Dtum
Login with Facebookk
1928 | Március

Rövidek

Elérkezett az ideje…
Sokan elismerik, még többen tagadják, hogy a konszolidálás folyamata abban a tempóban halad előre, amelyben azt a politika vezetői nyilatkozataikban megállapítják. Nem vitatkozunk se a tagadókkal, se a hozsannázókkal. A vitára a legkevésbé ez a pillanat alkalmas, amelyben Bethlen István miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány beszünteti a kivételes hatalom gyakorlását. Mi ezt a bejelentést tartjuk az igazi konszolidálás kezdetének és egyetlen bizonyítékának. Ha a kormány sokkal előbb határozta volna el magát erre a lépésre, ma már vitázni se lehetne arról, hogy konszolidálódtak-e gazdasági viszonyaink és közállapotaink. Az eredmények elnémitanák a kételkedőket. De hagyjuk abba a rekriminálásnak még ezt az enyhébb formáját is és engedjük át magunkat minden mellékgondolat nélkül annak az örömnek, hogy a kivételes hatalom megszüntetésével fölszabadul az élő szó, erőre kap a toll, szabadon megnyilatkozhatik a lelkiismeret és csak a felelősség tudatától korlátozva hallatja szavát a sajtó. A bürokrácia, elfogultság, alattomosság, rosszakarat és pártszenvedély nem bénítja meg a kötelességtudást, nem fojtja meg az igazságszeretet. És a közjót szolgálni, a közéleti tisztaságért lelkesedni és a szebbet és jobbat akarni nem jelent többé egyet a börtönnel és vértanusággal. Igen, a konszolidálás most már csakugyan utban van. Köszönjük a szép szavakat és várjuk a tetteket.

Az olasz-osztrák konfliktust Bethlennek kell elsimitania
Mondotta Gömbös Gyula vasárnap

Debrecen, március 4.
A fajvédők vasárnap Hajduböszörményben zászlóbontó gyülést tartottak, amelyen Gömbös Gyula és Borbély-Maczky Emil bejelentették, hogy a helyi párválasztmány 100 volt frontharcosból megalakult.
Gömbös a külpolitikai kérdésekkel kapcsolatban azt hangoztatta, hogy az Olaszország és Ausztria között keletkezett ellentétek kiegyenlítése Bethlen miniszterelnök föladata.

Holnap tárgyalta a felsőház a numerus clausust tárgyalja

Berzeviczy Alberttel az élén több régi, tekintélye politikus fogja kifogásolni a numerus clausust, velük szemben Teleki Pál a régi numerus clausus föntartását fogja követelni. A vita várható lefolyásáról beszéltünk Klebelsberg kultuszminiszterrel, aki munkatársunknak a következőket mondta:
-A kérdés politikai részét már minden oldalról kimerítették, én inkább csak a javaslat szociálpolitikai részéről fogok beszélni.
Azt hiszem, a vita nem lesz tulhosszu, bár hallom, hogy a liberális fölfogásuak közül többen kifogásolják a javaslatot. A jobboldalról is várok ellenzéki fölszólalást.

Nyolcvanezer paraszt vonult föl vasárnap Bukarestben a Bratianu-kormány ellen és követelte a régenstanácstól, hogy Maniut nevezze ki miniszterelnökké

Ezertagu küldöttséget alakítottak, mely Maniut a régenstanács elé kiséri. Amig a küldöttség vissza nem tér, a nyolcvanezer paraszt „permanenciában marad” és nem hagyja el a román fővárost.
Bukaerst üdvrivalgással fogadta a félelmetes tömeget, mely öt népgyülést tartott vasárnap, azután zászlókkal és plakátokkal, hatos rendekben masirozott végig a városon.

Amnesztiát kapnak Németországban Erzberger gyilkosai és a kommunisták

Berlin, március 25.
A német nemzetiek és a kommunisták a szociáldemokraták csatlakozásával kompromiszszumot kötöttek, amelynek értelmében a mostani birodalmi gyülés föloszlatásával egyidejüen általános politikai amnesztiát fognak elrendelni.
Eszerint amnesztiában részesülnek a femegyilkosok, Erzbergernek még el nem ítélt gyilkosai, valamint a letartóztatásban levő kommunista forradalmárok.

Gróf Csáki honvédelmi miniszter helyesli a frontharcosok tömörítését, hogy politikai akarnokok többé ne házalhassanak velük
Borbély-Maczky fajvédő képviselő már hetek óta folytat tárgyalásokat az illetékes tényezőkkel, hogy a frontharcosokat a MOVE keretében tömöríthesse. Jobboldali körökben föltünést keltett. Sztranyaeszky államtitkárnak az a nyilatkozata, amellyel a frontharcosok megszervezésével szemben foglalt állást. Borbély-Maczky azonban ennek ellenére tárgyalt Csáky honvédelmi miniszterrel is, aki ezeket mondta:
- Nemcsak, hogy nem kifogásolom, hanem helyeslem, hogy a frontharcosok, ez a gazdátlan és nyugtalan elem, a MOVE keretei között tömörüljön.


Eddig ugyanis az volt a helyzet, hogy egyes akarnokok igyekeztek a frontharcosokat maguk mögött fölsorakoztatni és politikailag házalni velük.


Az elv itt már nem volt fontos, csak az, hogy politikai előnyöket kovácsolhassanak. E helyzettel szemben föltétlenül előnyt jelent az, ha a MOVE-nak, e nemzeti szempontból megbizható egyesületnek keretei között tömörülnek a frontharcosok és így ennek részemről nincs is semmi akadálya.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
 Bethlen István Gömbös Gyula Berzeviczy Albert Erzberger Gróf Csáky Károly honvédelmi miniszter
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98