Dtum
Login with Facebookk
1928 | Augusztus

Földolaj és földgáz után kutatnak az Alföldön

A pénzügyminisztérium bányakutató osztályának mélyfurásai igen számottevő eredményekkel jártak eddig is. A legfeltünőbb ezek között a hajduszoboszlói mélyfurda, amely percenként 1600 liter 73 fokos sós és jódos gyógyvizet és körülbelül 4000 köbméter földgázt tárt fel.

A hajduszoboszlói mélykut mellett folyamatban van a második mélyfurás, mely ezideig 1800 méter mélységre jutott le és eltekintve attól, hogy vize máris 80 fokos, a jelek szerint a földgáz mennyisége azonos a Nagysármás környékén feltárt közepes mennyiségü gázkutak gázmennyiségével.

Karcagon a kutatás most már főleg a földolaj felé fordult.
Karcagtól északra, a Bükkhegység aljában, Bogács körül százhusz méter mélységben több méter vastagságu homokréteget találtak, amelyet földolaj, illetőleg aszfalt itatott át. Valószinü tehát, hogy Karcag, Hajduszoboszló és Bogács között valamely ponton meg lehet találni az Alföldnek azt a rétegét, amely számottevő mértékben tartalmazza a földolajat.

A Tiszavidék déli részén, Békésmegyében, továbbá Csongrádmegyében Csanádapácától Mezőhegyesig szintén figyelemreméltóak a földgáz-, illetőleg olajnyomok s igy érthető, hogy ezen a területen is általános a városok óhaja mélyfurások telepitése iránt.

Az idei költségvetésbe a pénzügyminiszter 811.000 pengőt állitott be a mélyfurások céljaira, az ország pénzügyi viszonyainak javulásával azonban minden esztendőben nagyobb összegeket fordithat erre a célra a pénzügyminiszter, hogy előmozditsa az Alföld energia-ellátásának megoldását.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kép a karcagi földgázforrásról. Kép a karcagi földgázforrásról. A gázcső nyílását ismét elzárják. A hajdúszoboszlói hévforrás kitörése
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98