Dtum
Login with Facebookk
1928 | November

A kormánypárt egy része azt akarja

Sztranyavszky államtitkár és Fábián Béla parlamenti összecsapásából az egységes párt egyrésze azt az elképesztő konzekvenciát akarja levonni, hogy még a mentelmi jog fölboritása, sőt elkobzása árán is külön, ugynevezett "Fábián-szakaszt" iktat be az egyébként is drákói házszabályreviziós tervezetbe. Rubinek István, a kormánypárt ügyvezető alelnöke közölte ,  hogy a Ház ülésén elhangzó becsületsértés vagy rágalmazás esetén meg akarják adni a képviselőháznak a jogot arra, hogy a becsületsértő képviselő mentelmi jogát utólag fölfüggessze és igy az illeti képviselőt a mentelmi jog védelme alatt elmondott kijelentéséért a biróság elé lehessen állitani.


- A képviselői felelőtlenség elve - mondotta Rubinek - fontos alkotmányjogi biztositék és kétségtelen, hogy a tervezett szakasszal szemben komoly alkotmányjogi aggodalmak merülhetnek föl. Ez az ujitás áttörné a felelőtlenség elvét, az alkotmányjogi aggodalmakkal szemben azonban föl lehet hozni, hogy a felelőtlenség nem lehet salvus conductus becsületsértő és rágalmazó kijelentésekre. A kormánypárt házszabályreviziós szövegezőbizottsága hétfőn délelőtt fog a többi között e kérdéssel is foglalkozni, hétfőn délután pedig pártértekezlet elé kerülnek a házszabályrevizió összes függőben maradt kérdései.


A képviselő mentelmi jogát megsemmisitő szakasz beiktatását az ellenzék a parlamentarizmus torzképének tartja, de ugyanez a fölfogása a kormánypárt nagyrészének is és erre Váry Albert ezeket mondotta:
- A képviselői felelőtlenség olyan fontos alkotmányjogi garancia, hogy ahhoz hozzányulni egyáltalában nem tartom lehetségesnek. Sokkal fontosabb, hogy e törvényhozói, illetve képviselői felelőtlenség érintetlenül maradjon, semhogy az azzal visszaélő képviselők esetleges kisebb büncselekménye megtoroltassék. Hozzátartozik a törvényhozói szuverénitáshoz és felelőtlenséghez, hogy a képviselő azért, amit törvényhozói hivatása gyakorlatában elmond, senki másnak, mint önmaga lelkiismeretének és a Háznak, amelyben a sértéseket elkövette, ne tartozzék felelősséggel.

 

- Ezen tulmenni, egyes képviselőknek a szólásszabadsággal és felelőtlenséggel való visszaélései ellenére is, lehetetlennek tartom, mert ezzel egyik legnagyobb alkotmányjogi elvünket, a törvényhozó felelőtlenségét sértenök meg. Hogy mit mondhat képviselőtársairól, miniszterekről, hatóságokról, közhivatalnokokról a törvényhozó az ő törvényhozói hivatása gyakorlatában, azt mindenkor az illető törvényhozó lelkiismerete és felelősségérzete, valamint komolysága és hazafisága dönti el.

 

- Ha ezzel a szólásszabadsággal visszaél, inkább maradjon cselekménye megtorlatlanul, semhogy a törvényhozótestület tagja felelőtlenségének nagy elvén bármi módon rést üssünk.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Sztranyovszky Sándor Rubinek István
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98