Dtum
Login with Facebookk
1925 | December

A frankhamisítás ügyében a budapesti rendőrség az ünnepnapok alatt is a legenergikusabban folytatta a nyomozást

Felsőbb helyről utasítás érkezett a főkapitánysághoz, hogy a Hágában, illetve Amsterdamban letartóztatott frankhamisítók budapesti büntársait a rendőrség minden rendelkezésére álló apparátussal nyomozza ki. A lázas munkából megállapítható, hogy a rendőrség határozott meggyőződése szerint a hamis frankokat itt készítették Budapesten s ezért remélik is, hogy eredményt fognak elérni.

 

Vasárnap délben már az a hír terjedt el a nap folyamán be is következik és az elért eredményről a főkapitány vasárnap este hivatalos közlést fog tenni, azonban ez elmaradt, de a hangulat bizakodó és remélik, hogy legkésőbb 48 óra alatt kézrekerülnek a frankhamisító társaság budapesti tagjai. A fölmerülő adatokból ugyanis határozottan megállapították, hogy a frankhamító társaság tagjai Budapesten vannak.


Abban ugyan már nem biznak, hogy a pénzhamisítógyára is sikerül megtalálni, mert Jankovich Arisztid és társai letartóztatásának időelőtti elárulása lehetővé tette a bünjelek eltüntetését, de a tettestársak kézrekerítésében határozottan bizik a rendőrség. A nyomozást négytagu különbizottság irányítja.


Katona Dezső rendőrfőtanácsos, a bünügyi osztály vezetője, dr. Laky Lajos rendőrfőtanácsos, detektívfőnök, dr. Bauer Ernő rendőrtanácsos, aki korábban a politikai osztály vezetője volt és most a detektívfőnök helyettese és dr. Mikla Sándor rendőrtanácsos, aki eddig is a pénzhamisítási ügyek szakreferense volt. Amint megindult a nyomozás, ugy találták, hogy a hágai rendőrség értesítése nem elegendő ahhoz, hogy az itteni büntársakat kikutassák és ezért Jankovich Arisztid, Mankovits György és Marsovszky György beismerő vallomásának részletes közlését kérték. Azonban a hágai rendőrség részlete, értesítése a letartóztattak vallomásáról a karácsonyi ünnepek alatt még nem érkezett meg.


A rendőrség így eddig főképen azzal foglalkozott, hogy Marsovszkyék budapesti lakásán házkutatást tartott és felkutatta személyi adataikat.


Vasárnap estig 15 személyt hallgatták ki a főkapitányságon, olyanokat, akik az utóbbi időben érintkezésben voltak a külföldön tartózkodott három urral. Az illetők többnyire a klubokban találkoztak barátaikkal, azonban adatot nem tudtak szolgáltatni. Akiket kihallgattak, vallomásukról semmi közlést nem tehetnek, mert a főkapitányságon szigoruan figyelmeztették őket, hogy a nyomozás érdekében a legszigorubban tartsák titokban vallomásukat.

 

A nyomozás ujabb eseménye, hogy a hágai rendőrségtől megérkezett egy hamis bankjegy, amelyet megvizsgáltattak a Jegybank szakértővel. A hamisítás rendkívül sikerült, a papír vízjeggyel is el van látva. A klisé tökéletes, fotocinkográfiai uton készült. A hamisítvány egyetlen hibája, hogy a papír minősége rosszabb, mint az eredeti bankjegyeké.

Páris, december 26.

Az első pillanatban azt lehetett hinni, hogy a francia közvéleményt tulságosan föl fogja izgatni a frankhamisítás hire s a három magyar kisérletét politikai manővernek fogják tekinteni. Erről azonban szó nincs. Párisban az egész üggyel nem is törődnek, jóformán azt sem tudják, hogy miről van szó s a hágai frankhamisítókról alig vesz tudomást valaki. (e. z.)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A hamis ezerfrankosokkal teli bőröndök a hágai rendőrségen Jankovich Arisztid ezredes Marsovszky György, egy másik büntárs Ujságírók, rendőrtisztek és detektívek várják a főkapitányság udvarán a frankhamisításról szóló ujabb híreket
Cikk-ajánló
A nagy német offenziva A nagy német offenziva
Mint Európa népe hónapok óta reszketve várt, íme, elérkezett. A végső...
Szilágyi nyert az UTE mezei futóversenyén Szilágyi nyert az UTE mezei futóversenyén
Az UTE megyeri réteken rendezett mezei futóversenyén ismét két budai...
Orosz szocialisták a háboru ellen Orosz szocialisták a háboru ellen
A P.T.I. jelenti: A háboru kitörése óta az orosz nép teljes tudatában...
Briand ma Genfben páneurópai ebédet ad Briand ma Genfben páneurópai ebédet ad
Briand hétfőn ebédre hivta magához az európai államok első...
Mért nem ment Sándor szerb király atyja temetésére? Mért nem ment Sándor szerb király atyja temetésére?
Erre egy velenczei olasz lap is azt írja, hogy Sándor királynak...
Ausztriában a demokrácia és a parlamentarizmus győzött a vasárnapi választásokon Ausztriában a demokrácia és a parlamentarizmus győzött a vasárnapi...
Egyik nagy párt sem lesz képes egyedül kormányt alakítani!- mondta...
Levélbélyeg gyártása Levélbélyeg gyártása
Miből fogy legtöbb a világon? A kenyérből, mondja bizonyára egyik...
Ideges és nyugtalan a nemzetközi búzapiac Ideges és nyugtalan a nemzetközi búzapiac
Évek hosszú sora óta nem uralkodott olyan nyugtalanság a nemzetközi...
A Ludovika Akadémia nyolcasa evezett át elsőnek a célon A Ludovika Akadémia nyolcasa evezett át elsőnek a célon
Pünkösd vasárnapján a Margitsziget mellől indult el a főiskolások...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98