Dtum
Login with Facebookk
1928 | Október

Apponyi vasárnap Jászberényben válaszol Bethlen nagycenki beszédére

A miniszterelnök nagycenki beszéde vasárnapra valóságos forrongásba hozta a legitimista frontot. A kereszténypárt értekezletét keddre hivták össze és a párt vezető tagjai szerint itt nyilt szinvallásra fogják szoritani a kormányt a királykérdésben.

A legitimista vezérek véleménye szerint ugyanis a miniszterelnök nagycenki beszéde nem jelent mást, mint a királykérdésnek váratlan napirendretüzését, mégpedig szabadkirályválasztó alapon.
A gyökeres alkotmányjogi reformbejelentését annál veszedelmesebbnek tartják, mert a kormány most készül a házszabályok radikális szigoritására, amely szerintük nem is célozna mást, mint a legitimizmussal való teljes szakitás és a gyökeres alkotmányjogi reform parlamenti keresztülhajszolásának megkönnyitését. A legitimista politikusok ezekre az aggodalmaikra való tekintettel Apponyi Albert grófot kérik föl arra, hogy a királykérdést Bethlen miniszterelnökkel tisztázhassa.

Apponyi a legitimista politikusok kérésére holnap érkezik Gyöngyösapátiból Budapestre, majd legitimista elvbarátaival való tanácskozás után Jászberénybe utazik, ahol vasárnap beszámolóbeszédet mond és a miniszterelnök nagycenki kijelentéseivel szemben a királykérdés minden részletére kiterjedően kifejti aggodalmait.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98