Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1928 | Augusztus

Délibábok népe

Az elmult hónapokban mintha csupa pirosbetüs napból állítottuk volna össze a magyar kalendáriumot! Vidáman lengő zászlók, lampionos menetek, tündéri fényben mennydörgő és villámló hegyoldalak, diszgyülések és ünnepi közgyülések, lelkendező fölvonulások, száz meg százterítékes bankettek, etetések és itatások, összecsendülő billikomok és a szónoklatok Niagarája, ebben a mámoros, bufelejtő karneválban merült ki energiánknak, józanságuknak, munkakedvünknek jelentékeny része.

 

Jó az ilyen helyehuja morfium-injekciónak, amely a nagybeteg gyötrő fájdalmait a végtelennek tetsző éjszakákra megszünteti: alkalmas arra is, hogy a nép, az istenadta nép játékokba merülve megfeledkezzék vágyairól, reményeiről, gondjairól. A klasszikus diktaturák azonban a cirkuszi látványosságok mellett nem feledkeztek meg arról, hogy a tömeg bengálifénnyel és gladiátorok viadalával csak a szemét lakatja jól, a korgó gyomornak kenyérre van szüksége. Örökké mégsem lehet játszani, minden farsangnak eljön a böjtje, az ünnepnapokra egyszer csak hétköznapok következnek és mint Klebelsberg t. kollégám oly meggyőző és dallamos magyarsággal írja: a magyar nemzet szociális strukturája és kebelében a vagyon megoszlása abnormis, rendkivül egyoldalu, amiből szükségképen elégedetlenség fakad. Nagyméltóságu kartársunk csupán belpolitikai magvát törte föle ennek a problémának, de mi fájó és aggódó szivvel kisérjük külpolitikai árnyoldalait is.

 

A szalmalángok pernyeesőjének maró szaga a torkunkat fojtogatja, elborult szemünk a szivárványszinekben játszó szappanbuborékokon révedezik. Délibábok népe! Mi lesz a szép ábrándok pillangóit kergető, vadregényes álmokon merengő, mindenkiben bizó, csak önmaga iránt szüntelenül bizalmatlan magyarral, ha a közönyös és könyörtelen idő nem váltja be reményeit és elrobog mellette, mint a gyorsvonat az őrházak bazsalikomos és verbénás kertje mellett.

 

Az eget csapkodó lelkesedést nem követi majd halálos dermedtség, elfásult közhangulat, megbénult lélek? Klebelsberg publicisztikai extázisban a rezsim kissé elkopott vezérszólamát, a konszolidációt, öntudatos nemzeti erőgyüjtésre magyarositja. Ha igy volna, boldogan, ágaskodva tapsolnánk neki! Fájdalom, e fülledt, nyári estén, inkább öntudatlan nemzeti erőpazarlásnak tetszik.

 

Talán nem szánalomraméltó az a konszolidációban nevelt politikailag tespedő nép, amely elbutult fanatizmussal mindent fölülről vár és még arra is engedélyt kér, hogy megszerzett kenyerét megszelhesse?

 

Talán nem őszinte részvétükre érdemes az a pénzügyi gazdálkodás, amelynek ugyanazon ország közadójából a fél országot ki kell tartania?

 

Talán boruljunk le a konszolidáció gazdasági rendszere előtt, amelynek bölcs, előrelátó, buzgó vezetése alatt, egy nagyszerű termés után, nőttön-nő a drágaság?

 

Talán zengjünk hozsannát korunk erkölcseiről, amikor társadalmunk ott tolog a husos fazék körül, egymást gátolják, hogy aki nem fér a közelébe, legalább a hulladékokon lakmározhassék? Görögtüzek helyett magyar tüzeket végre!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Délibáb Klebersberg Kunó
HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Kirabolták Jávor Pált romániai turnéján Kirabolták Jávor Pált romániai turnéján
A művész romániai szerződése miatt szakította félbe nagysikerű...
A lengyel kormány köszönete a lengyel menekültek megsegítéséért A lengyel kormány köszönete a lengyel menekültek...
A lengyel külügyminiszter a következő levelet intézte a Gyöngyösi...
Film-színház Film-színház
A Sodoma és Gomorra rendezője, Kertész Mihály, legnagyobb filmjével...
Amerikai tragédia Amerikai tragédia
Nehéz mértéket találni, amellyel az amerikai gazdasági tragédia...
A Lánczhídfő áttörése A Lánczhídfő áttörése
A közuti villamos vasut társaság igazgatósága a közönség érdekében...
Új hőelektromos jelenség Új hőelektromos jelenség
Ha két különnemű fémet, példáúl bizmutot és antimont keretbe...
A magyar korcsolyázó-sport ujabb diadala A magyar korcsolyázó-sport ujabb diadala
Kronberger Lily k.a. (Budapesti Korcsolyázó Egylet) második győzelme...
Újabb úton Santos-Dumont kormányozható léghajója Újabb úton Santos-Dumont kormányozható léghajója
Santos-Dumont Londonban folytatja ezentúl kisérleteit kormányozható...
Az SS rémtette
Az SS számos rémtette közül egyre véletlenül derült most fény, egy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98