Dtum
Login with Facebookk
1928 | Szeptember

A Rajna-vidék kiürítésének kérdése Genfben

Genf, szeptember 16.
Müller-Franken birodalmi kancellár vasárnap éjjel Baden-Badenbe utazott, hogy tanácskozzék Stresemann külügyminiszterrel a Genfben folytatott tárgyalások felől. Hétfő este a birodalmi kancellár sajtófőnöke kíséretében visszautazik Berlinbe.


A hat állam képviselőinek a Rajna-vidék kiürítéséről folytatott megbeszélései a vasárnapi genfi tanácskozásokkal bizonytalan időre lezárultak.


A tárgyalások gyors befejezése és a kancellár váratlan elutazása népszövetségi körökben nagy meglepetést kelt.


Genf, szeptember 16.

A vasárnap délelőttre kitüzött megbeszélés a hat nagyhatalom képviselői között, a rajnai kiürítés kérdéséről három és félóra hosszat tartott: ½ 11 órakor kezdődött és 2 órakor ért véget. A tárgyalásokon Müller-Franken német birodalmi kancellár, Schubert államtitkár, Briand, Lord Cushendun, Scialoja, Himans és Adatchi vettek részt. A tanácskozás végeztével a résztvevők tiszteletére Lord Cushendun reggelit adott.

 

A nagy tanácsokozás befejezése után Briand az őt körülvevő ujságírók kérdéseire mosolyogva, tréfásan válaszolta:
„Csupán azt állapíthatom meg, hogy még valamennyien életben vagyunk!”


Délután további tárgyalásra nem került sor. Még nem tárgyaltak hivatalos formában a Rajna-vidék kiürítésének kérdéséről, hanem kimondották, hogy ezeket a tárgyalásokat diplomáciai uton folytatják.


Igy tehát általában véve a genfi tárgyalásokat tulajdonképen csak a Rajna-vidék kiürítéséről folytatandó megbeszélések előjátékának kell tekinteni. A jóvátételi ügyről folytatandó tárgyalásokat a mai megbeszéléseken szoros összefüggésbe hozták a Rajna-vidékre vonatkozó német követeléssel. Ezt bizonyítja az a tény, hogy egyidejüleg a Rajna-vidék kiürítésére vonatkozó tárgyalások megindításával bizottságot küldenek ki a jóvátételi probléma végleges megoldására is.


Délután 4 órakor a következő hivatalos kommünikét adták ki:
„Németország, Belgium, Franciaország, Nagybritannia, Olaszország és Japán képviselői mai megbeszélésük alkalmával megelégedéssel állapították meg, hogy a tárgyalások a megbeszélés tárgyát képező fontos kérdések fölött mindvégig barátságos mederben folytak.
Három pontban jött létre megegyezés:
1.Hivatalos tárgyalások indulnak meg a Müller birodalmi kancellár által a Rajna-vidék időelőtti kiürítése tárgyában előterjesztett indítványról.


2. A jóvátételi probléma teljes és végtelen szabályozását szükségesnek látják és erre a célra pénzügyi szakértőkből álló bizottságot küldenek ki az érdekelt kormányok.


3. Elfogadták azt az alapelvet, hogy egy „Megállapító és egyeztető bizottság” küldendő ki. Ennek a bizottságnak összetétele, működése, tárgya és tartalma még további tárgyalások tárgyát fogja képezni a kormányok között.”


A hat állam mai zárómegbeszélésén a Rajna-kérdéséről a vita ismét Németország és Franciaország három nap problémája körül forgott, mint Thoiry-ban. Ezek a kérdések: a Rajna-vidék kiürítése, a rajnai ellenőrzés és a jóvátétel szabályozása. Ha összefoglaljuk az elért eredményeket, megállapítható, hogy a Rajna-vidék kiürítésének kérdésében a megbeszélések gyakorlati eredményt még nem hoztak.


Az ellenőrzés kérdésében Németország ragaszkodott eredeti álláspontjához, hogy csak a második és harmadik övben lehet erről szó. A jóvátételi összeg végleges megállapítására és az egész kérdés megoldására nemzetközi bizottság ül össze és tárgyalni fogja ezeket a problémákat, anélkül, hogy vonatkozásba hozná a Rajna-vidék kiürítésének kérdésével.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Müller-Franken Stresemann, német külügyminiszter Rajna folyó
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98