Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1929 | Augusztus

Rövidek

Painlevé: A jövő nemzedéket meg kell kimélni a mai nemzedék szenvedéseitől
Páris, augusztus 4.
Painlevé hadügyminiszter vasárnap Rhombeville lotharingiai városka képviselőjének átnyujtotta a háborus érdemkeresztet, azoknak a megpróbáltatásoknak az emlékére, amelyet a város a világháboru folyamán szenvedett. Rhombeville városa már az 1870-71. évi háboruban megkapta a becsületrendet. Painlevé a kitüntetés átnyujtása alkalmával tartott beszédében kijelentette, hogy a francia kormány mindent meg akar tenni annak érdekében, hogy a jövő nemzedék a mostani nemzedék szenvedéseiben ne részesüljön. Ennek az a módja, hogy minden nép függetlenségét és életérdekeit tisztelni kell, az egymással ellentétes érdekeket összhangba kell hozni és össze kell egyeztetni Franciaország függetlenségének gondolatával.


Az elmult három évben két nagy francia polgár küzdött az eszméért: Poincaré, akinek gyógyulását reméljük és kívánjuk és Briand, aki most Hágában küzd majd a tartós világbéke érdekében.

 

Mahmud miniszterelnök ujjongva számol be Egyiptom népének londoni tárgyalásai sikeréről
Kairó, augusztus 4.
(A Reuter-ügynökség jelentése.) Mohamed Mahmud basa. Egyiptom miniszterelnöke, Londonból a következő táviratot intézte Egyiptom népéhez: „Örömmel jelentem, hogy hosszu és nehéz egyeztetések után sikerült olyan tárgyalási alapot elérnem, amely lehetővé teszi, hogy Angliával való viszonyunkat a barátság és kölcsönös megértés szellemében rendezzük."

A Heimwehr és a szocialisták vasárnapi csatájában egy ember meghalt, 10 sulyosan, 45 könnyebben megsebesült
Bécs, augusztus 18.
A Mürzzuschlag melletti Sankt Lorenzen községben vasárnap véres összeütközések voltak a Heimwechr és a szocialista köztársasági védőőrség tagjai között. A Heimwehr emberei nagy számban behatoltak egy szocialista gyülésre és kikergették a szocialistákat a teremből. Az utcán dorongokkal és botokkal támadták meg a szocialistákat, miközben kölcsönösen több lövést is leadnak. A köztársasági védőrség egyik tagját halálos golyó érte, tíz embert sulyosan megsebesítettek, 45 könnyebb sérüléseket szenvedtek.

A Briand-főzte páneurópai kását angol mártással Németország sohasem fogja lenyelni
- mondotta Ágost Vilmos herceg az acélsisakosok brémai ünnepén

Berlin, augusztus 25.
Az acélsisakosok Brémában Sedán és Tannenberg-estélyt rendeztek, amelyen Ágost Vilmos porosz herceg ezeket mondotta:
- A Sedan és Tannenberg szavak ma ugy hangzanak, mint valami monda, mert a háboruutáni nemzedékben nem sok van azoknak szelleméből, akik azokat a csatákat megvívták. Csak nagyritkán mutatkozik elszántság, tetterő és férfias bátorság. Köhl és Hünefeld, valamint most Eckener is, bebizonyították, hogy ezek az erények megvannak, nagy tettekkel, amelyeket nem az uj Németország végzett, hanem egyesek, akiket nem lehet megölni. 

 

- A német végre vonakodjék mindig másoknak robotolni.


- A Briand-főzte pánerópai kását angol mártással Németország sohasem fogja lenyelni.

Jogfosztás és mogyorótermés

Hegymegi-Kiss Pál képviselő nyilt levelet intézett Scitovszky belügyminiszterhez, amelyben elmondja, hogy Debrecenben nem kevesebb, mint 7000 embert fosztottak meg választójogától. A polgárság azonban megmozdult és a rendőrség becsületes munkája sorra igazolta a fölszólalók nagy részét. Az ügy ma már a közigazgatási biróság előtt fekszik, de Debrecenben még ma sem tudják, hogy ki felel hát azért a még Magyarországon is példátlan jogfosztásért? Hegymegiék kutatásiak során rájöttek arra, is hogy a kihagyottak 60-70 %-a azokból kerül ki, akik az 1926-os képviselői választáson a polgári ellenzéki Hegymegi-Kiss Pál ajánlói voltak. Ez a nyilt levél bizony kortörténeti dokumentum. A tolvajt, ha lop, a gyilkost, ha öl, az uzsorást ha csak, ugye, megbüntetik? Miért? Mivel áthágta a törvény tilalmait. Nos?

 

Mi történik azokkal, akik embertársaikat százával fosztják meg polgári jogaiktól? Ki bünteti meg azokat, akik földulák az alkotmányt, elnyomják a népakaratot, a jogérzetet meglazítják, pártszolgaságba hajtják a polgárságot, lealacsonyítják a nemzet önérzetét és büszkeségét? Deresre velük! – ajánlja egy konzervativ publicista kollegám. Nem vagyunk ezen a véleményen! Hiszen ha mindenkit deresre huznánk, aki manapság az alkotmányos élet becsülete ellen vétkezik: a mogyorótermésben érzékeny hiány állna be…

Moszkvából orosz ellenforradalmi gárdák támadását jelentik a kinai határon

Moszkva, augusztus 18.
(A Tass-iroda jelentése.) A fehér-orosz gárdák és kinai bandák támadásai szovjetkülönítmények és a határmenti lakosság ellen egyre sürübbek lesznek a keletkinai vasut mentén.


Azok a kinai forrásból származó híresztelések, amelyek szerint ezek a támadások a szovjetcsapatoknak tulajdoníthatók, teljesen alaptalanok, mert a szovjet határkülönítmények kivétel nélkül minden esetben arra szorítkoztak, hogy a fehérgárdák és a kinai csapatok betöréseit, lövöldözéseit és a határ átlépésére irányuló kisérleteit a legerélyesebben visszautasítsák.

 

Tegnap este fehér-orosz gárdák és kinai csapatok különítménye lépte át Poltavszkoje környékén a szovjethatárt és közrefogott egy szovjethatárőrséget, amely a határtól 3 km.-nyire állt. A támadók lövöldözését gépfegyverek is támogatták. A határőrség segítségére siető különítmény hamarosan visszaverte a támadást.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Painlevé Ágost Vilmos Deres
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A kolera Oroszországban A kolera Oroszországban
A rettenetes vész, a mely állandóan dühöng Ázsiában, átütött Európára...
Fényképezés – viz alatt Fényképezés – viz alatt
Néhány éve annak, hogy a fényképezés terén uj irányzat keletkezett, a...
Elek Ilona nyerte az év első vívóversenyét Elek Ilona nyerte az év első vívóversenyét
A KaSE rendezésében vasárnap délelőtt tartották meg az év első...
Mit beszélnek a kezek? 1. Mit beszélnek a kezek? 1.
Évekkel ezelőtt a budapesti Műcsarnokban nagy feltűnést keltett...
Minden vendéglő és kávéház árdrágitó? Minden vendéglő és kávéház árdrágitó?
Megirtuk, hogy az árvizsgáló bizottság rendészeti osztálya ez év...
Csak ezt akarja a kereskedő Csak ezt akarja a kereskedő
A rendeletek kibocsátásában kétségtelenül gyors iramú illetékesek...
Vasárnap meghalt Werner Lajos, a Fészek gazdája Vasárnap meghalt Werner Lajos, a Fészek gazdája
Vasárnap reggel meghalt Werner Lajos, a Fészek művészklub gazdasági...
Telepy Károly hátrahagyott képeinek kiállítása Telepy Károly hátrahagyott képeinek kiállítása
Zavartalan, tökéletesen művészi hangulat várja és fogadja most a...
Az állócsillagok hőállapota
Nordmann francia csillagász igen alkalmas módját találta ki annak,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98