfoku biróság előtt tette és más lesz a beszédének hangja is.


Nádosy beszédének első részében kimerítően el fogja mondani mindazt, amit az ügyben szereplő katonákról tud, ki fogja jelenteni, hogy a katonai személyek a frankügy áldozatai, mert csak az ő, a herceg és mások fölhivására vettek részt az akcióban.


Ami pedig beszédének hangját illeti, érdekes, hogy Nádady a fogházban sokat forgatja a bibliát és igy egész beszédét át fogja hatni napi olvasmányának szelleme. A tárgyalás folyamán, amint ismeretes, élénk föltünést keltett, hogy Windischgrätz Lajos herceg a tárgyalás egyetlenegy napján sem jelent meg a tábla előtt. Ez annál is föltünőbb, mert a herceg tudvalevően előnyösebb lelki diszpozicióban lehet, mint Nádosy, hiszen a gyüjtőfogház rabkórházába vitték át, ahol sokat lehetett szabad levegőn, nagyobb mozgási szabadsággal élet, mint Nádosy, aki a Markó-utcai fogházban töltötte el eddigi fogságának hét hónapját. A herceg azonban – védőjének bejelentése szerint – „nem óhajtott” megjelenni bünügyének táblai főtárgyalásán, részben betegsége miatt, részben pedig azért, mert szereplését a törvényszéki tárgyalással befejezettnek látta. A herceget tehát nem tisztán egészségi állapota tartotta távol a táblai tárgyalástól és miután most már a tárgyalás véget ér, ugy értesülünk, hogy az ítélet kihirdetésekor Windischgrätz is megjelenik a tábla előtt.


Az érdeklődés előterébe pedig mind izgatóbban lép az a kérdés, hogy mi lesz az ítélet.  Munkatársunk ezért megkérdezte Nádosy védőjét, hogy mit remél a táblai itélettől, mire dr. Gál Jenő a következőket mondotta.


- A hozandó birói ítéletről az itélőtanács iránti tiszteletemnél fogva előre nem nyilatkozom. Tárgyilagosságra törekedtem az első fokon is, a Táblán is. Még amikor azt a történelmi előzmény, amely Kossuth Lajos Angliában lefolytatott pénznyomási pörében mutatkozott, fölemlitettem, akkor is a legnagyobb objektivitásra törekedtem, nehogy a Windischgrätz-féle terv egy pillanatra is összetévesztessék Kossuth Lajos históriai értékű koncepciójával.


- Az angol biró történelmi nagyságát állítottam Kossuth ügyével kapcsolatban a biróság elé, amely a jogkérdés tisztaságát politikai hullámveréssel elhomályosítani nem engedte. Kossuth Lajos epochális forradalmi és emigrácionális szereplése, szövetsége Cavour gróffal és Napoleon herceggel az osztrák császári abszolutizmus ellen, politikai cselekedet volt. A saját neve aláírásával nyomatott pénzjegyeket és Ausztria ezért kivánta bünvádi üldözetését. Az angol parlament és az angol lordfőbiró még megkisérelni sem engedte a bünvádi eljárást, bár kimondotta, hogy Anglia törvényei szerint angol területen tiltott cselekmény idegen pénzjegyek előállítása.


- A Nádosy-Windischgrätz-pör vádlottai nem hivatkozhatnak ilyen nyilt, forradalmi erejü megmozdulásra.


- Az ő cselekvésük nyomában nem jár a kossuthi magaslatnak, csak szándékuk nem elvetemült gonoszság, hanem egy szomoru eltévelyedés.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Nádosy Imre Gál Jenő, Vámbéry Rusztem és Erdélyi Sándor védők a folyosón beszélgetnek
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Szerelmi levelező Szerelmi levelező
Sötét és nyirkos kapualjban, a melynek nyomora felett egy meztelen...
Az olimpiai  vívóversenyek eredménye Az olimpiai vívóversenyek eredménye
A vívás világbajnokságai rendkívül gyengék voltak. Egyetlen európai...
Stobbe Ferencz Stobbe Ferencz
Ezekben a sorokban tegnap este gondolkoztam. A szobámban csak a...
Két rövid hír Két rövid hír
Wilson állapota javul. Bécsből jelentik a Magyar Távirati Irodának:...
Véres ökölharc Szilveszter éjszakáján egy fölrobbantott léggömb miatt a nagyköruti Pátria-kávéház előtt Véres ökölharc Szilveszter éjszakáján egy fölrobbantott léggömb miatt...
Szilveszter éjszaka hajnali 4 órakor vidám társaság tért be a...
A füszerkereskedők a tejkartel ellen A füszerkereskedők a tejkartel ellen
A Füszerkereskedők Orsz. Egyesülete a tejkartel diktaturája, valamint...
Lipták Pál v. államtitkár a gyáripar nehéz helyzetéről Lipták Pál v. államtitkár a gyáripar nehéz helyzetéről
A Hétfői Napló munkatársa megkérdezte Lipták Pál volt kereskedelmi...
Háromszoros rablógyilkosság Háromszoros rablógyilkosság
Hódmező Vásárhely mellett a pusztán szeptember 22-ikén éjjel...
Háború a mikroszkóp alatt, a nyirokmirigyek Háború a mikroszkóp alatt, a nyirokmirigyek
Az egész testben elszórva mindenütt apróbb-nagyobb mirigyek...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98